Ooit gehoord van de internetbrowser Maxthon? De gelijknamige ontwikkelaar beweert dat de browser voor de pc en Mac meer dan 600 miljoen keer is gedownload. In navolging van Google Chrome en Opera, kon een iPhone-versie van de toepassing dus niet uitblijven. ‘Ondersteund door de technologie die de hoogste scores haalt op HTML5’, wil de applicatie gebruikers voor zich winnen met de hoge snelheid, een fraaie en rustige interface en een downloadfunctie.
De nieuwste browser heeft qua ontwerp nogal wat weg van het enthousiast ontvangen Google Chrome voor de iPhone. Met een grijze balk onderin, en grijze tabbladen die boven de adresbalk zweven op een donkerblauwe achtergrond, ontlopen de apps elkaar visueel niet al teveel. Ook qua snelheid trekken de applicaties gevoelsmatig aardig gelijk op. Pagina’s laden gewoon erg snel, met af en toe na het laden nog een flikkering over het scherm voordat de pagina volledig voor je klaar staat. En ook de opzet van de startpagina is hetzelfde: met een knop naast de adresbalk (waarin na het intypen van de URL de omschrijving van de site komt te staan) voeg je een pagina toe aan het beginscherm. Daarin zijn de sites onderverdeeld in vierkante vakjes, getopt door een Google-zoekbalk.
Gelukkig heeft Maxthon ook wat aardige trucjes in huis. Met een schakelaar in de instellingen kan je een privéstand aanzwengelen, en je kan ook aangeven dat artikelen meteen in een speciale lees-weergave worden weergegeven, ontdaan van reclame en interface. Een andere aardige instelling is dat je links automatisch in de achtergrond laadt bij het erop drukken, zodat je ondertussen op de huidige pagina verder kan lezen.
De app heeft ook een downloadfunctie, maar die krijgen we niet aan de praat. Het gaat in ieder geval niet om de afbeeldingen, want die zien we niet terug in het downloadoverzicht. Bij mp3-bestanden en YouTube-filmpjes geeft de functie echter ook niet thuis. Door op de centrale knop onderin te drukken, zie je de tabbladen bovenin meteen in beeld, met de knop ernaast ga je naar een balk met favorieten en je geschiedenis. Daarbij kan je een Maxthon-account koppelen, zodat je de bladwijzers kan wisselen met de browser voor de desktop.
Hoewel Maxthon heel veel dingen goed doet, voegt het eigenlijk niet zo tegenover het bestaande arsenaal als de standaard Safari-browser, Google Chrome en Maven Web Browser. Het is vooral een aardig alternatief als je Maxthon voor de desktop gebruikt en de bladwijzers wilt uitwisselen.
Downloaden: Maxthon Web Browser (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties