iPhone-kinderapp: Leesplankje (review)

Review van Leesplankje, een Nederlandstalige iPad-app waarmee kinderen leren lezen. De app is gebasseerd op het leesplankje van Hoogeveen uit 1890.
Mark de Bruin -

iphone-leesplankjeSinds vandaag is er een nieuwe Nederlandstalige iPhone-applicatie in de App Store verschenen met de pakkende naam Leesplankje. Leesplankje is een app waarmee kinderen kunnen leren lezen. De app is ook verschenen voor de iPad en is gebaseerd op het leesplankje van Hoogeveen uit 1890, met de aloude plaatjes van Aap, Noot, Mies, waar onze over-overgrootouders groot mee zijn geworden. Honden heten Kees en jongetjes Gijs. Vinden kinderen dit anno 2010 nog leuk? Of spellen ze liever de woorden hond en jongen?

Achtergrondinformatie uit 1890

Wikipedia zegt over het leesplankje:

Een leesplankje is een hulpmiddel bij het leren lezen dat bestaat uit een plankje met een of meer richels waarop de letters van het woord dat boven de richel is afgebeeld, gelegd kunnen worden. Het sluit aan bij de omstreeks 1800 geïntroduceerde klankmethode waarbij kinderen de letters van een woord na elkaar uitspreken zoals ze moeten klinken, dus aa-p, nn-oo-t, mm-ie-ss, en zo het woord leren lezen.

De leerling ziet door het leggen van de letters het woord ontstaan. Het was een vooruitgang ten opzichte van eerdere spelmethoden, waarbij de leerling woorden moest spellen door de losse letters op te lezen (dus aa-pee voor aap). Een leesplankje is zo ontworpen dat alle belangrijke letters en klanken aan bod komen.

leesplankje-makkelijk-moeilijk

Van 1890 naar 2010

Terug naar de iPhone-app. Hoe is dit concept uit 1890 vertaald naar 2010 met de iPhone als interface? Kinderen zien één van de oude plaatjes met daaronder een plankje met letters. Door te schuiven moet het juiste woord bij elkaar gezocht worden. Kinderen moeten dus het plaatje herkennen en ook bekend zijn met de letters en het alfabet.

Simpel met drie niveau’s

leesplankje-aapDe app is erg simpel van opzet. Er zitten drie niveau’s in: makkelijk, normaal en moeilijk.

  • Makkelijk: Aap, Noot, Mies op de normale volgorde waarbij geen foute letters kunnen worden ingevuld.
  • Normaal: dit niveau lijkt op makkelijk, maar deze keer staan de woorden in een willekeurige volgorde.
  • Moeilijk: als een willekeurige volgorde niet moeilijk genoeg is, kun je bij deze variant ook nog eens foute letters invullen!

Als ouder kan ik melden dat moeilijk ook echt moeilijk is. Waar je bij Makkelijk en Normaal nog kan spieken door je iPhone te kantelen, is dat bij het niveau Moeilijk niet zo. Extra lastig is dat je bij niveau Moeilijk iedere letter van je plankje op de lege plekken kunt leggen, zonder dat er terugkoppeling wordt gegeven of dit de juiste letter is voor de juiste plek. Dat is nog wel eens een uitdaging, als je als ouder niet bent opgegroeid met deze Aap-, Noot-, Mies-plaatjes…. het jongetje met de schep is dus Gijs, terwijl mijn dochter ‘jongetje’ zegt. En die witte hond heet Kees (waarschijnlijk van Keeshond).

Conclusie: mooi en simpel uitgevoerd maar wel erg oubollig

Zoek je een simpele app voor je zoon of dochter om te leren lezen en schrijven en vind je het leuk om samen een nostalgisch gevoel te krijgen, dan is dit – zeker voor €0,79 cent – een leuke app. Toch leer ik mijn dochter liever ‘hond’ spellen als ze een hond ziet. Het is in mijn ogen verwarrend als ze dan Kees moet spellen. Zoek je eenzelfde soort app maar met moderne plaatjes en woorden, download dan Mijn eerste woordjes (1,59 euro). Daar is mijn dochter verslaafd aan.

Info: Leesplankje

  • Ontwikkelaar: Ralph Reijs van AppCodex
  • Uitgever: xc0ders.com
  • Applicatie: Leesplankje
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €0,79
  • Geteste versie: 1.0.1 (iPad)
  • Taal: Nederlands
  • Releasedatum: 2 december 2010
  • Leeftijd: 3+
  • Compatibel: iOS 3.2 of nieuwer
  • Bestandsgrootte: 10,1 MB
  • Cijfer: 6,5

Leesplankje is ook beschikbaar voor de iPad: iPad-kinderapps: Leesplankje (review)

Reacties: 13 reacties

  1. Beetje gemiste kans deze app. Maan Roos Vis is meer van deze tijd en sluit aan bij de lesmethode die basisscholen hanteren.

