Nederlands tijdschrijft Dzone op de iPad verschenen

Nederlands tijdschrijft Dzone op de iPad verschenen

Het tijdschrift Dzone heeft als eerste Nederlandse uitgever de Adobe Publishing Suite gebruikt om een tijdschrift over te zetten van papier naar digitaal.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

dzone ipadHet Nederlandse tijdschrift Dzone heeft de sprong naar de iPad gemaakt. Voor het eerst heeft een Nederlands tijdschrift de nieuwe Adobe Publishing Suite gebruikt om een papieren tijdschrift heeft overgezet naar een digitale versie voor de iPad. Dzone is een vakblad voor grafisch ontwerpers.
De Adobe Publishing Suite is nu nog in beta en is bedoeld voor uitgevers die InDesign CS5 gebruiken voor de layout van hun tijdschriftpagina’s.


Een eenmaal opgemaakt tijdschrift kan met deze hulpmiddelen gemakkelijk worden omgezet naar een versie voor de iPad. De uitgever experimenteert nog met functies die zo’n digitaal tijdschrift leuker kunnen maken, zoals meer foto’s, links naar websites of geluid en beeld bij interviews. Het decembernummer (132) verschijnt tegelijkertijd uit op papier en als iPad-versie. De techniek is al eerder gebruikt door bladen als Wired, The New Yorker en TIME. In Nederland loopt Dzone ermee voorop. De eerste iPad-versie van het blad bevat al een aantal interactieve advertentievormen en filmpjes.

Dzone 132 is te downloaden vanaf de site van de uitgever. Het gaat hierbij om een .issue-bestand, gecomprimeerd als zip. Het installeren van het tijdschrift vergt momenteel nog wel een extra handeling en het bestand is relatief groot: 83MB. In toekomstige versies gaat dat kleiner worden. Ook gaat Dzone in toekomstige nummers uitleggen hoe het proces werkt, waarbij je de opgemaakte pagina’s omzet naar digitale pagina’s.

Omdat het nog om betatools gaat kun je de Dzone-app nog niet downloaden uit de App Store. Je moet vanuit de App Store de gratis Adobe Content Viewer ophalen en op je iPad installeren. Vervolgens download je DDzone 132 Bèta 0.4 als .issue-bestand en pak je het uit. Via de optie Bestandsdeling in iTunes kun je content naar de Adobe Viewer overzetten. Nog niet alles is optimaal, maar dat komt omdat er sprake is van betasoftware. Het kan daardoor voorkomen dat je opeens een grijs scherm ziet. Het kantelen van de iPad lost dit op. Ook de navigatie en allerlei andere aspecten zullen bij de komende nummers verder worden geoptimaliseerd.

Meer uitleg is te vinden op deze pagina: Probeer Dzone 132 gratis op je iPad!

Informatie

Laatst bijgewerkt
27 november 2010 om 17:56
Categorieën
Diensten, Kiosk

Reacties: 9 reacties

  1. Bekeken en eerste reactie, een nogal omslachtige manier om publicaties op je iPad te kunnen lezen, niet echt uitnodigend. Als je een publicatie wilt lezen wil je hem gelijk op je iPad hebben en niet eerst wachten en dan thuis via de computer te moeten downloaden en synchroniseren.

  2. Ik ben het met Roy helemaal eens. Erg omslachtig .. en waarom een beta uitgeven als deze manier totaal niet gebruiksvriendelijk is? Op deze manier krijgt het idee een zeer slecht imago.

  3. “De techniek is al eerder gebruikt door bladen als Wired, The New Yorker en TIME” – Lijkt me niet correct. TIME, die op 3 April de iPad primeur had wordt gemaakt met WoodWing en gebruikt de WoodWing Reader! (en is ook niet zo omslachtig 😉

  4. Het is voor dit nummer nog ietwat omslachtig om Dzone 132 op je iPad te krijgen. Zoals op de Dzone-site wordt verteld, gaat dat bij het komende nummer veranderen. Dan kan het gewoon ‘inApp’ worden gedownload, op je iPad, net als bij de WIRED.
    Dat we het nu al laten zien, is om ‘input’ te krijgen’ van onze lezers.
    En het klopt wat Jeroen over TIME Magazine: dat werd gemaakt met de Woodwing-tools. Een fout in het persbericht wat we aan ipadclub stuurden.

  5. Het “downloaden” (wat in deze opzet eigenlijk “side-loaden” moet heten) is de methode waarmee magazine-makers hun eigen uitgaven kunnen testen. Zoals Hans schrijft, wilden we de geïnteresseerden daar ook alvast gebruik van laten maken.

    Het kost bovendien iets meer technische handelingen (en geld) om een uitgave officieel vanaf de Adobe-servers te verspreiden – op deze wijze kon het snel èn gratis !

    Overigens hoef je niet te synchroniseren. Dat doet de iPad vanzelf heel even, zodra je een “issue” naar je iPad sleept. Met synchroniseren stel je alleen je Viewer-app en issues even veilig, maar dat hoeft dus niet per se. Scheelt toch maar liefst 2 stappen in deze omslachtige methode 🙂

    Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar reacties op de wijze om “lekker te lezen”. Welk soort opmaak en scroll-methode bevalt in welk artikel het meest (we hebben verschillende uitgeprobeerd, zowel de pagina- en web-achtige), zijn hyperlinks logisch en duidelijk (als ze werken, want soms hapert de Viewer). Dat soort vragen.

    Een aantal kwesties waar de Adobe-software technisch (nog) geen oplossing voor heeft, is bijv. het vergroten/verkleinen of selecteren van tekst. Maar daar wordt aan gewerkt.

    Geef gerust je reactie aan Dzone-redactie. En… lees ze !

  6. Inderdaad wat omslachtig, maar de Reader hoef je maar 1x te installeren en als er een manier komt om nieuwe nummers automatisch toe te voegen, heb je er geen omkijken meer naar.

    Los daarvan vind ik dit wel 1 van de betere digitale tijdschriften. Goed gebruik gemaakt van landscape/portrait, alle tekst goed leesbaar (in tegenstelling tot bijv. de NRC app…), genoeg mogelijkheden voor een totaaloverzicht (scrolbar onderin, inhoudsopgave van het blad en inhoud vd app) en opmaak via Adobe’s Publishing Suite ziet er ook goed uit in het filmpje.

  7. Origineel geplaatst door R oy
    Bekeken en eerste reactie…

    Dat is echt zo 2004 om te melden dat je een eerste reactie hebt…

  8. Ja, nog omslachtig maar overigens wel erg moedig.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.