iGoal en 10,000 hours: apps die je helpen topexpert te worden
Als je topexpert wilt worden, dan moet je minstens 10.000 uur besteden aan een bepaalde vaardigheid, bijvoorbeeld pianospelen, sushi maken of dj’en. Het valt te lezen in Malcolm Gladwell’s boek ‘Outliers‘, in het Nederlands verschenen als ‘Uitblinkers‘. Da’s mooi om te weten, maar hoe hou je bij of je al in de buurt van die 10.000 uur bent? Daar zijn gelukkig apps voor, met de toepasselijke namen iGoal en 10.000 hours.
Gladwell’s uitspraak over de 10.000 uurregel wordt trouwens vaak verkeerd geïnterpreteerd. In 10.000 uur word je niet zomaar een expert op een bepaald gebied. Welnee, je steekt met kop en schouders uit boven alle anderen die op hetzelfde gebied actief zijn. Gladwell schreef een boek over uitblinkers en ontdekte dat er ze allemaal hun succes niet cadeau hebben gekregen. Naast talent en geluk hebben ze allemaal hard moeten werken en hebben ze minstens 10.000 uur gestoken in het onder de knie krijgen van hun vakgebied.
Hieronder bespreken we twee apps die zich richten op het besteden van 10.000 uur om iets te leren. De ene pakt het pragmatisch aan en biedt je ook de mogelijkheid om kleinere doelen te stellen, da andere houdt zich strikt aan het principe van 10.000 uur. Dat de topexperts veel uren hebben besteed om zo goed te worden, wil natuurlijk niet zeggen dat het omgekeerde ook helpt: als je braaf 10.000 uur aan een bepaalde taak werkt, wil dat niet zeggen dat je altijd uitgroeit tot topexpert. Maar het is wel één van de vereisten om er eentje te worden.
iGoal: 10.000 uur, maar minder mag ook
Met de app iGoal kun je bijhouden hoeveel van die 10.000 uur je al hebt volgemaakt. Je schrijft een aantal doelen op en drukt steeds op de startknop zodra je met de activiteit bezig gaat, bijvoorbeeld een talenstudie of musiceren. Het hoeven natuurlijk geen volledige uren te zijn, want de app telt alles bij elkaar op. Verkijk je niet op het aantal uren: 10.000 uur is ongeveer 3 uur per dag, 10 jaar lang. Dat is extreem veel; daarom geeft iGoal je ook de mogelijkheid om doelen met minder uren in te voeren. Bijvoorbeeld 100 uur talenstudie: vul het in en iGoal berekent hoeveel uren je per dag moet besteden om bijvoorbeeld vóór je vakantie nog een aardig woordje Italiaans of Frans te spreken. Je kunt ook een bepaalde periode invoeren (bijvoorbeeld zolang als een cursus of schoolvak duurt) en de app berekent ook in dat geval hoeveel uren per dag je aan de studie moet besteden.
Aan de hand van een percentage zie je of het opschiet. Ben je toch gek genoeg geweest om 10.000 uren te kiezen, dan is dat misschien wat demotiverend: na 40 uur denk je dat je al aardig op weg bent, maar het percentage blijft bedroevend laag. En als je het over een periode van 10 jaar wilt uitsmeren, kun je je afvragen of de iPhone en apps in de huidige vorm nog wel bestaan. iGoal moedigt je daarom aan om je doel in meerdere stappen te verdelen, zodat je na verloop van tijd ook iets hebt om af te sluiten.
Lijstjes kun je synchroniseren met de iPhone-agenda, je kunt meerdere doelen invoeren en bijvoorbeeld kijken wanneer je jezelf expert mag noemen als je 8 uur per dag (een normale werkdag) in een bepaald vakgebied werkt. Natuurlijk ligt het daarbij ook nog aan persoonlijke factoren en aan de status van een bepaald vak of je wereldberoemd wordt. Na 10.000 uur hersenoperaties uitvoeren is de kans wat groter dat je bij DWDD mag aanschuiven, dan na 10.000 uur als stratenmaker. De ontwikkelaar van iGoal heeft een andere app gemaakt, iGoal2, die wat minder gericht is op het leren van iets nieuws in 10.000 uur.
10,000 hours: 10.000 uur en anders niet
De app 10,000 hours is wat minder pragmatisch en probeert zich niet voor te doen als een app waarmee je ook kortere doelen kunt beheren. Bij 10,000 hours gaat het om die ene droom die je wilt verwezenlijken en waarvoor je minstens 10.000 uur nodig hebt om het perfect onder de knie te krijgen. Je hebt in deze app geen optie om meerdere doelen te beheren, want er is maar één ding wat je wilt bereiken: gitaarheld worden, bijvoorbeeld. Bij het opstarten van de app vul je je ultieme doel in en tik vervolgens op de startknop zodra je uren gaat maken. In een historie-lijst kun je zien wanneer je tijd hebt besteed en de app houdt natuurlijk ook bij hoeveel uren je in totaal al hebt gemaakt. Een percentage zie je niet – en dat misschien maar goed ook, want 0,1% motiveert niet echt.
Downloaden:
- iGoal (gratis, reclame afkoopbaar voor €1,79, iPhone, iOS 5.0+)
- 10,000 hours (gratis, iPhone, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 2 reacties