
iPhonECG-case leest je hartritme uit via applicatie
Dat een iPhone (of iPad) ook uitermate geschikt is voor medische toepassingen bewijst de Amerikaanse firma Alivecor nog maar eens met haar nieuwe vinding: de iPhonECG, een iPhone-case om een ECG (elektrocardiogram) van de activiteit van je hart te maken. De case heeft op de achterzijde twee elektroden die je hartritme uitlezen. Dit kan zowel door de iPhone met case in de hand te houden of door het geheel op de borst te plaatsen. Een speciale applicatie geeft vervolgens de meetresultaten op de iPhone weer. De case heeft geen speciale dock connector; alle gegevens worden draadloos door de applicatie ontvangen.
Daarnaast heeft Alivecor een tweede applicatie ontwikkeld, die hetzelfde doet, maar dan in de vorm van een persoonlijke hartritme-monitor. Deze houdt voortdurend de hartslag van de patiënt bij. De applicatie kan ook dienst doen als middel om een rustiger hartslag te krijgen, bijvoorbeeld door via de oordopjes naar een relaxsessie te luisteren. De case en beide applicaties worden geïntroduceerd tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas, die vanaf volgende week donderdag van start gaat. De case is geschikt voor zowel medisch geschoolden als consumenten en zal waarschijnlijk iets minder dan 100 dollar gaan kosten. Wat de apps gaan kosten is nog niet bekend.
In onderstaande video legt dokter Dave uit hoe het precies in zijn werk gaat:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Gezondheid
De Gezondheid-app op je iPhone en iPad verzamelt allerlei data over je workouts, gewicht, hartslag en andere medische gegevens. Apps met ondersteuning voor HealthKit kunnen ook gegevens uitlezen en toevoegen aan de Gezondheid-app. De Gezondheid-app verzamelt ook allerlei gegevens van metingen van je Apple Watch, zoals je hartslag, slaapfases, verbrande calorieën, etcetera. Ontdek hoe je meer uit de Gezondheid-app haalt!

- Alles over Apple's Gezondheid-app
- Gezondheidschecklist op iPhone invullen
- Gezondheid-data synchroniseren met iCloud
- Backup van Gezondheid-data maken in iTunes
- Voorkomen dat de Gezondheid-app bewegingsdata verzamelt
- Medische ID instellen in de Gezondheid-app
- De beste HealthKit-apps voor de Gezondheid-app
- Apps toegang geven tot de Gezondheid-app
- Gezondheidsdata delen met vrienden
- Symptomen van ziektes in de Gezondheid-app
- Tandenpoetsen en de Gezondheid-app
- Oogrecept vastleggen
- Apple Watch en gezondheid
Meestal is deze manier van meten nogal onnauwkeurig. Je kunt er al snel 10 hartslagen verkeerd zitten. Als je een exacte meting wil doen dan is dat dus geen optie (dit is het geval als men je de bekende fietstest laat doen, dan wordt er een exacte meting gedaan met meerdere leads). Een ECG wordt echter vaak ook gebruikt om te monitoren waarbij er dan geen exacte meting wordt gedaan maar er gekeken wordt naar de trend (dit is het geval als iemand aan de hartbewaking gaat). De vraag is of dit nauwkeurig genoeg is voor zo’n trendmeting. Een leuke en interessante ontwikkeling is dit zeker. Vooral voor het point of care testing verhaal waarbij mensen zelf thuis hun gezondheid meten.
Nou, een beetje stom dat met een case te doen, extern apparatuur zou beter zijn. IMHO.
Boeiend…. zo’n lijntje met piekjes. Alleen een leek (waaronder ik) heeft geen idee wat dit inhoud.
Wordt er ook een interpretatie gegeven van de gemeten ECG?
Anders heb je er alsnog niets aan.
En dan ga ik er voor het gemak even van uit dat het correct en betrouwbaar werkt, anders heeft deze app sowieso geen nut.
Ik zou geïnteresseerd zijn mocht het met een draadloze borstband werken zoals sporthorloges. Als je dit dan koppelt aan een app zoals Runkeeper heb je een volledig overzicht van je prestaties. Nu ontbreekt nog altijd de hartslag.
Als ik het zo zie krijg je een nauwkeurig en redelijk storingsvrije ECG (hartfilmpje). Best aardig om als je als dokter op pad bent even snel een indicatie te hebben of er geen zuurstoftekort van het hart is of een ritmestoornis.
Het is echter maar 1 afleiding (“V1 Lead” wat die kerel in het filmpje zegt). Dat wil zeggen: je moet eigenlijk een hart vanuit meerdere ‘richtingen’ bekijken wil je er echt wat over zeggen en dit is maar vanuit 1 richting. Dus bijvoorbeeld een zuurstoftekort aan de achterkant van het hart mis je dan.
Ik zie mezelf nog wel eens dit kopen.
Meerwaarde? Je hebt alleen maar een ritmestrook vanuit 1 lead. Zoals al gezegd was. Gewoon even de pols frequentie tellen en een klinische blik gebruiken zegd meer dan een klein ritmestrookje op je iphone. Kun je hiermee een 12 afleidingen ecg maken en draadloos printen op papier, zodat je hem op een groter formaat heb, dan begint het er al meer op te lijken. Zie zelf meer in een verdere uitwerking voor de ipad, dit ivm groter scherm en dus betere beoordeling.
“Instant Heart Rate” van ipc 11 okt. doet het anders ook prima.
Voor de nitwits een waardeloze toepassing, mee eens. Maar het geeft een redelijke indicatie of iemand sinusritme, atriumflutter, ventrikel fibrilleren of een ventrikel tachycardie heeft. Het zien van ischemie zou inderdaad een toevalstreffer zijn omdat je maar een afleiding kunt waarnemen.
Het lijkt me een aardige toepassing die ik zeker zou aanschaffen als de prijs betaalbaar is.
@Frankie:
Dit zijn frequent voorkomende termen in de medische wereld dus impresioneren … Niet echt.
Het lijkt wel handig en een mogelijke vervanging van de duurdere toestellen die nu worden gebruikt voor patiënten waar het uiteindelijk niet zo veel uitmaakt. Alleen heb ik vragen of 2 elektrodes genoeg zijn? Ze moeten maar eens gaan denken om er een prof. Versie van te maken. Handig voor in de ziekenwagen.
Waarom worden er zoveel reacties verwijderd allemaal off-topic?
(Red.) Omdat sommige mensen het verdomde lastig vinden om met respect naar elkaar te reageren.
er zijn inderdaad een aantal beperkingen maar het principe is zeer interessant. het betreft 1 afleiding dus zuurstoftekort zou echt een toevalstreffer zijn maar je kan globaal wel iets zeggen over het hartritme. ik denk dat dit het begin is van een nieuwe ontwikkeling met erg veel potentie.