Elke werkdag brengt iPhoneclub de iOS game-update om je op de hoogte te houden van de nieuwste games en aankondigingen voor de iPhone en iPod touch. Dat is de gebruikelijke aanpak van de rubriek, maar deze week doen we het anders. Nu brengen we je elke dag drie games binnen een speciale categorie die volgens ons je aandacht verdienen in deze tijden van tijd te over. Vandaag drie games die je niet meer weg kan leggen: Pocket Planes, Plague Inc en Fairway Solitaire.
Pocket Planes
Als we het aantal keren tellen dat we Pocket Planes even opstarten, is het een leuk tussendoortje. Maar als je kijkt naar de totale tijd die we nu al in het managementspelletje hebben gestoken, dan durven we gerust te stellen: Pocket Planes is onze Game van de Week. De opvolger van Tiny Tower is net zo verslavend als zijn voorganger. Dat is iets dat we in de eerste keren opstarten nog niet ervoeren. Het spel geeft je namelijk behoorlijk brakke instructies: ‘Hier heb je een vliegveld met een vliegtuig, laad er maar wat poppetjes en bagage in en stippel je route uit op de kaart’. Daar houdt de uitleg in Pocket Planes op – terwijl er echt veel meer bij het spelletje komt kijken. Zo kan je luchthavens kopen met je verdiensten en speel je vliegtuigonderdelen vrij waarmee je de vloot kan uitbreiden. Je probeert op bestemmingen te komen waar zoveel mogelijk passagiers zijn om mee te nemen, maar wil ook zoveel mogelijk geld overhouden aan een vlucht. Dan hebben we het nog niet over de beperkingen van de vliegafstanden, de mogelijkheden om promotiecampagnes te voeren voor je luchthavens, de vliegvelden uit te breiden en de vliegtuigen te upgraden. Pocket Planes gaat een stukje dieper dan Tiny Tower en is in die zin ook veel meer een spel dan bezigheidstherapie. Het leuke is dat het gratis is en dat het je geenszins in-app aankopen aansmeert. Het is juist zo leuk om je vliegmaatschappij van de grond te krijgen met de beperkte financiën die je hebt. Dit managementspelletje is een heerlijk tijdverdrijf.
Downloaden: Pocket Planes (gratis, universele app)
Plague Inc
Even een punt van zorg uiten: in een van de beoordelingen van Plague in de Nederlandse App Store komen we het woord leerzaam tegen. Dat hopen we toch niet, dat Plague inspireert tot het daadwerkelijk verspreiden van levensbedreigende bacteriën en virussen. Dat is je taak in Plague namelijk, en dat maakt dat Plague een erg eigenaardig onderbuikgevoel geeft als je het spel wint. Dat betekent dan namelijk dat je de hele wereld hebt uitgeroeid. Je selecteert een land om je bacterie of virus in los te laten en als je dat gedaan hebt, muteer je het gevaar zelf op drie mogelijke vlakken: verspreidingsmogelijkheden, medische gevolgen en resistentie. Als je ziekte vroeg wordt opgemerkt, beginnen de welvarende landen met het ontwikkelen van een medicijn en dat is je doodvonnis. Ook al heb je 97 procent van de wereldbevolking uitgeroeid, als het medicijn 100 procent is ontwikkeld, verlies je het spel. Ondertussen worden de wereldontwikkelingen in beeld gebracht en zweept de muziek de spanning op. De regering van Zweden spat uit elkaar, Azië verkeert in oorlog en Rusland vermoordt alle vogels. Zeker als het je nog niet lukt de wereld een keer uit te roeien, is Plague onnoemelijk verslavend. Lukt dat wel, dat kan je Plague op drie moeilijkheidsniveau’s spelen – en dan komen er ook nog meer virussen vrij om mee aan de slag te gaan. De hele wereld om zeep helpen voor 79 cent? Een topaankoop.
Omdat YouTube-video’s van Plague Inc veel weggeven van hoe je het spel moet aanpakken, hier de video met complexe lijkende, maar eenvoudig te begrijpen instructies.
Downloaden: Plague Inc (€0,79, universele app)
Fairway Solitaire
Fairway Solitaire lijkt eventjes zomaar een spelletje (zenuw)patience. Je draait een kaart open waarmee je kaarten met een waarde van één hoger of één lager mag omdraaien op tafel. Die kaart neem je dan op je stapel en zo kan je de volgende kaart weer omdraaien, en zo de volgende. Het principe is al vele tientallen keren eerder gedaan op de iPhone, maar FairWay Solitaire maakt er wel écht een pretpakket van. Het kleedt het spel aan met een cartoonesk golfthema waarbij de golfbanen worden geterroriseerd door marmotten. Dat vertaalt zich in kanskaarten tijdens het spel (‘De marmot slaat toe, je verliest een smak geld en een paar kaarten op de stapel), vermakelijke Engelstalige commentaren tijdens de potjes, geinige tussenfilmpjes en natuurlijke, ontspannen achtergrondgeluiden en -kleuren tijdens het spelen. Er zijn maar liefst 66 toernooien met elk 3, 6 of zelfs 9 banen, waarbij bij elke baan een andere kaartencompositie heeft. Een graskaart moet in twee keer ‘weggemaaid’ worden, een stapel waterkaarten zie je alleen als je de waterkaarten ervoor weghaalt. Elke baan heeft bovendien een ‘par’ niveau dat bepaalt hoeveel kaarten je aan het einde van de rit mag overhouden. Zo is het golfthema geen pure opsmuk, maar maakt het het kaartspelletje fundamenteel vriendelijker, vlotter en leuker. Oh, en hebben we het al over de met gamegeld koopbare bonussen gehad? Dagen, nee wéken hebben we al doorgebracht met Fairway Solitaire en we zijn er nog lang niet klaar mee. Maak alvast maar een checklist met andere dingen die je deze vakantie nog ergens moet doen.
Downloaden: Fairway Solitaire (€0,79)
Komen de teksten uit deze vakantiespecial je bekend voor? Dat kan kloppen: alledrie de games zijn ex-Game van de Week geweest in de iOS game-update. We beschreven dus al eerder hoe verslavend ze zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties