De nieuwe Nederlandse iPhone-app Rebels is niet voor iedereen. De applicatie van de oprichter van de ooit populaire profielsites Sugababes.nl en Superdudes.nl, richt zich volledig op tieners tussen de 13 en 19 jaar oud. Voor volwassenen en kinderen is geen plek. Maar wat de applicatie doet, dat is op zijn minst bijzonder. Rebels is een soort Tinder waarin jongeren elkaar kunnen beoordelen en met elkaar kunnen chatten, maar heeft ook een andere functie. De app moedigt tieners aan over elkaar te roddelen. Wij stellen vijf vragen en geven vijf antwoorden.
1. Hoe werkt Rebels?
Rebels wil een apart domein voor tieners aanleggen, waar zij zichzelf kunnen profileren en met anderen kunnen chatten zonder dat ouders meekijken. Je moet je daarom aanmelden met Facebook in de app. Ben je tussen de 13 en 19 jaar, dan kom je ongestoord in Rebels zoals het bedoeld is. Oudere gebruikers komen in een aparte bak terecht.
Screenshots van de vorige versie van Rebels, waarop het woord roddelen nog voorkomt. Inmiddels vervangen door ‘Deel profielen met vriend(inn)en’.
Je komt Rebels binnen op de Populair-pagina, waarop je een top te zien krijgt van de populairste jongens en meisjes die de app gebruiken Zij hebben die week de meeste sterren gekregen van andere gebruikers. Als je op een persoon tikt, kan je zelf ook sterren geven. Met een knop linksonder ga je een chat aan, maar met de knop rechtsonder kan je een roddel beginnen over diegene. Je begint dan óók een chatvenster, maar dan óver die persoon. Je kan vrienden uitnodigen om mee te chatten. Aanvankelijk gebruikte Rebels de woordkeuze ‘Roddelen’ zelf, maar na een snelle appupdate is nu gekozen voor het woord ‘Delen’.
2. Waar komt het roddelen vandaan?
De roddelinsteek van Rebels komt niet uit de lucht vallen. Sinds het succes van de Amerikaanse app Secret, waarop je anoniem geheimen kan delen onder je vrienden, bieden veel apps een comfortzone voor geheimen. Net voor de zomervakantie kwam bijvoorbeeld de iPhone-app Gossup in opspraak omdat middelbare scholieren elkaar publiekelijk maar anoniem voor schut zetten.
In zekere zin is Rebels de volgende schakel in die serie apps en kan je zeggen dat de app in verhouding tot de net genoemde apps zelfs veilig is: roddels vinden uit het zicht van de betrokkene plaats en worden niet publiekelijk getoond. Bovendien roddel je met name over de personen die de hoogste beoordeling krijgen in de app. Dat zullen toch niet de pispaaltjes uit de klas zijn?
3. Wie zit er achter Rebels?
Het is niet eenvoudig om te achterhalen wie er achter Rebels zit. De website van de app bevat alleen een plaatje en er is geen Twitteraccount. Een aanspreekpunt is daarom moeilijk te vinden. In een interview op Vice zien we dat Timan Rebel achter de app zit, de oprichter van twee populaire tienersites nog voordat Hyves in Nederland doorbrak: Superdudes en Sugababes. Rebel is eveneens CEO van Snowciety, een gave sociale netwerk-app die snowboarders en skiërs verbindt.
4. Wat dacht de ontwikkelaar wel niet?
Ondanks dat de roddelchats uit het zicht worden gehouden van degene waar het over gaat, en het feit dat de app spreken over anderen nu ‘delen’ noemt in plaats van ‘roddelen’, gaat Rebels wat mensen ongetwijfeld in het verkeerde keelgat schieten. Wij vragen het de ontwikkelaar dus alvast: waarom in hemelsnaam roddelen? Rebel geeft iCulture uitgebreid antwoord:
“First of all, Rebels is momenteel nog meer een experiment dan dat het echt een product is wat af is. Ik geloof sterk dat er behoefte is voor een platform voor jongeren. Een platform waar je ouders niet op zitten en waar je bezig kunt zijn met hetgeen waar je als puber erg mee bezig bent. Ik noem het meestal maar gewoon aandacht, want met dating zijn ze nog niet echt bezig. Niet op de manier waarop volwassenen er mee bezig te zijn tenminste. Jongeren geven graag aandacht, maar krijgen het nog veel liever. Hoe beoordelen anderen mij en wat voor effect heeft de manier waarop ik mij presenteer daarop. Het is op een dieper niveau de zoektocht naar jezelf die je als puber doormaakt.
Jongeren gebruiken Tinder meer als hot or not dan voor dating. Er worden berichtjes uitgewisseld, want dat is spannend, maar ze zijn niet op zoek naar dates. Rebels biedt precies dat, met een hele duidelijke scheidingslijn op leeftijd. Wat jongeren op Tinder ook veel doen is het rondsturen van screenshots van profielen op WhatsApp. Of een groep jongens/meiden browsen samen door profielen heen en beoordelen de mensen die ze tegenkomen. Dat gedrag probeert Rebels in de app aan te bieden. Een plek waar je net als tijdens het winkelen over jongens kunt ‘roddelen’. Bij Sugababes heb ik geleerd wat de effecten daarvan kunnen zijn. Meiden “roddelen” over jongens die ze zien op straat of op tv. Jongens delen profielen van leuke meiden die ze tegenkomen op Facebook of Instagram. Dat roddelen probeert Rebels te faciliteren en is niet negatief bedoeld, maar de term impliceert dat wel. Vandaar dat het woord in de app is verdwenen.
Rebels is nog op zoek naar wat het is en wat het kan zijn. Ik wil het niet de nieuwe Sugababes noemen, maar het is wel een nieuw platform voor jongeren, waar in tegenstelling tot Facebook je ouders, buren, leraren, ooms, tantes, etc niet opzitten.”
5. Is Rebels een leuke app?
Omdat ik met mijn ‘illegale’ leeftijd binnenkom in het ouderensegment van Rebels, kan ik het jongerensentiment in de app niet aan de tand voelen. Wat wel duidelijk is, is dat de app inderdaad nog in de kinderschoenen staat. Zo kan je personen maar eens in het uur een sterrenbeoordeling geven, maar zijn er wat veegtrucjes om iemand meteen weer te beoordelen. Niet elke beoordeling komt aan, maar het lijkt wel zo. Op de Populair-pagina duurt de schakeling tussen jongens en meisjes nog wat lang en de Ontdekpagina loopt soms zelfs vast. De vertaling van de chatpagina is ook wat vreemd: je hebt er een tabblad Meiden en Vrienden, maar onder meiden worden ook jongens getoond. Vermoedelijk is daar het onderscheid ‘chats met’ en ‘roddels over’ meer op zijn plaats.
De technische uitwerking en het feit dat de leeftijdscontrole nog niet werkt, maakt dat Rebels op dit moment nog niet de moeite van het gebruiken waard is. Dat de app potentie heeft, is echter wel duidelijk. Tieners die zichzelf in de spotlight zetten bij andere tieners en met andere tieners kunnen beoordelen en chatten: het was bij Sugababes en Superdudes al een doorslaand succes en was ook de richting die Hyves insloeg toen de populariteit van het netwerk op zijn toppunt was. Afgesloten voor ouders en voorzien van sappige roddels, moet de app welhaast een succes worden. Maar nu nog even niet.
Pluspunten
- Eigen omgeving voor jongeren
Minpunten
- Moedigt roddelen over anderen aan
- App is technisch nog niet klaar
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 11 reacties