Magic Earth op CarPlay in dashboard.

Review: Magic Earth is een gratis (offline) navigatie-app mét CarPlay

Is Google Maps, TomTom of Apple Kaarten niets voor jou? Dan moet je eens Magic Earth proberen, een gratis navigatie-app met offline-kaarten, CarPlay en meer. In onze review van Magic Earth lees je onze bevindingen.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Er zijn tientallen navigatie-apps voor de iPhone. De meeste daarvan gebruiken online kaarten, zodat ze altijd up-to-date zijn. Veel andere apps werken ook met offline kaarten op de iPhone, zodat je niet afhankelijk bent van een internetverbinding. Magic Earth, van General Magic en onderdeel van Route 66, is helemaal gratis en zit vol met handige trucjes en mogelijkheden die je ook in andere navigatie-apps vindt.

Magic Earth: gratis navigatie-app met CarPlay

De Magic Earth-app is niet nieuw, want hij bestaat al jaren. Sinds de introductie van de CarPlay-versie krijgen we regelmatig tips van lezers over deze app, dus besloten we de proef op de som te nemen om te kijken of het een waardige navigatie-app is. Magic Earth maakt gebruik van OpenStreetMap, een soort Wikipedia voor kaarten. OpenStreetMap is open-source en wordt door gebruikers onderhouden. De kwaliteit van de kaarten wisselt nogal eens. Soms worden kaarten razendsnel aangepast, maar wij hebben in onze test ook ervaren dat wegen soms niet kloppen, terwijl deze in bijvoorbeeld Waze en Apple Kaarten wel goed staan.

Het starten van een navigatie gaat redelijk vlot, al vinden we de indeling van de app soms wat onoverzichtelijk. Soms duurt het ook voordat de zoekresultaten ingeladen worden, terwijl dit bij bijvoorbeeld Apple Kaarten nagenoeg live bijgewerkt wordt naarmate je typt. De route start automatisch nadat je een locatie gekozen hebt, waardoor je minder vaak op het scherm hoeft te tikken.

Magic Earth adres invoeren.

De weergave tijdens de navigatie is redelijk druk. Vooral in de stad kan een kaart behoorlijk druk zijn, doordat alle points of interests (zoals winkels en restaurants) met naam weergegeven worden. In woonwijken staat de kaart vaak vol met huisnummers, waardoor het geheel wel wat onoverzichtelijk wordt. Wat de weergave betreft vinden we Magic Earth niet de meest duidelijke navigatie-app. De instructies zijn gelukkig wel altijd duidelijk. De app ondersteunt een Nederlandse stem. Magic Earth gebruikt daarvoor de standaard voice-over stem van iOS. Hierdoor klinkt hij wel wat robotachtig. Daarnaast zijn er nog twee andere alternatieve stemmen beschikbaar, die een stuk natuurlijker klinken.

Flitsers, files en meer

Magic Earth waarschuwt ook voor flitsers en files. In onze test ging dat redelijk goed, hoewel de informatie van bijvoorbeeld Flitsmeister wat accurater is. Zo kregen wij van een flitspaal bijvoorbeeld niet helemaal goed door waar hij op flitst (stoplicht, snelheid of beide), terwijl Flitsmeister die info wel geeft. Je ziet in Magic Earth ook altijd je huidige en maximale snelheid. Op de plekken waar wij reden was die informatie behoorlijk accuraat. Erg nuttig is de stemwaarschuwing als je te hard rijdt (“Let op je snelheid”). Dit komt vooral van pas als je vaak ongemerkt net even iets te hard rijdt. De app geeft ook aan of er files zijn op je routes. Wij hebben ervaren dat die file-info redelijk nauwkeurig is en dat de geschatte eindtijd voor je bestemming goed overeenkomt met je daadwerkelijke aankomsttijd.

Magic Earth bevat offline kaarten van nagenoeg de hele wereld. De kaart van Nederland is bijna 650MB groot en download je relatief snel, afhankelijk van je verbinding. Het is helaas niet mogelijk om slechts een klein deel van je route te downloaden, want je moet meteen heel Nederland offline opslaan. Wat ons wel opviel tijdens het rijden met een online kaart, is dat deze niet altijd goed ingeladen werd. Hierdoor kon de app onze locatie niet goed vaststellen, waarna we hem opnieuw moesten opstarten. Je kan het beste dus de offline kaart gebruiken. Updates voor de offline kaarten zijn gratis te downloaden.

Navigeren met Magic Earth.

De app biedt ook de optie om te navigeren met het openbaar vervoer, maar eerlijk gezegd zijn wij daar niet zo’n fan van. Er zijn in Nederland al heel veel goede openbaar vervoer-apps die vaak ook wat overzichtelijker zijn dan Magic Earth. Wil je het toch gebruiken, dan krijg je routes van deur tot deur, inclusief prijzen voor je gekozen route. Het is handig om erbij te hebben, maar het is niet de belangrijkste reden om de app te gebruiken.

Magic Earth voor CarPlay

Magic Earth heeft ook een CarPlay-versie, zodat je via het scherm van je autoradio kan navigeren. De meeste opties vind je ook in deze versie. Qua weergave komt de CarPlay-versie overeen met Magic Earth op je iPhone. Dat betekent dat ook deze kaart soms wat onoverzichtelijk is door de grote hoeveelheid gegevens waar je op dat moment niets aan hebt, zoals heel veel huisnummers. De app toont ook een weergave van je huidige en maximale snelheid, maar deze zit wel op een wat vreemde plek. In plaats van rechtsboven staat deze onderaan, naast je geschatte aankomsttijd. Deze plek is wat onlogisch, omdat je hem makkelijker over het hoofd ziet.

Navigeren met Magic Earth in CarPlay.

Met de CarPlay-versie start je een route naar je ingestelde locatie (thuis of werk) of je zoekt handmatig naar een belangrijke locatie. Dat is bijvoorbeeld een parkeergarage, tankstation of restaurant in de buurt. Je kan ook handmatig zoeken met het virtuele toetsenbord. Spraakbediening ontbreekt helaas, wat wel beschikbaar is bij veel andere CarPlay navigatie-apps. Dit is een groot gemis, omdat het veel makkelijker is dan het invoeren van een adres met het toetsenbord. Bovendien moet je vrij vaak tikken voordat je bij de optie komt om een adres in te voeren. Bij andere apps gaat dat een stuk makkelijker.

Bestemming invoeren in Magic Earth op CarPlay.

In tegenstelling tot Flitsmeister CarPlay, kun je Magic Earth helaas niet alleen gebruiken voor flitsmeldingen. Het is een vereiste om daadwerkelijke een route met de app te starten, omdat je anders geen waarschuwingen krijgt. Dat is zonde, omdat je hierdoor Magic Earth niet kan combineren met bijvoorbeeld Google Maps of Apple Kaarten.

Wat wel handig is, is dat Magic Earth op CarPlay ook allerlei instellingen heeft. Zo pas je rechtstreeks op je autoscherm aan of je bijvoorbeeld de snelste of kortste route wil. Dergelijke navigatie-instellingen zijn bij veel andere apps alleen in de iPhone-versie beschikbaar. Dat je dit nu rechtstreeks op je autoradio kan doen is zeker een voordeel.

Magic Earth ook op Apple Watch

Een voordeel van Magic Earth is dat hij ook beschikbaar is op de Apple Watch. De versie om je pols werkt behoorlijk fijn, al start hij niet automatisch zodra je een route start op je iPhone. Via het menu start je een route naar huis of werk of blader je door je onlangs opgezochte locaties. In een paar tikken kun je zo een route starten vanaf je Apple Watch, waarna hij ook automatisch op je iPhone gestart wordt. De Apple Watch-app geeft duidelijke instructies tijdens het rijden, al missen we wel de verschillende tikjes die bijvoorbeeld Apple Kaarten wel geeft.

Magic Earth op Apple Watch.

Echt gratis?
Doordat Magic Earth gebruikmaakt van OpenStreetMap, kunnen ze de kaarten gratis aanbieden. Het is ook niet vereist om een account aan te maken of bijvoorbeeld in te loggen met Facebook, waardoor de app geen profiel over jou kan aanmaken. In de privacy-voorwaarden vonden we ook geen gekke dingen. Het bedrijf achter de app verdient vooral zijn geld met de verkoop van accessoires, zoals smartphonehouders voor in de auto of opladers voor tijdens het rijden. Daarom is Magic Earth helemaal gratis te gebruiken, want er zitten ook geen in-app aankopen in.

Score

7.5

Magic Earth

Magic Earth

Gratis

Voordelen +

  • Helemaal gratis met heel veel mogelijkheden
  • Werkt ook op CarPlay en Apple Watch
  • Wereldwijde dekking met offline kaarten

Nadelen -

  • Kaarten niet altijd even overzichtelijk
  • Wegen niet altijd even accuraat
  • CarPlay-versie niet alleen te gebruiken voor flitsmeldingen

Conclusie Magic Earth

Magic Earth is een prima navigatie-app als je op zoek bent naar een gratis alternatief voor bijvoorbeeld TomTom of Sygic. De app biedt offline kaarten, maar werkt ook online. De flits- en file-informatie is handig, al vinden we de informatie van Flitsmeister nauwkeuriger. Magic Earth biedt wereldwijde dekking dankzij OpenStreetMap, maar het nadeel is wel dat de kaarten niet altijd even accuraat zijn.

De weergave van de kaarten is een kwestie van smaak. De één wil graag zo veel mogelijk informatie en vindt bijvoorbeeld het contrast in kleuren erg belangrijk, terwijl de ander juist niet teveel afleiding zoekt. Wij vinden de kaarten van Magic Earth soms wat onoverzichtelijk, doordat er soms teveel nutteloze informatie getoond wordt, zoals een overvloed aan huisnummers of namen van winkels en restaurants. Dat geldt ook voor de CarPlay-versie, waar we de plaatsing van de maximale snelheid wat vreemd vinden. Het voordeel is wel dat je allerlei instellingen rechtstreeks op je autoradio aanpast, zonder dat je naar je iPhone hoeft te grijpen. Al met al is Magic Earth de moeite waard om te proberen, zeker als je nog zoekt naar een alternatief voor Google Maps of TomTom.

Bekijk ook

Offline kaarten voor navigatie

Dit zijn de beste offline kaartenapps voor je iPhone

Zoek je offline kaarten om in het buitenland te navigeren, zodat je overal je weg vindt, ook buiten het bereik van de mobiele netwerken en zonder dat het geld kost? We helpen je op weg met de beste offline navigatie-apps voor iPhone en iPad.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 04 maart: Opmerking over navigatiestem aangepast.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen, berichten sturen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Inmiddels is er ook een volledige nieuwe generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden. Daarbij zijn er ook veel meer widgets en kan CarPlay standaardfuncties van de auto bedienen, zoals de klimaatbeheersing en radio.

CarPlay in iOS 16 met achtergrond.

Reacties: 18 reacties

  1. Ik gebruik deze app al jaren tot grote tevredenheid en er zijn inderdaad wat tekortkomingen, maar ik kan mij niet vinden in de conclusies die hier getrokken worden. Ik mis bijvoorbeeld het feit dat de kaarten extreem compleet zijn inclusief vrijwel alle voetpaden en fietspaden, zelfs onverharde, waarmee deze zelfs echt rekening houd bij fiets/wandelroutes. Ook mis ik in de review de perfecte rijbaansignalering en bijbehorende afslagborden op de snelwegen. Ook wordt hier met geen woord gerept over de “Advanced Driver Assistance”. De wel heel futuristische mogelijkheid dat je iPhone verkeersborden langs de weg meeleest en in gevaarlijke verkeerssituaties (te dicht op andere auto’s, overstekende voetgangers, etc.) waarschuwingen geeft.
    Kortom allemaal plussen die ik in dure betaalde apps niet eens zie, de enige tekortkoming die ik ervaar is de verkeersinfo, die op lokale wegen, achterblijft bij die van iOS Kaarten of Google Maps.

  2. @Martin: Complimenten voor je goede toevoegingen 👍🏻 .
    Pluspunt om te vermelden is ook dat als je een weg vindt die niet klopt, je deze zelf bij openstreetmap kan aanpassen.
    Zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar is zeker wel leuk om je in te verdiepen. Zo heb ik al meerdere paden in bossen gemaakt en aangepast. Erg leuk om jouw eigen gemaakte aanpassing later op je navigatie terug te zien.

  3. Hoezo één navigatiestem?
    Onder Instellingen -> Algemeen -> Geluid -> Stem vindt je:
    NL – Text to speech (M)
    NL – Anne (V)
    NL – Daan (M)
    BE – Marie (V)
    BE – Milan (M)
    En nog tientallen in ander talen.

  4. Ik kan wel gewoon elke stem in elke taal kiezen en dus gewoon iOS in Engels laten

  5. Ik heb echt maar 1 stem als keuze.

  6. Origineel geplaatst door Freaky
    Ik heb echt maar 1 stem als keuze.

    Wat raar. Ik kan er meerdere downloaden

  7. Zo te zien werkt deze app straks fijn voor mijn reisje naar New York. De metroverbinding van bijvoorbeeld mijn hotel naar het Yankee stadion wordt heel helder in beeld gebracht.

  8. Origineel geplaatst door Martin
    Ik gebruik deze app al jaren tot grote tevredenheid en er zijn inderdaad wat tekortkomingen, maar ik kan mij niet vinden in de conclusies die hier getrokken worden. Ik mis bijvoorbeeld het feit dat de kaarten extreem compleet zijn inclusief vrijwel alle voetpaden en fietspaden, zelfs onverharde, waarmee deze zelfs echt rekening houd bij fiets/wandelroutes. Ook mis ik in de review de perfecte rijbaansignalering en bijbehorende afslagborden op de snelwegen. Ook wordt hier met geen woord gerept over de “Advanced Driver Assistance”. De wel heel futuristische mogelijkheid dat je iPhone verkeersborden langs de weg meeleest en in gevaarlijke verkeerssituaties (te dicht op andere auto’s, overstekende voetgangers, etc.) waarschuwingen geeft.

