Review: IkPas-app
Zonder alcohol het nieuwe jaar inIkPas-app voor minder alcohol
Sommige mensen kiezen ervoor voor een ‘Just Jesus January’, waarbij je in de eerste maand van het jaar wat meer in het gareel probeert te blijven. Anderen kiezen voor heel specifieke doelen, zoals stoppen met roken of afvallen. Gek genoeg hoor je relatief weinig over een ander fenomeen is ‘Dry January’, waarbij je probeert om een maand lang de drank te laten staan. De IkPas-app wil je daarmee gaan helpen: het idee is om 30 dagen geen alcohol te drinken.
Na alle wijn, bier en champagne die je in december hebt gedronken is het tijd om in januari wat rustiger aan te doen. De app is gemaakt door de Stichting Positieve Levensstijl, wat meteen al het gevoel geeft dat je geen schuldgevoel krijgt aangepraat, maar gaat proberen om je levensstijl op een positieve manier te verbeteren.
Voordat je de app kunt gebruiken zul je wel eerst een account moeten aanmaken. Dat kan via Facebook, maar ook met een e-mailadres. De app wil een aantal dingen van je weten: voor- en achternaam, leeftijd, geslacht en postcode. Dat geeft ons meteen een wat minder goed gevoel, want het lijkt erop dat de organisatie die hierachter zit vooral een profiel van je wil opbouwen. Lees dan ook goed het privacybeleid en de voorwaarden in de app na, want daarin staat onder andere dat je op basis van je postcode automatisch wordt ingedeeld bij een supportgroep, die veelal wordt geleid door een iemand van de GGD in die regio. De regionale coach krijgt ook jouw gegevens te zien en je e-mailadres wordt gedeeld met Tranzo, onderdeel van de universiteit van Tilburg. Zij kunnen je benaderen voor onderzoek naar het gebruik van de IkPas-app.
De app is dus gratis te gebruiken, maar realiseer je dat je tegelijk deel uitmaakt van een project. Voor mensen die niet-problematisch wel eens wat drinken is het misschien wat beangstigend dat je meteen al wordt toegewezen aan een regiogroep. Natuurlijk verplicht niemand je om je werkelijke persoonsgegevens in te vullen, dus voel je je minder prettig hierbij, dan vul je gewoon wat onzingegevens in.
Stoppen met drinken met de IkPas-app
Dat je eerst een account moet aanmaken, je e-mailadres moet bevestigen en de voorwaarden doorlezen betekent wel dat je al een kwartier bezig bent met de app, voordat je überhaupt iets hebt kunnen doen. In ons geval duurde het ook wel even voordat het bevestigingsmailtje binnen kwam. Als het dan eindelijk lukt krijg je op het hoofdscherm te zien waar het om draait: hoeveel dagen je al alcoholvrij bent. Met activiteiten zoals het weigeren van alcohol tijdens de nieuwjaarsborrel kun je extra badges verdienen. Ook kun je zien hoeveel je hebt bespaard tijdens de periode van 30 dagen. De app moet dan wel weten hoeveel je per week drinkt. Heb je nu geen tijd om eraan te beginnen, dan heb je in de app ook de mogelijkheid om in maart nog aan te haken, voor een periode van 40 dagen. Het lijkt dus een beetje op Stoptober, maar dan met meerdere startmomenten gedurende het jaar.
Heb je een moeilijk momentje en zin in een cocktail, dan bevat de app recepten voor mocktails: drankjes zonder alcohol. Denk daarbij aan een cutie, nada colada of een virgin cosmopolitan. Mocht je toch moeite hebben om de drank te laten staan, dan kun je contact opnemen met de IkPas-coach bij jou in de buurt. Die persoon weet al wat je hebt ingevuld, dus het gesprek kan meteen de diepte in gaan. Je kunt ook zien hoeveel andere mensen in jouw regio meedoen.
Is stoppen met alcohol niet jouw goede voornemen voor januari, dan vind je in onze lijst met apps nog meer interessante apps waarmee je kunt werken aan een betere ik.
Voordelen +
- App biedt veel opties om de voor- en nadelen van alcohol duidelijk te maken
- Support via de app
- Gratis te gebruiken
Nadelen -
- Privacy is een dingetje
- Je kan de app pas gebruiken na aanmaken van account
Conclusie IkPas-app review
Kan de IkPas-app je helpen om van je alcoholverslaving af te komen? Als je het idee hebt dat drinken wat problematisch aan het worden is, dan deze app je zeker steun geven. Wil je alleen maar wat minderen na de feestdagen, dan is het misschien wat overdreven om te gaan berekenen hoeveel geld je hebt bespaard. Waarschijnlijk dronk je in januari toch altijd al wat minder en heb je eigenlijk geen extra hulp nodig. Voor de echte probleemgevallen kan de app een ingang zijn om gespecialiseerde hulp te zoeken. Alleen zou ik liever zien dat mensen hun persoonlijke gegevens pas hoeven vrij te geven op het moment dat er echt iets aan de hand is. Nu heb ik het gevoel dat ik in een database van ‘probleemdrinkers’ ben opgenomen, terwijl ik als iCulture-redacteur alleen maar even de app wilde testen. Gelukkig waren mijn ingevulde gegevens fake.
Als je deze app niet prettig vindt zou je ook kunnen kiezen voor de Britse Try Dry: The Dry January app, die uiteraard alleen Engelstalig te gebruiken is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties