‘Maar liefst 66 procent van nieuwe apps in 2012 was gratis’

Appsfire concludeerde bij een onderzoek naar de App Store dat 66 procent van de nieuwe apps uit 2012 gratis is. Slechts 34 procent heeft een prijskaartje.
Bastiaan Vroegop -

infographic 2Slechts 34 procent van alle apps die in 2012 verschenen in de App Store hebben een prijskaartje. Dit stelt app-trackdienst Appsfire in zijn jaarlijkse verslag. Dat percentage ligt een stuk lager dan voorgaande jaren: in 2008 was 74 procent van de apps nog betaald, een percentage dat vorig jaar op 47 procent lag. In 2012 verschenen er 339.164 nieuwe apps volgens het verslag, onder andere ontwikkeld door 95.468 nieuwe ontwikkelaars.


Het verslag van Appsfire gaat gepaard met een infographic, waarin een aantal statistieken over de App Store zijn verwerkt. Zo blijkt dat 1.038 apps de top 10 van de Amerikaanse App Store wisten te bereiken. Een vrij laag aantal, als je bedenkt dat er nu meer dan een miljoen in de App Store te vinden zijn. Games blijven een populaire categorie: 64 procent van de applicaties in de top 10 was een spelletje.

Appsfire houdt de App Store nauw in de gaten en baseert zich op eigen metingen. Hiermee sluit onderstaande infographic echter geen andere mogelijkheden uit: alleen Apple kan met volledige zekerheid zeggen hoe de App Store er voor staat.

Infographic

Druk op bovenstaande afbeelding om de volledige infographic te bekijken.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store logo.

Reacties: 5 reacties

  1. Nou ja, ‘gratis’… Ben bang dat infographic misleidend is. Vaak ben je met die ‘gratis’ apps namelijk vele malen duurder uit dan met een paid app. Al lijkt er de laatste tijd ook volop ruimte voor een nóg grotere vorm van afzetterij, namelijk: de (dik) betaalde app met onontbeerlijke in app aankopen.

    De app store wordt er op die manier jammer genoeg niet beter op.

  2. Het is maar wat je “gratis” noemt. Met vele “gratis” apps kun je niet bijzonder veel, tenzij je een (soms dure) in-app aankoop doet. Daarnaast zijn de prijzen voor betaalde apps de laatste tijd behoorlijk gestegen. Waar je voorheen een app voor 79 cent kon kopen is dat nu toch vaak al 2 à 5 euro.

  3. Meer dan 1000 apps in de top 10?
    Wat begrijp ik niet?

  4. @Arjen: Kennelijk zijn net ietsje meer dan 1000 apps afgelopen jaar op enig moment in de top 10 (VS appstore) belandt.
    Wat mij betreft niet echt een boeiend feit overigens.

  5. Zo lang er commercie bestaat, heb je ellende in de Store.

    Ik wordt ook gek van apps die gratis lijken, maar pas werken als je een inApp aankoop doet. Heel flauw en direct een slechte recensie wat mij betreft.

    Advertenties wegkopen of extra features aankopen vind ik prima, al had ik laatst een app waarbij je iCloud support via een inApp aankoop moest doen.. bye bye.