Dit zijn de beste nieuwe Nederlandse apps van december 2017
Ook in Nederland en België worden heel wat interessante apps gemaakt. In dit nieuwe maandelijkse overzicht brengen we de beste iPhone apps en iPad apps van de lage landen bij je onder de aandacht. Het is een mooie aanvulling op onze wekelijkse rubriek App Gemist, waarin je apps van over de hele wereld vindt. De meeste apps zijn nieuw, maar soms vind je er ook eentje tussen die een flinke update heeft gekregen.
Eerder deze maand besproken op iCulture:
- Review: Sprynter, gemakkelijk pakketten versturen met een app
- Review: Nieuwe slaapapp Shleep wil je bewust maken van je slaapgedrag
- Review: Met de After-app laat je een digitaal testament achter
- Review: Met de Weerzien-app bekijk je het weer van de afgelopen 100 jaar
- Met deze curling-game veeg je je alvast warm voor de Olympische Winterspelen
Heb je zelf een leuke of interessante app ontwikkeld? Stuur ons dan een mailtje via redactie@iculture.nl of hou ons op de hoogte via het contactformulier!
Misschien herinner je je nog dat Tim Cook het Nederlandse bedrijf AssistiveWare bezocht. Dit bedrijf maakt de Proloquo2Go-app voor mensen die niet op normale wijze kunnen communiceren, bijvoorbeeld mensen met autisme, het syndroom van Down, cerebrale parese en andere spraakbeperkingen. De app is te gebruiken op de iPad, iPhone, iPod touch en Apple Watch. De moeite die het kost om een dergelijke app te ontwikkelen (en de kleine doelgroep) zorgen er overigens wel voor dat dit een van de duurste apps is die we ooit hebben besproken.
Nieuw is dat Proloquo2Go nu ook in het Nederlands en Vlaams te gebruiken is, terwijl het voorheen alleen werkte in het Engels, Frans en Spaans. Het AssistiveWare team heeft zich een jaar lang verdiept in de Nederlandse kernwoorden, grammatica en taalontwikkeling. Op basis van dit onderzoek is een versie voor de Nederlandse taal gemaakt. Mensen communiceren met de app op op basis van pictogrammen en de app ondersteunt ook de taalontwikkeling. Er zitten woordenlijsten in die specifiek voor de regio zijn en bovendien zitten er 4 Nederlandse en 5 Vlaamse stemmen in voor tekst-naar-spraak.
Coinski
Soms zijn er van die puzzelgames waar je niks van snapt als je alleen naar de screenshots kijkt. Coinski is er zo eentje en zelfs na het eerste potje zul je nog maar weinig van dit geluksspelletje begrijpen. Pas na een paar potjes begrijp je wat je aan het doen bent en kom je erachter dat het best een leuk spelletje is. De game is gemaakt door de Nederlander Geert Doctor die het idee voor programmeren kreeg door Apple’s Swift Playgrounds. In de game is het de bedoeling dat je muntjes in een doolhof gooit en ze er weer uitvallen op het moment dat jij aan de beurt bent. De muntjes worden tegengehouden door deurtjes die geopend worden zodra er een muntje in de gang ernaast langs glijdt. Door je iPhone tijdens het spelen te kantelen, kun je bovendien nog enige invloed uitoefenen op hoe de muntjes vallen.
Je kunt de game alleen tegen de computer spelen, waarbij het de bedoeling is om een zo hoog mogelijke score te halen zonder dat de computer ook maar een punt scoort. Verder kun je de game op lokaal niveau met twee of drie mensen spelen, waarbij je dus om beurten een muntje ingooit.
radioNED
We bespraken deze app al even in onze lijst van beste radio-apps voor de Apple TV, maar verdient ook nog een vermelding in onze Nederlandse aanraders van december. Als je op zoek bent naar je favoriete lokale radiostation, dan kun je met deze Apple TV-app uit de voeten. radioNED heeft een verzameling van bijna honderd regionale radiozenders die je via je Apple TV kunt luisteren. De radio aanzetten via je Apple TV kan handig zijn, omdat de meeste televisies wel een functie hebben om alleen het beeld uit te schakelen. Je hoeft dan dus niet op zoek naar het zendernummer van je favoriete zender via je televisieprovider en je bent ook niet gebonden aan het lokale aanbod.
Favor
Om je kledingstijl te kunnen vergelijken met anderen, kun je de Favor-app proberen. Je uploadt een foto van jezelf, waarna je in een uitdaging de strijd aan gaat met drie andere. Gebruikers van de Favor-app kunnen vervolgens stemmen en feedback geven op jouw kledingstijl. Je kunt de app ook gebruiken om alleen te stemmen, maar je moet wel inloggen met je eigen Facebook-account. Als je een stijl van een gebruiker te gek vindt, kun je vrienden worden en zo gegevens uitwisselen voor bijvoorbeeld elkaars Instagram-account. De app is bedacht door de startup Appisode One dat in 2016 opgericht is. Favor werkt alleen op de iPhone en is dus niet geoptimaliseerd voor de iPad.
0 tot 100
Als je gek bent van auto’s en benieuwd bent hoe hard auto’s gaan, dan kun je bij deze app terecht. In 0 tot 100 check je op basis van kenteken hoeveel seconden een auto nodig heeft om van nul tot honderd kilometer per uur te gaan. Je bedient de app met een soort versnellingspook: je houdt de start-knop ingedrukt en veegt naar links, onder of rechts om te kiezen tussen het scannen, hardop oplezen of het handmatig invoeren van een kenteken. De scanfunctie werkt erg goed en zelfs op langere afstand. Ook de steminvoer dankzij stemherkenning laat je snel een kenteken invoeren. Door je eigen kenteken op te slaan, kun je de resultaten meteen vergelijken met je eigen auto.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties