Kool: gesproken berichten omzetten naar tekst met iPhone-app

Kool voor iPhone helpt je dicteren. De app kan gesproken tekst omzetten naar geschreven tekst.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Kool iPhone typen en schrijvenSoms komt berichten typen niet handig uit. Of misschien spreek je gewoon liever dan je schrijft. De iPhone-app Kool is een nieuwe applicatie waar je bij kan dicteren. Mits je over een internetverbinding hebt, spreek je Nederlands of een van de 31 andere talen tegen de app en wordt je ingesproken boodschap verwerkt naar tekst. Die kan je waar nodig nog even bewerken, voordat je het bericht kopieert of verstuurt via WhatsApp, iMessage of e-mail.


Update januari 2016: inmiddels is Nederlandse Siri beschikbaar, waardoor apps zoals Kool niet meer nodig zijn.

Zolang Apple’s eigen Siri nog geen Nederlands ondersteunt, blijven aparte dicteerapps de moeite waard. Kool lijkt qua aanpak sterk op Dragon Dictation, de app van spraaktechnologiespecialist Nuance. Dat is niet zo vreemd, want de app maakt gebruik van Nuances technologie en springt in op het gat dat haar app zelf heeft achtergelaten. Dragon Dictation is al ruim een jaar niet meer bijgewerkt en bijvoorbeeld niet eens bijgewerkt voor het 4 inch-scherm van de iPhone 5 en nieuwer.

Kool inspreken iPhone Kool gesproken tekst in tekstKool gesproken tekst in tekst

Kool is dat wel. De app is wit van uiterlijk – niet zwart – en brengt de ingesproken tekst lekker groot in beeld. Compact genoeg om er nog makkelijk in te bewerken, groot genoeg om van een afstandje te lezen. Helaas dien je wel wat (stug aanvoelende) knoppen indrukken voordat je dat de uitgeschreven tekst ziet. Eerst druk je op Beginnen voor de spraakopname, dan stop je die handmatig en dan ga je verder naar de tekst. Het kan autorijvriendelijker.

Net als in Dragon Dictation, Voice Dictation en andere applicaties op dit gebied, is het raadzaam duidelijk te articuleren als je inspreekt. Ook is het handig zelf de interpunctie aan te geven. Dus roep vooral ‘punt’, ‘komma’ en ‘dubbele punt’ in de zinnen, als je tekst uitgeschreven ergens op moet lijken. Nuances techniek laat helaas nog steeds wel punten liggen als het aankomt op Engelse woorden in de Nederlandse taal. ‘App’ wordt bijvoorbeeld al snel ‘eb’ of ‘heb’. De grootste steek die Kool laat vallen, is dat de app geen toegang tot je contactenlijst vraagt in tegenstelling tot het goedkopere Dragon Dictation. De app is dus ondermaats als het aankomt op het verwerken van namen en moet het echt hebben van zijn snelle deelfunctie naar WhatsApp.

Downloaden: Kool (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 12 januari: Opmerking toegevoegd dat Nederlandse Siri beschikbaar is, waardoor apps zoals Kool niet meer nodig zijn.

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.