  2. (Red.) +1 is geen reactie van toegevoegde waarde.

  3. Dit is een iPhone app test, maar de iPad app hebben jullie/je gebruikt ?

    Echt een modernisering van oude methodes dit,haha

  4. Origineel geplaatst door Postbus31
    Beetje gemiste kans deze app. Maan Roos Vis is meer van deze tijd en sluit aan bij de lesmethode die basisscholen hanteren.

    +1 in de herkansing.
    Didactisch is deze app niet van deze tijd, zie quote welke beter aansluit op de basisschool didactiek.

  5. Deze app. is niet te gebruiken bij jonge kinderen in het basisonderwijs. De letters worden niet als klank uitgesproken zoals dat wel in het lees ondewijs gebeurt. Zal zeer verwarrend werken bij jonge kinderen en N is niet “èn” maar “nnn” de A is niet “áááh”maar “à” de B is niet “béé'” maar “bu”. Dus grappig voor opa en oma maar niet te gebruiken als app. om je zoon/dochter/neef/nicht/buurmeisje/buurjongen te leren lezen.

  6. Leuke app voor kinderen.. maar de uiterlijk van het app mag wel iets veranderd worden nu lijkt het saai.

  7. Grappig, maar eigenlijk niets meer (of minder) dan pure nostalgie naar de tijden van weleer. 😉

    Lijkt mij (als kinderloze ‘ouder’) niet echt meer uit deze tijd om als leestool in te kunnen zetten. Wat dat betreft zijn er modernere apps te vinden.

    Ik zou persoonlijk gaan voor een grote AAP-NOOT-MIES poster aan de muur, is tevens een leuke decoratie (voor de 40 ers onder ons 😉

  8. Leuk. Voor de kleinkinderen heb ik wel leukere Apps, maar mijn moeder van 89 doe ik er zeker een plezier mee! Ik zou overigens voor die leeftijdsgroep wel meer nostalgische Apps willen zien!

  9. De andere app is alleen voor ipad?

  10. Nostalgie!!

    Mijn moeder heeft mij 45 jaar geleden thuis met zo’n plankje leren lezen. Ik zat toen nog op de kleuterschool.
    Maar van deze tijd is deze app niet.

  11. Geweldig. Ik ben 26. Heb nooit van een plankje leren lezen. Dit werkt prima de fonetische regels zijn gewoon hetzelfde. Mensen die praten over ouderwetse methoden realiseren zich niet dat er bijna ieder jaar nieuwe methoden worden gebruikt en geïntroduceerd. Leraren worden er bijna gek van. En worden de kinderen slimmer en kunnen ze beter lezen dan vroeger? Ik betwijfel het. Kinderen leren nu niet meer de fonetische regels voordat ze echt leren lezen. Nadeel, ze moeten ieder woord apart leren lezen (whole word reading) ipv fonetica. Mijn kind van 3 kan dit prima gebruiken en ze doet het makkelijke niveau leuk zelf. Naast gewone leesoefeningen uit een boek kan dit prima tijdens het reizen in de auto of in de trein (met oordopjes of hoofdtelefoon).

  12. Origineel geplaatst door Heijtink
    Geweldig. Ik ben 26. Heb nooit van een plankje leren lezen. Dit werkt prima de fonetische regels zijn gewoon hetzelfde. Mensen die praten over ouderwetse methoden realiseren zich niet dat er bijna ieder jaar nieuwe methoden worden gebruikt en geïntroduceerd. Leraren worden er bijna gek van. En worden de kinderen slimmer en kunnen ze beter lezen dan vroeger? Ik betwijfel het. Kinderen leren nu niet meer de fonetische regels voordat ze echt leren lezen. Nadeel, ze moeten ieder woord apart leren lezen (whole word reading) ipv fonetica. Mijn kind van 3 kan dit prima gebruiken en ze doet het makkelijke niveau leuk zelf. Naast gewone leesoefeningen uit een boek kan dit prima tijdens het reizen in de auto of in de trein (met oordopjes of hoofdtelefoon).

    Je mist de essentie: waarom zou je een kind KEES laten spellen als HOND bedoeld wordt; en voor de duidelijkheid nog maar 1, waarom GIJS leren als JONGEN bedoeld wordt. Leg dat jouw driejarige maar eens uit op een didactisch verantwoorde wijze 😉

  13. @dries6951:
    Omdat mijn kind al weet dat het een hond is maar de naam nog niet wist. Even zonder dollen. Het gaat hier over spellen en lezen niet om te raden wat er op het plaatje staat. De klank van het gesproken woord omzetten in letters. Ik denk zelfs dat dit een betere methoden is dan die vele andere ouders en of scholen gebruiken. Al die voorgekauwde stof. Veel ouders zouden zeggen dat het ouderwets is. Maar wat doen ze zelf om hun eigen kinderen te onderwijzen? Bar weinig.