Of het de woordenlijsten in het schoolboek Engels vervangt is nog de vraag, maar de Nederlandse iPhone-applicatie ‘Leer Engels met kruiswoordpuzzels’ is handig voor de vocabulaire kennis van de taal. De app is gemaakt door Jourist Verlag, die ook verantwoordelijk is voor veel andere toepassingen waarmee je talen kan leren, zoals de Taaltrainer en Jourist Vocubalaire Bouwer West-Europa. In de laatste leer je met een quiz-systeem; ‘Leer Engels met kruiswoordpuzzels’ doet het nog nét iets creatiever.
Er zijn meer dan 1.000 kruiswoordpuzzels voorhanden in de app, waarvan het grootste deel (598 stuks) in een 9×12 grid staat. Er zijn 370 puzzels in een grid van 10×15 en 242 in de grootste variant van 12×19. In totaal, claimt Jourist, kun je meer dan 3.000 woorden leren aan de hand van de kruiswoordpuzzels. Het is niet zo dat de puzzels per exemplaar moeilijker worden. Je kan op elk moment elke willekeurige puzzel oppakken.
De beginnende taalcursist zal merken dat veel woorden in het Engels op het Nederlands lijken, maar ook voor de ervaren spreker zal een woord als ‘waterhagedis’ niet zomaar vertaald worden naar het Engels. Het aardige aan kruiswoordpuzzels is natuurlijk dat je letters al hebt staan door een ander woord in te vullen. De app laat meteen weten of een woord goed is door die groen in te kleuren en het woord uit te spreken. Door nog eens op het woord te klikken, hoor je het nog eens. Je kan gedeelten van woorden ook in het klad neerzetten. Ingevulde vakjes worden dan geel.
Als je een woord weet, geven grijze blokjes aan of je horizontaal of verticaal typt. Door nog een keer op het hokje te klikken, verandert de richting. Zoomen doe je door de bekende pinch-beweging. Wie het moeilijk heeft kan kiezen om een cel of woord te laten invullen, maar je kan pas bij die functie als je toetsenbord dichtklapt. Daar huist ook een knop om fouten mee op te sporen. Als je er echt niet meer uitkomt, kan zelfs de hele puzzel worden opgelost. Leer Engels met kruiswoordpuzzels is wat dat betreft echt meer een educatieve app dan een game: je wordt er niet op afgerekend.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties