
Nederlandse student maakt iRoll Dice Game
Steven Roebert heeft tijdens zijn masteropleiding Artificial Intelligence op de Universiteit van Amsterdam een applicatie gemaakt: iRoll Dice Game. Het is een simpel spel gebaseerd op Yahtzee, dat je met maximaal acht mensen (pass ’n play) kunt spelen. Natuurlijk is het niet zomaar een dobbelspelletje, maar zit er ook wat kunstmatige intelligentie in: de applicatie geeft na elke keer dat je de dobbelstenen hebt gegooid een suggestie welke dobbelstenen je het best kun houden en welke je opnieuw moet rollen. Ook worden er suggesties gegeven welke score je het beste in kunt vullen.
De tweede extra functie is het detecteren van gegooide dobbelstenen door er een foto van te maken met de camera van je iPhone. Aan de hand van patroonherkenning ‘ziet’ de iPhone welke ogen jij gegooid hebt. Dit werkt echter niet altijd perfect en moet meer gezien worden als een extraatje. Je moet in ieder geval goede lichtomstandigheden hebben en het contrast tussen dobbelstenen en ondergrond moet duidelijk zichtbaar zijn. Wie wil weten hoe de techniek erachter in elkaar steekt, kan het verslag van het Game Programming-project doorlezen op Steven’s website (PDF).
Downloaden: iRoll Dice (€0,79)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
voor 0,79 euro had ik graag een wat mooiere interface gezien
Nou, ik ga m zeker proberen.
Goed, het spel is niet zelf bedacht, maar het is wel een prijs waar ik jonge ontwikkelaars een kans voor wil geven.
wat loop jij nou vervelend te doen, ik heb al VEEL ergere interfaces voor de iPhone gezien voor nog grotere schandalige prijzen.
Errr Artificial Intelligence? Lijkt me meer een gevalletje van snel calculaties/kansberekening uitvoeren om te bepalen welke stenen het best bewaard kunnen worden 😉
Mm, volgens mij zie ik direct al een fout: in het linkerplaatje zijn twee suggesties: keep 2,3,4 en keep 2,3,4,5. 2,3,4 houden is toch onmogelijk beter dan 2,3,4,5 houden? Volgens mij had die optie gewoon weg gemoeten.
Zoals Peter al zegt: hier komt geen artificiële intelligentie bij kijken, enkel wat statistiek. En nog niet eens erg moeilijke.
In zijn verslag schrijft hij:
Beide vallen eerder onder de noemer image processing dan artificial intelligence.
Wel een mooi schoolproject 🙂
Is dat niet het hele principe van kunstmatige intelligentie? Berekeningen uitvoeren, afwegen, vergelijken, etc. Een computer kan nog geen bitje zelf bedenken, zelfs een zogenaamd willekeurig getal wordt berekend aan de hand van een (liefst veranderende) variabele zoals bijvoorbeeld een timer.
“Keep 2,3,4” -kan- een betere optie zijn als je bijvoorbeeld zit te springen om een full-house te gooien. Door 3 dobbelstenen vast te houden maak je daar nog een kans op, met 4 niet. 😉
Heb hem direct gekocht en moet zeggen dat het leuk vertier is voor een correcte prijs!
@Ruben.cc:
Full house lukt niet met 2,3,4 Ruben..;)
Ik zie het voordeel ook niet in van 2,3,4 vasthouden ipv 2,3,4,5.
Zoals dus al aangegeven. De studie Artificial Intelligence houdt zich niet alleen bezig met A.I. voor computer gestuurde tegenstanders of dergelijke, maar ook Computer Vision en ook statistieken bij bijvoorbeeld gaming.
De suggesties zijn daadwerkelijk de beste suggesties, gebaseerd op het geheel berekenen van de grafiek van alle mogelijke Yahtzee spellen. In de screenshot worden 3 suggesties gegeven, de bovenste van de drie is de beste, dus 2, 3, 4, 5 houden is het beste. Overigens kan je in de settings ook de suggesties uitzetten.
Met Artificial Intelligence kun je wel image recognition doen, bijvoorbeeld met een neuraal netwerk. Dit kan natuurlijk ook op andere manieren.
Ik heb vroeger wel eens een yahtzee spel gezien die de slechts mogelijke dobbel stenen gaf, de ‘unholy dices’. Als dat nou in dit progje zou ditten :p
Mocht je daar werkelijk in geïnteresseerd zijn, dan kan ik dit zeker gemakkelijk toevoegen. Ik heb de beschikking over alle mogelijke dobbelsteen cominaties met een score, dus dan pak ik gewoon de laagste, het is tenslotte ook een kunst om de laagste score met Yahtzee te behalen 🙂
@Steven Roebert:
Dank voor de uitleg. Altijd leuk om dit soort kansspelen door te rekenen. Puik werk 🙂