Nederlandse geheimen-app Uit de Doofpot trekt vooral lezers
Mensen in de Verenigde Staten zijn de proefkonijnen voor anonieme sociale netwerken waarin je geheimen kan opbiechten. Dat schreven we zondag naar een aanleiding van ons onderzoek naar de duistere kant van sociale netwerken-apps. De grootste van de apps in die categorie is Secret, en die is nog steeds niet in Nederland te downloaden. Maar dat wil niet zeggen dat er geen alternatieven zijn. Het Nederlandse Uit de Doofpot staat klaar om de Secret van Nederland te worden.
Uit de Doofpot is een week uit op de iPhone. De applicatie is zwart van kleur, misschien om enig mysterie op te wekken. Maar de app schuwt de Nederlandse komaf niet. Het logo is een geopende ‘doofpot’ met vleugels in de kleuren van onze vlag. Voor een app die een week loopt, valt op hoeveel mensen al in de biechtstoel hebben plaatsgenomen, zeker als je ziet dat er in de App Store nog maar één recensie over de app is geschreven. Het heeft een reden: Uit de Doofpot is er ook als website, applicatie op Android en op Windows Phone.
‘Zonder regels is er chaos’
Het is dus al aardig levendig op het sociale anonieme netwerk. Als je zelf een bericht of een reactie wilt plaatsen, weet je ook waarom. Niks houdt je tegen iets op te biechten. Je hoeft zelfs geen schuilnaam achter te laten. Op het bericht na, geef je alleen aan of je man of vrouw bent en dan kan je plaatsen. Uit de Doofpot doet het echter niet onbewaakt: je verhaal of reactie gaat langs een team van vrijwilligers voordat het wordt geplaatst. “Zonder regels is er chaos en daar zitten we als redactie niet op te wachten”, lees je in de plaatsingsregels. “Ons doel is om deze website een verzameling te laten zijn van leuke, ontroerende, diepzinnige, heftige en ook hilarische bekentenissen.”
Een mooi streven. Maar als je naar de indeling van de app kijkt, gaat het niet alleen om de mooiste geheimen. Als sensatiezoeker kan je er ook terecht. In het schuifmenu kan je verhalen sorteren op de meeste ‘goedkeurende’ en ‘afkeurende’ duimpjes die berichten kregen. “Ik wil alleen vrienden zijn met jongens die verliefd op me zijn, omdat ze alles voor me doen en alles betalen“, “Ik vul het pak melk van mijn huisgenoten vaak aan met mijn manjuice” en “Ik houd ervan met de trein te spelen, lekker op de lijn te wandelen” lees je in de laatste categorie. Ze scoren verreweg het meeste duimpjes omlaag in de app.
Niet iedereen mag biechten
Als je dat zo bekijkt, zou je welhaast vergeten dat er een menselijke controle tussen zit. Frank Schouten staat samen met Aleksandar Tolic aan het hoofd van het team achter Uit de Doofpot. Daaronder zitten acht vrijwilligers die zich bezighouden met het keuren van de verhalen en reacties. Dat team heeft al genoeg te doen:
We krijgen momenteel gemiddeld 82 bekentenissen per dag binnen. Dat is na zes weken al een aanzienlijke hoeveelheid en we verwachten dat het aantal alleen maar zal toenemen. We plaatsen rond de 35 bekentenissen per dag en zorgen voor een goede mix qua onderwerpen. Momenteel wijzen we er dus zo’n 50 per dag af. Uit de Doofpot staat voor kwaliteit boven kwantiteit. Zeker ook gezien slechts 2% van de bezoekers een bekentenis achterlaat en 98% leest.
Als lezer kom je in aanraking met opzienbarende, maar verrassend geloofwaardige biechten. De meeste verhalen lijken heel oprecht. Je kan ook sorteren op populaire, nieuwe, actuele en willekeurige geheimen. Nieuw en actueel zijn nu hetzelfde, maar we kunnen ons voorstellen dat de laatste rubriek wordt ingeruimd voor uitspattingen die door de actualiteit en het journaal zijn geïnspireerd. Het geeft ook weer geen vrijbrief trouwens: in de stelregels valt duidelijk te lezen dat er geen ruimte is voor racisme bijvoorbeeld. Een Wilders-conflict uitvechten in Uit de Doofpot? Dat kan wel eens lastig worden. Schouten:
Racistische reacties verwijderen we direct. We hanteren strikte regels die wij vanuit de redactie zeer serieus nemen. Uit de Doofpot mag prikkelen, maar niet kwetsen.
Ondertussen bij de concurrent: niks confessies!
Om te kijken hoe goed Uit de Doofpot alles op een rijtje heeft en (echt waar!) hoe netjes de app is, hoef je maar een blik te werpen op de nieuwste soortgelijke app Confess. De internationaal georiënteerde app laat je wel aanmelden met mailadres en wachtwoord, maar doet daat verder niks mee. Je hoeft je adres niet te bevestigen en alle controle lijkt daarna ook te ontbreken. Het gevolg: niks confessies! Wel mensen die oproepen doen voor telefoonseks, chatten in KIK of volgen op Instagram. De eerste berichten zijn wel geheimen die worden gedeeld, maar omdat het daarna zo snel afzwakt, zouden het ook berichten van de makers kunnen zijn om de app even op gang te helpen. Het zou kunnen dat de moderatie van de berichten ook nog op gang moet komen, maar de app lijkt er niet al te zwaar op in te zetten. Verhalen worden automatisch geplaatst en de ontwikkelaar heeft bijvoorbeeld ook nog geen website klaar. Er is héél wat werk aan de winkel.
Het geheim van Uit de Doofpot
In vergelijking ziet Uit de Doofpot er dus erg netjes uit, net als bijvoorbeeld Secret waar ook een fors team achter zit. En dat allemaal omdat de app de achterliggende gedachte serieus neemt.
“Het delen van geheimen en diepe gedachten lucht op en is bewezen beter voor je gezondheid dan het op te kroppen. Je kan op Twitter en Facebook niet langer zulke geheimen vrij laten, omdat er steeds meer contactpersonen deel uitmaken van die sociale netwerken. Voeg een collega op Facebook maar eens niet toe als vriend. Het wordt gezien als belediging. Het gevolg is dat je niets meer durft te delen op die media. Anonieme, sociale media zijn daarop het antwoord. Weet je wat ons eigen geheim is? Het is echt, simpel en verslavend om te lezen.”
Downloaden: Uit de Doofpot: anonieme, oprechte bekentenissen (gratis, universeel, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties