Als je met applicaties als Zite en Flipboard je dagelijkse nieuwsselectie in handen geeft van een algoritme waar je zelf geen kijk op hebt, waarom vertrouw je dan ook een selectie van de beste verhalen van de dag niet toe aan een ‘onbekende’? Dave Pell is redacteur van Gizmodo en investeerder in start-ups, maar bovenal speelt hij curator. Voor zijn dagelijkse nieuwsbrief struint hij onnoemelijk veel bronnen af op zoek naar de beste nieuwsverhalen van de dag, die hij middels een berichtje aan elkaar praat. Nu is er ook een officiële NextDraft-app.
Of liever gezegd: die is er al een werkweek. Tegengehouden door het idee dat iedereen wel een app kan maken met een selectie van aardige artikelen, dacht ik aanvankelijk: deze app laat ik maar onbeschreven. Maar ik open en lees hem al fanatiek vier dagen achter elkaar, en dat is niet iets wat veel nieuws-apps klaarspelen. In onze tijdszone staat het door de Amerikaan geselecteerde nieuws, ‘s avonds laat klaar in de app. Tien onderwerpen met meestal één artikellink erin waar je middels pijltjesknoppen of swipes doorheen veegt. Pell beschrijft de artikelen met smaakmakende zinnen, soms ook met extra artikellinks die worden omschreven in een nieuwe alinea dat altijd begint met een plus.
Een greep uit de onderwerpen van gisteren: You’re not being paranoid, over bedrijven en hackers die álles van je kunnen weten door zoveel logins en accounts. Out of Sight, out of mind: waarom rijke mensen minder aan goede doelen geven. Er is een artikel over wetenschappers die denken dat onze kinderen tweehonderd jaar kunnen leven, een gigantische miscalculatie van de Amerikaanse post die daardoor met 682 miljoen Simpson-postzegels is opgezadeld, fastfoodketens die voor de uitdaging staan hun eten gezonder te maken en: als mannen getrouwd zijn drinken ze minder, als vrouwen getrouwd zijn drinken ze meer.
De nieuwsselectie is al vier dagen achter elkaar niet té Amerikaans, zoals in andere nieuwsapps wel vaak het geval. Het zijn (voor mij) boeiende berichten die ik niet zo snel terugzie in de NOS-app, ik niet zie langskomen op News.me (een app die de nieuwsartikelen uit mijn Twitter-feed op een rij zet) en ook niet opduiken in het vernieuwde Digg, dat sinds kort een prominentere redactie heeft zitten op berichten die door gebruikers worden getipt.
Los van de inhoud, ziet NextDraft er ook mooi uit. De artikel-aankondigingen zijn geschreven in een typische boekletter en hebben een strak en duidelijk genummerde kop. Je kan het lettertype meteen vergroten of verkleinen en je kan artikelen doorsturen naar Twitter, e-mail, iMessage, Safari en de lees-later dienst van je voorkeur: Instapaper, Pocket of Readability. Zo kan je ook als je ter plekke minder tijd hebt, later nog door de nieuwsselectie van Pell spitten – iets dat ik vermoedelijk nog wel even doe.
Downloaden: NextDraft (gratis)>/strong>
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties