Kan je sneller typen met een kleiner toetsenbord? Minuum was meteen al een van de meest opvallende alternatieve toetsenborden voor iOS 8. Het toetsenbord heeft namelijk twee standen: een normaal toetsenbord met woordvoorspelling, maar ook een kleine versie waardoor je toetsenbord een stuk minder ruimte inneemt. Vanaf nu is het keyboard ook voorzien van een Nederlands woordenboek. In deze Minuum review bekijken we hoe dat werkt.
Voordat je het Minuum toetsenbord instelt, is het handig om in de applicatie zelf al wat opties door te nemen. Allereerst om het Nederlandse woordenboek te installeren, maar ook om een thema uit te zoeken. Je hebt de keuze uit wit, crème en zwart. Daarnaast zijn er negen bonte kleurovergangen van roze, groen, oranje-rood, geel en blauw – kleurenstellingen die perfect bij de iPhone 5c passen.
Voor feestdagen is er nog een leuke gimmick: je kan het toetsenbord ook aankleden als Nederlandse vlag. In de preview in de app zie je meteen hoe het normale en het kleine toetsenbord er in een kleurstelling uitziet.
Lees ook: Toetsenbord installeren en instellen in iOS 8
Schakelen tussen groot en klein keyboard
Het schakelen tussen het normale en kleine toetsenbord van Minuum kost niet meer moeite dan een veeg naar boven of naar onderen. Als je vooral het kleine toetsenbord wilt gebruiken – wat best aannemelijk is, omdat je Minuum daarvoor downloadt, zijn er twee situaties waarin je schakelt naar het grote toetsenbord. Als je een leesteken wilt hebben, druk je onderin op 123 en roept Minuum automatisch het normale ‘grote’ toetsenbord in beeld. Hij springt ook weer terug als je daarna naar rechts veegt voor een spatie, of op de spatiebalk zelf drukt. Het andere geval waarop je het grote toetsenbord in beeld roept, is als je Minuum een woord wilt leren. Alleen in het grote toetsenbord kan je een woord letter voor letter nauwkeurig schrijven – en dus je eigen woord kiezen in plaats van een woordsuggestie opvolgen.
Een klein wonder
De compacte toetsenbordstand van Minuum is een klein wonder. Het is eigenlijk een soort T9-woordvoorspelling van oude telefoons, waarop je nog alleen de cijfers 1 tot en met 9 had. Het hele Qwerty-toetsenbord is samengeperst tot één regel, en je hoeft alleen maar in de buurt te drukken om de juiste woorden uit het toetsenbord te toveren. De app berekent welke Nederlandse woorden je nog kan schrijven en toont die suggesties in een balk boven het toetsenbord.
Net zoals bij T9 van weleer, heb je die suggesties regelmatig nodig. Minuum is niet op zijn mondje gevallen. Het keyboard voelt vaak aan welk woord je wilt typen en juist dan ben je geneigd om lekker door te typen en naar rechts te vegen. Je kan echt een gevoel hebben dat je lekker flowt terwijl je typt op het kleine ramplankje van Minuum. Maar dat zijn ook de vlagen waarin je de meeste fouten maakt. De woordvoorspelling is goed, maar niet vlekkeloos. Zo koos de app eens Gent in plaats van bent, of zeer in plaats van even. Het woord hoor schrijven lukt trouwens helemaal niet. De app suggereert voor, door, hoog en meer. Maar geen hoor. Dat zijn missers die een zin meteen onderuit halen – en waarom je dus eigenlijk niet al te snel moet typen.
Lees ook: Beste toetsenborden voor iOS 8
Leergierig woordenboek
Toch hoef je Minuum niet af te schrijven. De applicatie wil Volledige toegang en dat betekent dat de app op papier elke toetsaanslag naar de server(s) van Minuum door kan sturen. Niet heel fijn voor je privacy, maar het heeft wel een duidelijk doel. Minuum is erg leergierig. Als de app weet dat je bent bedoelde in plaats van Gent, krijg je de volgende keer de Belgische plaatsnaam niet meer als eerst aangeraden. Als je één keer een woord typt in het volledige toetsenbord, verwerkt Minuum hem meteen en snapt het toetsenbord de volgende keer goed dat je dat woord wilt schrijven. Een bepaalde woordsuggestie verwijderen is net zo simpel: met één lange druk erop zorg je ervoor dat Minuum hem vergeet.
Is Minuum verder vrij van problemen? Nee, helaas niet. Het keyboard kwam in onze test een keer helemaal niet opdagen. We waren genoodzaakt te schakelen naar een andere app om het toetsenbord weer tot leven te wekken. Wel werkt Minuum prima in apps die nog niet geoptimaliseerd zijn voor de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.
Conclusie Minuum review
Minuum is een van de leukste alternatieve toetsenborden voor iOS 8. Je kan er razendsnel mee typen als je een foutje hier en daar voor lief neemt, maar ook nog snel mee uit de voeten als je steeds een woordsuggestie kiest na verschillende woorden. Het is een werkwijze waar je aan kan wennen, mede omdat Minuum van zichzelf al een indrukwekkende woordenschat heeft. Toch is het niet joúw woordenschat, en dat betekent dat je Minuum woorden en suggesties moet leren die het standaard iPhone-toetsenbord allang kent, of er in ieder geval voor lief neemt. Als je bereid bent wat tijd in een nieuw toetsenbord te steken, kan Minuum zich wel eens uitbetalen.
Pluspunten
- Typen op klein toetsenbord doet je omgeving versteld staan
- Leergierig Nederlands woordenboek
- Verschillende visuele thema's
Minpunten
- Kiest niet altijd logische woorden
- Woordenboek naar je hand zetten vergt tijd
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 9 reacties