Nederlandse Poollie wil dé pool-app voor WK 2014 worden
Hoe maak je het wereldkampioenschap voetbal nóg interessanter? Door een pooltje te leggen met vrienden, collega’s of familie natuurlijk. Bij het EK 2012 probeerden liefst acht apps het beste platform voor een wedje op de wedstrijden zijn, maar rondom het WK 2014 is het nog rustig. De nieuwe Nederlandse app Poollie: WK 2014 ziet zijn kans schoon. De app is er voor iPhone, Android en binnenkort Windows Phone, laat je meedoen aan meerdere pools en toont statistieken van je tegenstanders.
Poollie maakt niet dezelfde fout als veel applicaties twee jaar geleden: hij is er voor belangrijkste telefoonplatforms en dat betekent dat je geen mensen hoeft uit te sluiten van een pool. Sterker: het betekent dat je de algemene WK-pool prima kan laten faciliteren door Poollie. Je moet dan wel even door de zure appel heen bijten: bij de eerste kennismaking is de applicatie nogal onoverzichtelijk.
Rommelige interface
De app hanteert zowel een knoppenbalk onderin beeld als een uitgebreid schuifmenu links. Hun functies dubbelen: je kan vanaf beide menu’s naar de homepagina met je poolstanden en wedstrijdvoorspellingen en losse pagina’s met je pools, specifieke voorspellingen en het WK-wedstrijdoverzicht. In het schuifmenu bereik je daarnaast notificaties van vrienden, maar die vind je ook terug met een knop bovenin de homepagina. Slechts je profielpagina, vriendenoverzicht en standen van de WK-groepen vind je exclusief in het schuifmenu. Met een beetje doordacht interfacedesign, had Poollie de helft van de pagina’s kunnen hebben en was de app een stuk overzichtelijker.
Het toernooi in tweëen
Gelukkig is de applicatie ook niet onoverkomelijk. Je kan meteen beginnen met het invullen van je voorspelligen bij de wedstrijden, wat je doet door plussen en minnen tussen de landvlaggen. Op de aparte pagina Voorspellingen doe je een gok op het aantal gele kaarten, rode kaarten, doelpunten in het toernooi en een topscoorder: extra kansfactoren waar je niet omheen kan in Poollie. Later in het toernooi kies je de winnaars van de knock out-fase. Die trekt Poollie dus uit elkaar. Je voorspelt vooraf de eindstanden van de groepsfase, maar nog niet het hele toernooiverloop. Niemand ligt er tussentijds helemaal uit dus: vanaf de achtste finales dingt iedereen weer mee naar punten.
Je account wordt simpel gehouden in Poollie. Een nickname verzinnen volstaat om gevonden te worden door vrienden. Zelfs een mailadres en wachtwoord achterlaten is niet nodig. Het betekent wel dat vrienden je op naam moeten zoeken in de app – of toevallig moeten vinden in een andere pool. Als je zelf niet genoeg concurrentie ervaart, kan je op de Poolpagina meedoen aan openbare pools. Zelf heb je bij het aanmaken van een pool uiteraard de keuze om alleen op uitnodiging mensen toe te laten. Leuk is dat je op profielpagina’s van andere gebruikers hun voorspellingen en punten kan zien.
Poollie versus WK Pool
Poollie heeft twee concurrenten. De applicatie Scorito TopCoach hoort bij de gerenommeerde poolsite Scorito.com, maar is niet interactief. Je bekijkt er alleen de standen en punten mee. WK Pool van Flexvoetbal (screenshot) is wel een goed alternatief. De app is er voor iPhone en Android en synchroniseert bovendien met de website WKpooltjes.nl, waar je de standen ook op kan voorspellen. Leuk is dat je reacties kan achterlaten in een pool en dat je voorspellingen van iedereen in de pool per wedstrijd kan zien. De optie ontbreekt bij Poollie. WK Pool heeft als ander voordeel dat je het toernooi op verschillende manieren kan voorspellen in verschillende pools.
Bij WK Pool kan je het hele toernooi in één keer voorspellen, maar je kan ook wachten tot de app de knockoutfase voor je invult. Je bepaalt naast de uitslagen de winnaar en topscoorder van het toernooi, maar die kan je uitschakelen als je zelf een pool maakt. De beheeropties voor een eigen pool zijn sowieso aardig: je stelt zelf in op welke wedstrijden gegokt wordt. Daarop wint WK Pool het van Poollie. Op andere punten scoort de app minder. De app is omslachtig met het invullen van standen, omdat elke wedstrijd op een aparte pagina staat. En ook WK Pool kan overzichtelijker qua interface: vooral het schakelen tussen de pooltjes had prominenter in beeld gekund dan bovenin beeld op een pagina die wordt aangeduid door een snelheidsmeter. Maar WK Pool werpt vooral een drempel op in de vorm van een prijs. De app kost 89 cent.
Poollie is gratis te downloaden en op de drie grote telefoonplatforms te gebruiken. De rommelige interface ten spijt, kan dit wel eens dé poolapp voor het WK 2014 zijn.
Downloaden: Poollie: WK 2014 (gratis, iPhone, iOS 7.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties