Mood Mint: iPhone-app waar je gelukkiger van wordt
Wat is toch de aantrekkingskracht van Mood Mint, een app die de afgelopen weken hoog in de Nederlandse ranglijsten staat? De app kost €1,79 en krijgt een lage sterrenwaardering van 2,5 maar toch zijn er heel wat mensen die de app downloaden. Het gekke is: Mood Mint is in slechts twee landen een grote hit: Nederland en IJsland. In andere landen doet de app helemaal niets. Hebben Nederlanders en IJslanders zoveel last van depressies?
Anxiety Mint heet nu Mood Mint
De app ging voorheen door het leven als Anxiety Mint. Hij staat momenteel op nummer 15 in de ranglijst van betaalde iPhone-apps, maar stond ook even in de top 3. Anxiety Mint geeft al meteen aan waar deze app voor bedoeld is: mensen die last hebben van bezorgdheid en piekeren en zelfs lichte vormen van paniekaanvallen. Die zou je met een app kunnen bestrijden, belooft Mood Mint. De appomschrijving belooft reductie van stress en een verbeterde stemming als je deze app gebruikt.
Mood Mint maakt gebruik van Cognitive Bias modification. Dit blijkt effectief te zijn bij mensen die problemen hebben met hun stemming en angsten. Sociale fobie, angststoornis en depressies zijn ook psychische aandoeningen waar deze app tegen kan helpen.
Mood Mint: plaatjes kijken
Het werkt als volgt: in de app krijg je steeds vier foto’s te zien van mensen die blij of bezorgd kijken, afgewisseld met foto’s van positieve situaties (hardloopschoenen, zonnebloem, baby’s) en negatieve situaties (filerijdende auto’s, sigarettenpeuken). Jouw taak is om uit de vier getoonde foto’s zo snel mogelijk de positieve te kiezen. Met deze oefeningen train je jezelf om minder aandacht te besteden aan negatieve of bedreigende informatie en je meer te focussen op positieve informatie. Heb je dat eenmaal aangeleerd, dan ga je in het dagelijks leven ook meer kijken naar vrolijke scenes: in plaats van staren naar een asbak met peuken of een halfdode kamerplant richt je je aandacht op een fruitmand of uitgestalde portretten van familieleden.
Mood Mint maakt je gelukkiger
De maker van de app beweert, dat mensen die teveel op negatieve informatie focussen, veel meer kans hebben op stress, angsten en depressies. CBM probeert dat te voorkomen door je hersenen te trainen. Een mooie belofte: je wordt gelukkiger door deze app. Nou heb ik geen last van angststoornissen of depressies, maar de stress grijpt me wel eens naar de keel, waardoor ik even helemaal niets meer wil. Ik was dus benieuwd of deze app mij ook gelukkiger zou maken – of in ieder geval in een betere stemming zou brengen.
Je moet de Mood Mint-app twee uur gebruikt over een periode van meerdere weken. Elke therapiesessie duurt een minuut en het is de bedoeling dat je daarin steeds zo snel mogelijk de positieve gezichten en beelden aanwijst. Sommige mensen kijken blij, andere hebben een neutraal gezicht, waardoor het niet altijd voor de hand ligt welke je moet kiezen. Kijkt die peinzende vrouw nu onzeker, of is ze gewoon in gedachten verzonken? Aan het einde van elke minuut krijg je een score te zien.
Is het wat?
Je moet van deze app natuurlijk geen wonderen verwachten. Na een paar sessies merk je nog niet meteen dat je stemming opvallend verbetert, of dat je voortaan ‘s ochtends extatisch naar je werk gaat. Omdat je het op jezelf toepast is er geen controlegroep, dus je weet niet hoe je je had gevoeld als je de app niet had gebruikt. Het mooie van deze aanpak is trouwens wel, dat het snel en effectief is en dat er geen nevenwerkingen zijn. Beter dan medicijnen dus. In één studie bleek dat 72% van de deelnemers niet langer last had van sociale fobie na een paar weken gebruik van CBM. Dat gebeurde niet specifiek met deze app, maar wel op een soortgelijke manier door het sturen van de gedachten in een positieve richting. Dat het geen kwakzalverij is, blijkt uit het feit dat er met metingen verhoogde activiteit in de laterale prefrontale cortex werd waargenomen, in het gebied dat in verband wordt gebracht met positief denken.
Mood Mint heeft als bijzonderheid dat je zelf de therapiesessies kan aanpassen. Je kunt ervoor kiezen om kortere of langere sessies te doen (standaard is 1 minuut). En je kunt ook zelf de foto’s in de app aanpassen. Randjes rondom de foto geven aan of de foto positief (rood randje) of negatief (blauw randje) is bedoeld. Wil je jezelf de put in helpen, dan zou je de foto’s precies andersom in de app kunnen zetten. Maar dat leek me onverantwoord om te testen. Van de oefeningen zelf werd ik wel iets blijer: het is best leuk om door fotootjes te klikken, zoals je ook wel eens bij taalcursus- en datingapps moet doen.
Conclusie Mood Mint review
Het idee achter deze app is me duidelijk: door bewust steeds voor positieve informatie te kiezen en de negatieve informatie te negeren, kun je je brein bijsturen. Gaandeweg ontwikkel je daardoor een positievere kijk op de dingen om je heen. Mood Mint is een simpele app die je makkelijk even tussendoor kunt gebruiken, zonder dat mensen die over je schouder meekijken denken dat je een psychisch probleem hebt. Er is wel een nadeel aan deze app: op een gegeven moment leer je de gezichten kennen en ga je meer af op het vertrouwde gezicht dan op de gezichtsuitdrukking. Maar gelukkig kun je op zo’n moment de foto’s zelf aanvullen of vervangen.
Pluspunten
- Simpele manier zonder bijwerkingen om een beter humeur te krijgen
- Zelf de sessielengte bepalen en eigen foto's toevoegen.
- Korte sessies die je altijd even tussendoor kunt doen.
Minpunten
- Maar werkt het ook? Effect niet meteen voelbaar.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties