Alleen als je een iPHone 6 of iPhone 6 Plus hebt, heeft het zin om 89 cent neer te tellen voor de nieuwe app Barometer++. Deze app maakt gebruik van de ingebouwde barometersensor, die de atmosferische druk op jouw locatie meet op vijf verschillende manieren.
De barometersensor die Apple heeft gebruikt is trouwens de Bosch BMP280 op de foto. Deze heeft vrij goede eigenschappen: de absolute nauwkeurigheid is plus of min 1 hPA en de relatieve nauwkeurigheid voor luchtdrukveranderingen is plus of min 0,1 hPa. Als je bedenkt dat de luchtdruk op zeeniveau ongeveer 1013 hPa is, zal duidelijk zijn dat 1 hPa meer of minder behoorlijk nauwkeurig is.
Maar alles komt toch weer in ander perspectief te staan, als je bedenkt dat het drukverloop van een hoogteverschil van 8 meter maar 1 hPa scheelt. Acht meter? Dat is toch al gauw twee, drie verdiepingen. Helaas, nauwkeuriger dan dit krijgen we het niet.
Maar wat heb je eraan? Simpelweg dat je de data van de barometersensor kunt uitlezen. Via het knopje BAR zie je de normale barometerdruk. De andere waarden zijn bijvoorbeeld TORR (1 Torr is 133,322 Pascal) en PSI (druk in ponden per vierkante inch). Er zijn allerlei online rekenhulpen waarmee je deze drukwaarden kunt omrekenen, maar de app doet het al voor jou.
Je kunt de app ook gebruiken om hoogteverschillen te meten. Daarbij druk je op de Reset-knop en verplaatsj je vervolgens omhoog of omlaag. De app geeft dan aan hoeveel hoogteverschil er is geweest. Verder heeft de app een Leaderboard, waarvan de lol mij niet echt duidelijk is geworden. Je kunt kijken wie van gebruikers de hoogste en laagste druk heeft gemeten en wie het hoogste en laagste punt heeft bereikt. Dat laatste is misschien leuk als je op extreme locaties zoals een boorput of op een wolkenkrabber bent geweest, maar er zit geen echte prestatie aan.
Conclusie Barometer++ app
Dit is een eenvoudige app met maar twee schermen: het scherm waarop de luchtdruk wordt getoond en het scherm met leaderboards. Je moet zelf al aardig thuis zijn in de materie om de vijf verschillende meetwaarden nuttig te kunnen gebruiken. Wat wél handig is, is dat je in de app meteen de hoogteverschillen kunt afmeten. Maar eerlijk gezegd: als je een goede hardloop- of wandelapp hebt, kan die ook de hoogteverschillen wel meten. Het punt is alleen dat de meeste apps voor outdoor-sporten nog zijn aangepast voor de barometer in de iPhone 6 (Plus). Gedurende korte tijd kan deze app wel van pas komen, vooral omdat je vrij makkelijk de verticale hoogteverschillen kunt vergelijken.
Pluspunten
- Toont verschillende eenheden
Minpunten
- Vereist kennis van materie
- Elke sportapp kan de hoogte laten zien
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De app is wat simpel in uitvoering. Een grafiek waarin de veranderende luchtdruk zichtbaar wordt, maakt het al veel leuker. Luchtdruk kan in onze gebieden toch wel variëren van 980-1030 dus dat is al een aardige range. Bij ernstige depressies (harde wind en storm, zakt de luchtdruk nog lager. Soms in een paar uur. Dat is leuk om te zien als het leuk in beeld wordt gebracht.
Hoogteverschillen: even verder kijken dan een boorput of wolkenkrabber. Ooit gedacht aan lopen in heuvels of bergen tijdens vakanties. Zelfs in de Ardennen heb je heuvels van 500 meter en in Oostenrijk en Zwitserland en Frankrijk bergen van duizenden meters. Dan zie je écht wel grote verschillen in hoogte en luchtdruk. Ik had daar zo’n 12 jaar geleden een leuk Suunto horloge voor, dat dit allemaal kon waarnemen en hoogte en routes kon opnemen en op computer zichtbaar kon maken. Alleen toen….nog niet op een Mac.
Zou Apple met de data van de bardruk veel beter het plaatselijk weer gaan kunnen melden. Stormen. Plaatselijk onweer.
Leuk, nu kan je in Weatherpro ook deze waarden van de eigen Sensor zien. Zoals bijvoorbeeld op o.a. de Galaxy S4.
Is dit de enige app?
Interessant voor mijn hobby bergsport.
Belangrijk foutje in de conclusie; meeste apps zijn nog NIET aangepast voor barometer in iPhone 6
@Johnnydebelg: Neen.
Ik vind dat persoonlijk nog erg nauwkeurig 1 hpa per 8 meter, als je bedenkt dat de verticale temperatuurgradient 13 Pa met meter is. Dat is 13 Hpa per 10 meter. Dus wijkt ie maar 3 Hpa af van de temp gradient…
Staat er eigenlijk een app van Apple zelf op de iPhone 6 die de meting van de sensor laat zien?
@pommetje:
Bovendien moet je ook kijken naar de relatieve nauwkeurigheid. Met 0,1 Hp is dat dus 80 cm.
Je kunt het dus wel degelijk gebruiken om verdiepingswisselingen te bepalen. Dat is helemaal van belang omdat Apple ook graag indoor navigatie gaat bieden, bijv. voor winkelcentra en vliegvelden.
De hardloop Apps die in het artikel genoemd worden gebruiken hiervoor GPS maar dat werkt binnen niet.
Nu nog een simpele hoogtemeter als aparte app….leuk voor in de auto of wandelend in de bergen. Zou top zijn.
@CaseyM: uhhhhh…..altimeter?
Toch best een nauwkeurig instrumentje dat tot 80 cm hoogte verschil kan meten, dus kan zien of je groter dan 1,6 meter bent 😉
zie ook voor de volledige specs.
http://www.bosch-sensortec.com/en/homepage/products_3/environmental_sensors_1/bmp280/bmp280
PS slangetje eraan en je kunt bloeddruk meten 🙂
Als de app de individuele metingen kan verzamelen, krijg je een netwerk van metingen, waarmee je actuele overzichten zoals meteo earth doet met haar voorspellingen.