iTraceur: parkourgame voor de iPhone (review)

iTraceur is het eerste spel dat zich richt op parkour. Parkour is een loopdiscipline waarbij er zo snel en vloeiend mogelijk over bepaalde obstakels moet worden gesprongen, geklommen of gerold. Het spel is een side-scroller, en in twee varianten te downloaden: iTraceur en iTraceur Mini.

Logo iTraceuriTraceur is nieuwe game in de App Store, die zich net als Cops & Robbers en Canabalt richt op parkour. Voor degene die het niet kent: parkour is een loopdiscipline waarbij je zo vloeiend en snel mogelijk over obstakels probeert te komen. De sport is ontstaan in Frankrijk – vandaar de Franse naam – en wordt vooral beoefend in steden. Bij voorkeur in de buitenlucht, maar in principe kan het overal.

Het spel iTraceur is een typische side-scroller, waar rennen, springen en klimmen centraal staan.

Het spel

Er is een Story Mode met meerdere levels en een Free Run waarbij je vrij kunt rondrennen. Het verschil tussen deze twee modi is niet helemaal duidelijk, aangezien bij beide het doel is om alle bananen en zweetbandjes te verzamelen. Er zijn in totaal vijf levels en deze moeten eerst in Story Mode worden uitgespeeld voordat ze in Free Run worden unlocked. Het spel is in het begin vrij vermakelijk, maar na enige tijd spelen mist er toch wat. Je hebt alle tijd om bananen en zweetbandjes te verzamelen, maar waarom je dit doet is onduidelijk. De ontwikkelaar zegt dat er extra content vrijkomt wanneer je een level hebt uitgespeeld, maar nadat ik in twee levels alle bananen en zweetbandjes had verzameld, is er nog steeds niets extra’s beschikbaar. Ook duurt het vrij lang voordat je alle bananen en zweetbandjes in een level hebt gevonden en omdat er geen echte beloning is, raak je vrij snel op het spel uitgekeken.

Besturing

Wanneer je het spel voor de eerste keer speelt is het verstandig om even de training te doorlopen. De besturing is anders dan je gewend bent en bij bepaalde obstakels is er een aparte knoppencombinatie voor een soort sprong. Aan beide kanten van het scherm zijn drie knoppen die voor de input van de beweging van je karakter zorgen. Dit werkt vrij goed en na een tijdje spelen ben je er wel aan gewend.

Graphics

De animaties van de traceur (beoefenaar van parkour) zijn met hulp van een professionele traceur vastgelegd en zijn, voorzover ik kan beoordelen, behoorlijk realistisch. Grafisch hinkt het spel op twee gedachten: de traceur die je bestuurt is erg realistisch, maar de rest van de achtergrond is in tekenstijl. Een opvallende keuze, misschien was het beter geweest om één stijl voor het gehele spel aan te meten.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De ontwikkelaar heeft er voor gekozen om twee varianten van iTraceur uit te brengen. Er is iTraceur waarbij de levels automatisch worden geïntroduceerd met een filmpje en er is iTraceur Mini waarbij de levels niet worden voorafgegaan door een filmpje, maar waar je de keuze hebt om deze te downloaden.

Conclusie

De vijf levels had ik erg snel ‘uitgespeeld’. Ik schrijf dit tussen aanhalingstekens, omdat het niet echt uitspelen is. Doordat de noodzaak van het verzamelen van de bananen en zweetbandjes niet duidelijk wordt, is het letterlijk een level doorlopen totdat je een filmpje als intro naar het nieuwe level krijgt. Ook kun je niet dood of ‘af’ gaan, waardoor ik een beetje het gevoel heb alsof je doelloos aan het rondspringen, -klimmen en -rennen bent. Hierdoor zal ik een uitgespeeld level niet gauw nog een keer spelen om alle bananen en zweetbandjes te verzamelen. Als je enige affiniteit met parkour hebt kan ik me voorstellen dat je het spel downloadt, maar weet je niet eens wat parkour is, dan zou ik het spel links laten liggen.

Info: iTraceur

Informatie

Laatst bijgewerkt
27 juli 2010 om 21:46
Onderwerp
Categorie
Games

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.