Als je iPhone-gebruiker van het eerste uur bent, ken je OpenFeint. Dit sociale gamenetwerk bestond al lange tijd voordat Apple zelf met Game Center op de proppen kwam. Het is tegelijk een succesverhaal: de oprichters Jason Citron (1984) en de ongeveer even oude Danielle Cassley richtten OpenFeint in 2009 op. Twee jaar later verkochten ze het aan het Japanse bedrijf GREE voor maar liefst $104 miljoen dollar. Games als Pocket God en Radio Flare maakten als eerste gebruik van OpenFeint, zodat je medespelers kon vinden en je topscores kon vergelijken met anderen.
Bij de verkoop maakten 5.000 games gebruik van OpenFeint en telde het netwerk 75 miljoen spelers op iOS en Android. Door de overname werd GREE eigenaar van een gecombineerd netwerk van meer dan 100 miljoen spelers. Rond dezelfde tijd werd ngmoco voor 400 miljoen dollar overgenomen door het Japanse bedrijf DeNA.
Sinds de overname is OpenFeint bijna vergeten. Je ziet het soms nog voorkomen in games, maar bijna altijd bieden ontwikkelaars ook als alternatief om Game Center te gebruiken. GREE heeft nu bekendgemaakt om te stoppen met OpenFeint. Dat gebeurt nogal abrupt: GREE heeft bekendgemaakt dat de dienst vanaf 14 december niet meer werkt. Accounts en gebruikersgegevens worden omgezet naar het GREE-netwerk, maar ontwikkelaars zullen wel hun games moeten aanpassen om die dienst in de toekomst te ondersteunen. Elke aanroep van OpenFeint in een app zal niet meer werken, kan storingen en slechte gebruikerservaring opleveren. Alle gegevens van OpenFeint zullen op 14 december definitief worden gewist.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Tja, het was door Game Center ook wel een beetje overbodig geworden, alleen was het wel handig om het crossplatform te gebruiken.
Dit werd alleen niet zovaak goed toegepast door de ontwikkelaars van games.
Raar dat GREE zo’n abrupt einde aankondigd. Hoop dat niet te veel games gaan crashen straks.
Iedere dag extra kost natuurlijk extreem veel geld met zoveel users. Kan me er wel iets bij indenken.
Dan erbij het is een gratis functie dus echt verplichtingen hebben ze niet.
En aan alle reacties te zien, zijn er maar weinig mensen die er wakker van liggen.
Met andere woorden: Gonny heeft niet verder gekeken dan het artikel waar ze naar linkt. Jammer want juist die linkt naar de FAQ die Gree in het leven heeft geroepen en waarom bovenstaande weersproken wordt. Zoals je aan de url al kunt zien is het nou ook niet zo erg moeilijk… Zie verder vragen 2, 3, 10 en 12. Voor ons gebruikers is vraag 12 het belangrijkst en zoals je daar al kunt lezen wordt de informatie keurig netjes meegenomen wanneer de ontwikkelaar kiest om te migreren.
Ontwikkelaars moeten het dus niet uitzoeken, die moeten gewoon migreren naar het Gree platform. Alle data wordt dan keurig netjes meegenomen. Daar heeft men een maand de tijd voor wat genoeg zou moeten zijn (zo gek veel hoeft er niet aangepast te worden; referenties naar OpenFeint moet je vervangen voor die naar Gree).
Gebruik zelf gelukkig alleen maar Game Center, dus ik lig hier geen moment wakker van.
Let wel: artikel klopt helaas niet helemaal en/of is onvolledig. Voor meer info lees.
In het kort: GREE legt de verantwoordelijkheid om te migreren naar GREE bij de ontwikkelaar. Als die er voor kiest dit te doen, dan is er niet veel aan de hand lijkt mij.
Wel sneu voor die mensen die hun scores e.d. aan OpenFeint toevertrouwd hebben. Als je geluk hebt en je favoriete apps naar GREE gemigreerd worden, is er niet veel aan de hand, al zul je wel weer opnieuw algemene voorwaarden moeten accepteren. En dan maar hopen dat het GREE platform niet hetzelde lot ondergaat als dat van OpenFeint natuurlijk. Ik blijf gewoon bij Game Center.
Ik vind best zielig voor ze. Apple neemt gwn hun ‘levenswerk’ van ze af.
Maarja, ik gebruik ook liever GameCenter dan OpenFeint.
@Donavan: Vreemde redenatie. Hun “levenswerk” hebben ze verkocht aan GREE voor meer dan 100 miljoen dollar, dus het klopt ook niet.
Zoiets had goed op de playstation 3 en xbox gewerkt. Maar niet op iPhone, omdat het vooral simpele tijdrovende games zijn.
Damm wat hebben deze gasten het optijd verkocht, ieder goed idee wat draai binnen IOS/Android als losse app/intergratie/widget zal overgenomen worden als het bekend is.
Dat hebben ze net op tijd gedaan.
Uiteraard moet je in zo een project zo snel mogelijk de stekker eruit halen als het niet meer loopt, kosten bij een x aantal miljoen gebruikers lopen op tot 1000/10000€ per dag