iPhone-app Sleepio helpt tegen slaapproblemen
Al sinds jaar en dag kunnen we met de iPhone-app Sleep Cycle meten hoe goed we slapen. De applicatie die je statistieken daarover bijhoudt, is nog steeds razend populair in de Nederlandse App Store. Maar echt helpen tegen je slaapproblemen, dat deed Sleep Cycle waarschijnlijk niet. Daarvoor is er nu Sleepio. In onze Sleepio review constateren we dat de app duidelijk overkomt, maar wel een forse prijs heeft.
Slaap uitwisselen met Gezondheid-app
Sleepio was een van de eerste apps die samenwerkte met de Gezondheid-app in iOS 8. Die werkte helaas nog niet naar behoren toen iOS verscheen, en Sleepio trok zich even terug. Nu is de Gezondheid-synchronisatie terug in Sleepio. De slaap die Apple’s Gezondheid-app al van je heeft gemeten, zie je terug in Sleepio. En de slaap die je in Sleepio invoert, die kan je weer terugzien in Apple’s eigen app.
Vragenlijsten
Sleepio houdt dus niet zoals Sleep Cycle zélf bij hoe goed je slaap is en hoelang je hebt geslapen. De applicatie doet eigenlijk alles er omheen. Dat doet het bovendien op een persoonlijke manier. De app vraagt je uitgebreid naar je huidige slaapsituatie en stemt de adviezen daar ook op af. Slaap je kort? Lang? Hoe moeilijk kom je in slaap? Word je vaak wakker? Het zijn flinke vragenlijsten die je doorneemt voordat je de app echt kan gebruiken.
Gericht advies van Sleepio
Maar, net zoals bij UP by Jawbone, krijg je er wel wat voor terug. Een cartooneske Engelstalige ‘professor’ legt de bedoeling en de werking van de app duidelijk uit – ervan uitgaande dat je Engels aardig is.
Nadat je zelf het algemene plaatje hebt ingevoerd, geeft de app aan hoe je slaap ervoor staat en hoe je het kan verbeteren. Het advies dat de app je geeft, komt voort uit jarenlang onderzoek van professor Colin Espie van de universiteit van Ofxord en Glasgow. De app moet je helpen om tot 50% sneller in slaap te vallen, 60% minder ‘s nachts wakker te liggen en je energie overdag met 50% te verhogen. Zonder slaappillen.
Eerste slaaptest
Of dat in de praktijk werkt, valt te bezien en is moeilijk te testen in een appreview. Maar het begin is veelbelovend. De ingesproken uitleg van de professor komt eerlijk en deskundig over, wordt begeleid door leuke animaties. De eerste oefening en achterliggende uitleg zijn al goed. Als je niet in slaap komt, word je daar chagrijnig van en krijg je daardoor energie. Negatieve energie, die het slapen bemoeilijkt. De prof spoort je juist aan zolang mogelijk je ogen open te houden als je naar een punt op het plafond kijkt. Dat doet de prof actief met gesproken feedback, die naar een tijdje wegvalt. Waarna je oogleden hopelijk ook dichtvallen.
Wat kost Sleepio voor iPhone?
Het is handig om je iPhone aan de lader te laten liggen terwijl je Sleepio gebruikt, maar bij welke slaapapp is dat niet zo? Het grootste bezwaar van de app is de prijs. Na een proefperiode van 7 dagen betaal je liefst 17,99 euro per week om verder gebruik te mogen maken van Sleepio, of in één keer 180 euro om een jaar beter te slapen. Gelukkig heb je zes nachten om erover te slapen of je die prijs redelijk vindt.
Pluspunten
- Handige uitleg en oefeningen om in slaap te komen
- Extreem verzorgde app
Minpunten
- Erg prijzig
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 12 reacties