
LinkedIn lost agendaprobleem in iPhone-app op
LinkedIn werd vandaag getroffen door twee behoorlijke problemen: de iPhone-app bleek ongevraagd allerlei agendagegevens naar de LinkedIn-servers te versturen en er bleken 6,5 miljoen wachtwoorden van gebruikers gelekt. LinkedIn had de hele dag nodig om zojuist te bevestigen dat de wachtwoorden inderdaad zijn gelekt. En het probleem van de iPhone-app is inmiddels ook opgelost met een tussentijdse update. In de App Store-omschrijving wordt eufemistisch gesproken over “improvements in calendar”.
Eigenlijk was die tussentijdse update in de ogen van LinkedIn helemaal niet nodig. Er was immers sprake van een opt-in systeem en wie zijn agenda wilde delen moest de extra ‘features’ maar op de koop toe nemen.
De LinkedIn-app kan sinds kort afspraken uit je agenda tonen. Best handig, want de app toont ook meteen met wie je een afspraak hebt en toont een snelkoppeling naar de LinkedIn-pagina van je gesprekspartner. Zo kun je voorafgaand aan de afspraak even snel kijken wat iemand in een ver verleden heeft gedaan. De app stuurde echter ook allerlei details uit je agenda mee: wachtwoorden en inbelnummers van teleconferentiesessies, meetingnotities, tijdstippen en andere informatie die nuttig zijn voor de gebruiker, maar waar LinkedIn niets mee te maken heeft. Je kon wel kiezen voor opt-out, maar dan werkte het raadplegen van de agenda niet meer. Het probleem is nu dus opgelost. LinkedIn besteedde wel twee blogpostings aan de gelekte wachtwoorden, maar het privacyprobleem met de agenda werd afgedaan met “een paar artikelen in de pers die zich druk maken over hoe je gegevens worden gebruikt”.
Downloaden: LinkedIn
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
LinkedIn heeft momenteel hele andere zaken op te lossen ;-).
Dat schilderijtje in de kamer waarvan je al tijden zegt dat het scheef hangt? Opgelost!
Het huis staat nog wel in de brand…
Beide lekken zijn inderdaad erg vervelend. Wel positief van LI dat, ondanks dat ze het agenda-probleem zelf geen probleem vinden, ze het toch snel hebben opgelost. Dat is bij veel sociale netwerken toch wel anders.
’t Is maar hoe je er tegenaan kijkt. LI heeft alleen onder druk van de opinie dingen aangepast. Bang om imagoschade op te lopen en dus minder inkomsten te hebben. Eigen belang dus en helemaal niet om de privacy van gebruikers te beschermen of hun wensen te behartigen. Wat mij betreft is daar weinig positiefs aan
@Dennis: Dat is een manier om er tegenaan te kijken. Maar veel andere sociale netwerken (en trouwens ook andere internet-ondernemingen) hebben daar ronduit schijt aan en zelfs onder druk van de publieke opinie passen ze soorgelijke fouten niet, of pas na zeer lange tijd, aan. Wat dat betreft blijf ik erbij dat LI op een positieve manier gereageerd heeft (hoewel de fout in de eerste plaats natuurlijk helemaal niet had mogen voorkomen).
Om je wat beter een idee te geven wat ik bedoel, hoef je alleen maar even terug te denken aan de Playstation-gate van Sony van ruim een jaar geleden. Inloggegevens en creditcardnummers van miljoenen gebruikers lagen op straat en het duurde meer dan een maand voordat Sony zelfs maar wilde toegeven dat de gegevens gelekt waren. Om over de wekenlange reparatiepogingen maar te zwijgen. En dat was een heel wat ernstiger lek dan de agendagegevens van LI gebruikers.