    Kortom allemaal plussen die ik in dure betaalde apps niet eens zie, de enige tekortkoming die ik ervaar is de verkeersinfo, die op lokale wegen, achterblijft bij die van iOS Kaarten of Google Maps.

    Hoe kan je avanced driver assistance activeren… Staat nergens bij geavanceerde instellingen?

  9. Vandaag voor het eerst mee gereden, 160 km. Erg fijne navigatieapp. Zelfs toen ik wegreed bij de Mac in Holten gaf ie keurig de weg aan, terwijl het daar behoorlijk kronkelt. De grote aanwijzingen is even wennen, maar wel heerlijk. Fijn dat dit soort apps ook voorbij komen bij Iculture.

  10. @Martin: Ik heb de app naar Oostenrijk gebruikt. Ik vond het een mooie test en eigenlijk super tevreden. Waze kon de route van huis naar adres in Oostenrijk niet eens in 1x berekenen. Ben het helemaal met je eens. Thanks voor de toevoeging.

  11. @Eric: De instellingen “algemeen”, “batterij modus”, “normaal”.
    En vervolgens de iPhone in “landscape” achter op de voorruit plakken met geschikte telefoonhouder zodat de camera vrij zicht heeft.
    ECHTER …. ik zie nu, sinds de laatste update, hierover geen info meer in de Appstore.

    Ook was in het verleden bij de geavanceerde instellingen een optie om de “Safety lens” (andere benaming voor Advanced Driver Assist) te detecteren.
    Die optie is nu weg, dus ik vraag mij nu af of bovenstaande functie stilletjes is verdwenen.
    Ikzelf heb die functie eerlijk gezegd, nooit gebruikt omdat ik mijn iPhone op een luchtrooster heb gemonteerd en daarmee geen vrij zicht op de weg.
    Op de website vind je hierover nog wel wat info.

  12. De functie lijkt toch nog aanwezig, te herkennen aan een diafragma symbool links op het scherm.
    Deze zal pas in beeld komen, nadat er een autoroute is gestart.
    Eerst zal deze grijs zijn, zodra de iPhone horizontaal is geplaatst en de camera vrij zicht heeft, moet dat symbool groen worden (het kan even duren dat e.e.a. gekalibreerd heeft). Nogmaals, ik heb dat zelf nog niet getest omdat ik een houder gebruik die te laag op het dashboard zit.
    Een andere leuke functie is de Head Up Display (HUD). Hiervoor leg je de iPhone plat op je dashboard bij de voorruit, het scherm geeft nu duidelijke routeaanwijzingen in spiegelbeeld die je duidelijk op je vooruit geprojecteerd ziet.

  13. @Martin: ik kreeg vanmorgen een melding of ik toegang wilde geven voor de camera. Juist voor deze functie.

  14. (Red.) Opmerking over navigatiestem aangepast.

  15. @Martin: Er is nogal wat onduidelijkheid omtrent de Safety Lens en Advanced Driver Assistance System-functie. Zoals je zelf al zei staat het nergens in de App Store vermeld en zijn ook de instellingen hiervoor niet in de app te vinden. Ik kreeg het ook niet werkend, via de stappen zoals jij zei.

    Zoals op de website van General Magic staat, heb je hun speciale autohouder en smartphonecase nodig om dit te activeren. Al deze accessoires zijn niet leverbaar en bovendien niet geschikt voor de nieuwste toestellen. Bovendien leggen we de focus in deze review vooral op de CarPlay-versie, waarbij dit sowieso niet werkt omdat je (in de meeste gevallen) je iPhone via een kabel moet verbinden met je autoradio.

  16. @Benjamin Kuijten: Als je in de Appstore bij versie geschiedenis kijkt, dan zie je dat er bij versie 5.0.1 nog een update is geweest voor Safety Lens. Bij de “instellingen”, “waarschuwingen” kan je nog steeds diverse instellingen maken die gerelateerd zijn aan de Safety Lens.
    De speciale houders die op de website werden verkocht, zijn, volgens mij, niet speciaal.
    Behalve dan de veel te hoge prijs 🙄

  17. Dit is ook een van de weinige apps met behoorlijke fiets navigatie. Het is nog niet zo goed dat je alleen met de gesproken instructies alles kunt volgen maar het komt in de buurt. Ik vraag me alleen af hoe lang ze het gratis model vol kunnen houden.

  18. Inderdaad is het bij files niet goed. Vanmorgen dikke file en aankomsttijd liep behoorlijk op zonder alternatieve route aan te bieden. Dan toch maar weer Waze opgestart, die wel meteen met behoorlijk snellere route kwam. Erg jammer!