iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België
iCulture: Nederlandse apps

Dit zijn de leukste nieuwe Nederlandse apps van september 2018

Wat waren de leukste Nederlandse en Belgische apps van de maand september 2018? iCulture zet de interessantste apps van augustus 2018 voor je op een rijtje.

Ook in Nederland en België worden heel wat interessante apps gemaakt. In dit maandelijkse overzicht brengen we de beste Nederlandse iPhone apps bij je onder de aandacht. Het is een mooie aanvulling op onze wekelijkse rubriek App Gemist, waarin je apps van over de hele wereld vindt. De meeste apps zijn nieuw, maar soms vind je er ook eentje tussen die een flinke update heeft gekregen.


Eerder deze maand besproken op iCulture:

Heb je zelf een leuke of interessante app ontwikkeld? Stuur ons dan een mailtje via redactie@iculture.nl of hou ons op de hoogte via het contactformulier!

iCulture App van de Maand: DarkSome
Met de Mac-app DarkSome wissel je razendsnel tussen de dag- en nachtmodus in Mojave. De afgelopen dagen heb je misschien gelezen over de app Night Owl, die ongeveer dezelfde functie heeft. Maar DarkSome is van Nederlandse makelij en doet het met één klik. Hiervoor hoef je dus niet meer naar de Systeemvoorkeuren te gaan en de instellingen voor lichte of donkere modus te kiezen. De app is gemaakt door de Nederlander Dennis Kruyt, die de app gratis beschikbaar stelt voor Mac-gebruikers.

darkmodeswitcher

Zodra je de app gedownload hebt moet je permissies geven om het thema te mogen wisselen. Met een icoontje in de menubalk kun je wisselen van lichte naar donkere modus en andersom. Door de app toe te voegen aan je opstartprogramma’s op de Mac zorg je dat DarkSome altijd onder handbereik is. Je kunt ook de code downloaden via GitHub, zodat je kunt kijken hoe de app werkt.

DarkSome is gratis te downloaden via de website van de ontwikkelaar.

Kelderklasse

We zijn op de iCulture-redactie gek op voetbalapps en deze voegt echt iets toe aan ons lijstje met favoriete apps. De Kelderklasse-app is namelijk een eerbetoon aan het amateurvoetbal. Bekijk mooie doelpunten, maar vooral ook flaters en grappige situaties van mensen die vooral voor het plezier voetballen. De app bevat honderden foto’s en filmpjes die je in een nieuwsfeed kunt bekijken. De meest populaire filmpjes vind je onder ‘Voltreffers’ en bij ‘Klassiekers’ vind je de hilarische situaties die altijd leuk blijven. Je kunt ook een selectie van je eigen favoriete filmpjes aanleggen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Heb je iets leuks gezien, dan kun je reageren met een emoji of een wat langere reactie achterlaten na het inloggen. Sinds 2015 verzamelt de Kelderklasse al dergelijke filmpjes. Er wordt heel wat gevoetbald in Nederland en gelukkig zijn daar ook steeds vaker camera’s bij. Niet van Fox of Ziggo Sport, maar toeschouwers langs de kant die met hun smartphone leuke situaties vastleggen en deze app brengt ze mooi samen.

LAPP

Zo heel vaak verschijnen er geen nieuwe schaatsapps. Als typisch Nederlandse sport vinden buitenlandse ontwikkelaars het niet zo interessant om een app te ontwikkelen. Bij ‘skating’ denken ze eerder aan rolschaatsen of ijsdansen. Hoe dan ook, de nieuwe LAPP-app is gemaakt door Nederlanders en geeft je de mogelijkheid om als een professionele schaatser op een 400m baan te trainen. Je krijgt inzicht in aantal rondes, rondetijden, aantal slagen en hartslag. Ook krijg je meer inzicht in je schaatsprestaties, zodat je effectiever kunt trainen.

LAPP app

Met de app op je iPhone krijg je alle informatie over de trainingen van het hele seizoen. Met LAPP Premium krijg je nog meer trainingsinformatie, zoals een archief met trainingssessies, trainingsdetails per ronde en je hartslag. Maar daarvoor heb je wel een geschikte hartslagmeter nodig, die communiceert met Apple HealthKit.

IRMA

In Nijmegen kun je vanaf nu een privacyvriendelijke identificatie-app gebruiken. Daar mee kun je gegevens uit de Basisregistratie Personen gebruiken om je online te identificeren. Dit werkt met een app: IRMA. Dit is een afkorting voor I Reveal My Attributes. Woon je in Nijmegen, dan kun je meedoen aan de pilot en je ‘attributen’ koppelen aan de app. Het gaat dan onder meer om naam, adres en woonplaats, geboortedatum of BSN. Als je je moet identificeren dan hoef je alleen de meest noodzakelijke info te delen en blijft de rest van de informatie geheim. Een voorbeeld: je wilt alcohol kopen. Normaal moet je dan je ID-kaart laten zien, waarbij de winkelverkoper ook meteen je naam, geboortedatum en allerlei andere info te zien krijgt. Bij IRMA hoeft de verkoper alleen te weten of je 18+ bent. De software is open source en gemaakt door Privacy By Design, een stichting van hoogleraar Bart Jacobs, hoogleraar Digitale Veiligheid aan de Radboud Universiteit. Maximaal 7.500 personen per maand kunnen meedoen aan de test, dus je zult snel moeten zijn.

Tapperuse

Tapperuse is een nieuwe Nederlandse app waarmee je per minuut betaalt voor pretpark, sauna of museum. Voor als een toegangskaartje te duur is. Een uitje naar een pretpark is niet echt goedkoop. Je zult maar net in de buurt zijn en alleen zin hebben in die ene nieuwe attractie die je eens wilt proberen. Normaal gesproken moet je dan het volledige bedrag betalen, maar met Tapperuse kun je voortaan per minuut betalen. Het werkt uiteraard alleen bij attracties die eraan meewerken. In de app vind je locatie die meedoen. Je tapt als je de locatie binnengaat en tapt weer uit als je vertrekt. Vervolgens betaal je alleen voor de tijd dat je aanwezig was.

Invite

Na ‘de AirBnb van’ en ‘de Uber van’ is het nu tijd voor apps die het Nederlandse succesnummer Tikkie nabootsen. De Nederlandse app Invite noemt zich “een soort Tikkie voor uitnodigingen” – “en het werkt vele malen makkelijker dan Facebook Events”. De app Invite wil mensen samen brengen. Je nodigt je vrienden uit voor evenementen, krijgt inzicht wie er gaat en vrienden kunnen reageren zonder dat ze een app hoeven te installeren. De app is gebaseerd op het idee dat iedereen wel een smartphone met WhatsApp heeft – die app heb je dan ook nodig om Invite te kunnen gebruiken. Of Invite net zo populair wordt als Tikkie is nog maar de vraag. Voor betaalverzoeken zijn er niet zoveel alternatieven, voor het plannen van evenementen wel.

Lees verder voor ons hoofdoverzicht Beste Nederlandse apps voor iPhone en iPad!

Bekijk ook
Beste Nederlandse apps voor iPhone en iPad

Beste Nederlandse apps voor iPhone en iPad

We hebben de beste Nederlandse iPhone-apps voor je bijeen gebracht in dit overzicht van iCulture. Of je nou beginnend of ervaren iOS-gebruiker bent: deze apps wil je op je iPhone hebben!

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.