My Asics 2.0 voor iPhone maakt persoonlijke hardloopschema’s

My Asics 2.0 bevat nu persoonlijke loopschema's, die zich aanpassen aan jouw prestaties. De Asics-app kijkt naar leeftijd, fitheid, geslacht en meer.

loopschema-asicsVeel hardlopers zijn al vaste klant bij apps zoals Endomondo, Runtastic, Nike+ of het onvermijdelijke Runkeeper. Waarom dan toch overstappen naar de hardloopapp van fabrikant Asics? Nou, omdat het de eerste app is die zich aanpast aan jouw trainingen. De app is bovendien Nederlandstalig. In My Asics 2.0 kun je trainingsporgramma’s maken en aanpassen op jouw niveau. Na het installeren van de app krijg je allereerst de vraag: waar wil je voor trainen? Een (halve) marathon, 5 of 10 mijl en 5 of 10 kilometer zijn de beschikbare opties. Vervolgens geef je aan wanneer de wedstrijd is, wat je streeftijd is en wat momenteel de afstand is die je kunt lopen.


Op elk scherm is er een ontsnappingsmogelijkheid: heb je geen idee wat een gangbare tijd is, dan bepaalt Asics wat goed voor je is, dankzij de trainingsschema’s die zijn gemaakt door het ASICS Institute of Sports Science. Je kunt de app natuurlijk ook gebruiken als je helemaal niet aan een wedstrijd wilt meedoen, maar gewoon plannen hebt om binnenkort de 5 of 10 kilometer te lopen. Na het invullen van je leeftijd en geslacht rolt er uiteindelijk een schema uit.

Persoonlijk schema van Asics

Ik heb dit als volgt uitgeprobeerd: stel dat ik op 7 november een wedstrijd van 5 kilometer wil lopen en ik kan momenteel 30 tot 60 minuten aan één stuk rennen. Ik kreeg een trainingsschema waarbij ik de komende week in de voorbereidende fase (fase 1) om de dag 3 kilometer moet joggen. Daarna gaan in fase 2 het tempo en de afstand omhoog: opnieuw om de dag lopen, maar een wisselende afstand van 3 of 5 kilometer. Fase 3 is de wedstrijdsimulatie, waarbij je een aantal keer de 5 kilometer loopt en fase 4 is de week waarin de wedstrijd plaatsvindt. Daarna volgt nog een twee weken durende herstelperiode. Dit is maar een voorbeeld, want afhankelijk van de periode die je nog voor de boeg hebt, je huidige conditie en de ambitieusheid van je doel wordt het schema aangepast.

Het mooie van deze app is vooral dat je zo’n persoonlijk schema krijgt. Er zijn eigenlijk maar weinig apps die dat kunnen. Bij de meeste apps krijg je een voorgekauwd schema om de 5 of 10 kilometer te halen, maar die zijn niet afgestemd op jouw persoonlijke situatie en op de datum waarop je fit moet zijn. Het scheelt je weer het inhuren van een personal trainer.

loopschema-asics-1 loopschema-asics-2

Training past zich aan

Tegelijk ligt bij My Asics het accent ook wat anders dan bij gebruikelijke hardloopapps. Bij de concurrentie draait het vaak om het vastleggen van hardlooprondjes en minder om de optimale training. Bij Asics is het precies andersom. Je geeft wel aan dat je een training hebt gevolgd, maar wordt onderweg ook begeleid. De app geeft aan of je op het juiste tempo zit en houdt bij of je wel alle trainingen volgt. Sla je regelmatig een training over of kun je het tempo niet bijbenen, dan vraagt de app of het schema moet worden aangepast. Kun je het allemaal met gemak aan, dan kan de app ook voorstellen om de training iets moeilijker te maken. Je geeft zelf aan of je dit wilt.

De trainingen in de app zijn gebaseerd op zeven jaar onderzoek, waarbij de gegevens van 400.000 gebruikers zijn geanalyseerd. Asics beweert dat 78 procent van de hardlopers die het schema volgen hun doel bereiken. Ook is 91 procent van de marathonlopers in staat om hun tijd te verbeteren, als ze zich maar aan het schema houden. Ik gaf aan dat ik verwacht 35 minuten te doen over de aangegeven afstand. Als ik Asics’ loopschema schaaf ik er nog eens drie minuten vanaf en kom ik in 32:14 minuten over de streep. Het geheim schijnt erin te schuilen dat je kortere en minder frequente trainingen doet (dus niet dagelijks), maar wel een hoger tempo aanhoudt. Zo wordt je anaerobe drempel verhoogd.

Wat de app nog eens extra handig maakt, is dat je de loopschema’s zelf kunt aanpassen. Via het tandrad-icoon op je trainingsschema kom je terecht op een instellingenscherm met meer details. Stelt Asics voor om 4 dagen per week te trainen en heb je maar 2 dagen tijd, dan kan dat ook. Stelt Asics voor om woensdag-vrijdag-zondag te lopen maar wil je liever dinsdag-donderdag-zaterdag of maandag-woensdag-vrijdag, dan kan dat ook. Er moet wel steeds een rustdag zitten tussen de trainingsdagen. Vind je het te simpel of te zwaar, dan kun je handmatig het tempo aanpassen of wachten tot de app in actie komt om een nieuw schema voor te stellen.

Geen vrienden

loopschema-asics-3Het maken van trainingsschema’s is voor iedereen weggelegd. Wil je je hardlooprondjes registreren, dan zul je een (gratis) account moeten aanmaken. Het geeft je toegang tot alle informatie: het loopscherm op het eerste tabblad (waarmee je hardlooprondjes registreert), het schema op het tweede tabblad en de lijst met reeds uitgevoerde trainingen op het derde tabblad. Het vierde tabblad Instellingen bevat alleen een inlogscherm voor je account.

My Asics is heel individueel gericht. In deze app vind je alleen je eigen hardloopactiviteiten, niet die van vrienden. Ik zag zelfs niet de mogelijkheid om vrienden toe te voegen of de prestaties van anderen te bekijken. Wel kun je – net als in veel andere hardloopapps – met GPS je huidige locatie en de afgelegde route vastleggen. De app toont uiteraard afstand, snelheid en andere handige statistieken. Je krijgt tijdens het lopen geen kaart te zien, maar alleen een soort dashboard met kilometerteller en snelheidsweergave. Met hoogteverschillen wordt ook niet rekening gehouden. Het kan daarom slim zijn om twee hardloopapps te gaan gebruiken: My Asics voor het maken van de loopschema’s en bijvoorbeeld RunKeeper voor het vastleggen van de activiteiten zelf.

Downloaden: My Asics (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 september 2013 om 17:00
Onderwerpen
,
Categorie
Sport

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.