Majesteit: snel gemaakte iPhone-app over de nieuwe koning

Majesteit is een iPhone-app die in één uur gebouwd schijnt te zijn, maar dat zie je er ook wel een beetje aan af. De app bevat bekende informatie.

Majesteit iPhone-app
Als je een iPhone-app maakt die inspeelt op een actuele gebeurtenis als Koninginnedag en de abdicatie, is het makkelijk om de boot te missen. Dan kan je applicatie zomaar net te laat uitkomen voor het moment supreme, zoals bijvoorbeeld gebeurde bij het spelletje Kroning van de Koning (App Store-link). Het overkwam de applicatie Majesteit niét. De reeds een week verkrijgbare applicatie kan zich nu de eerste app noemen die zich richt op de nieuwe majesteit, koning Willem-Alexander.


De applicatie is in één uur gebouwd, claimt ontwikkelaar Valér Merényi. En, na dat uur is de applicatie zowel ingediend voor de iPhone als voor Android en Windows Phone. De app moet de kracht laten zien van het Hongaarse platform InstApp mobile app builder, waarmee je binnen korte tijd een eigen app moet kunnen maken – vergelijkbaar met de Nederlandse platformen AppMachine en Push 2 Press. Merényi is trots dat in die tijd pushnotificaties, integratie met sociale media en een ‘eigen look and feel’ in de app zijn verwerkt.

Helaas is aan de applicatie ook wel af te zien dat hij binnen korte tijd is gebouwd. De applicatie bestaat uit een oranje-bruin hoofdmenu met de secties nieuws, tweets, fotogalerij, video’s, agenda van ZM De Koning, Koninklijke Familie, Paleizen en informatie over de app. Maar op de informatiepagina’s met leden van de familie en de paleizen na, zijn alle informatiepagina’s verwijzingen naar websites die in de app worden geladen. Het nieuws en de agenda leiden bijvoorbeeld direct naar de website van het Koninklijk Huis, die overigens veel eerder ook een eigen iPhone-app uitbracht. Die app is net zo min als Majesteit geoptimaliseerd voor de iPhone 5.

Majesteit iPhone nieuws Majesteit nieuws W-A

Ook de keuze van informatie is een beetje raar voor een applicatie die claimt de eerste app te zijn over de nieuwe koning. Zo lees je wel algemene informatie over de paleizen, profielen van leden van het Koninklijk Huis tot aan de hobby’s van prinses Ariane aan toe, maar je vindt er geen aparte pagina’s over de achtergrond van de koning, zijn taken en zijn rol binnen de Nederlandse monarchie. En de website met agenda-afspraken van Willem-Alexander laat ook gewoon bezichtigingen van andere leden van de Oranjes zien. Tweets, foto’s en video’s sturen je respectievelijk twee keer naar de mobiele Twitterpagina die wat sloom is in de app en een overzicht van de laatste YouTube-video’s. De zoekfunctie werkt niet in de webpagina’s die worden geladen in de app en het is niet duidelijk waarvoor pushberichten worden verstuurd. Qua informatie heb je hetzelfde aan de eerder genoemde Koninklijk Huis-app, die alle informatie wat fraaier samenpakt in de app.

Downloaden: Majesteit (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.