Er zijn allerlei manieren om je leven vast te leggen: van Instagram-foto’s tot berichtjes op Twitter. Wie het liever voor zichzelf houdt (je kunt immers altijd nog een autobiografie ervan maken) kan terecht bij allerlei apps, zoals het vaak bejubelde Day One. Narrato is een nieuwe kanshebber op het gebied van dagboek-apps: iets goedkoper maar op de lange duur iets duurder. De €3,59 die je betaalt geeft namelijk recht op één jaar onbeperkte cloudopslag voor foto’s, berichten en andere data. Daarna kan je voor €3,59 een jaarabonnement afsluiten.
Narrato is ontstaan uit Wayra, een in Londen gevestigde accelerator om jonge bedrijven op weg te helpen. De app haalt berichten, statusupdates, check-ins, foto’s en ander materiaal binnen die je met anderen hebt gedeeld en presenteert ze samen in de app. Je hoeft daarom niet meer handmatig bij te houden in welke restaurants je hebt gegeten en welke activiteiten je hebt gedaan, als je dat al wereldkundig had gemaakt op Twitter, Foursquare of Instagram. Wel kun je in Narrato extra informatie toevoegen die wat meer privé is, bijvoorbeeld extra foto’s en teksten. Alles wat Narrato binnenhaalt is vanaf dat moment privé.
Om de app te kunnen gebruiken moet je een nieuw account aanmaken. Inloggen met een bestaand Facebook- of Twitter-account is niet mogelijk. Vervolgens maak je verbinding met Foursquare, Instagram en Twitter om automatisch updates binnen te halen. Een koppeling met je Facebook-account is nog niet mogelijk, maar zal in een volgende update worden toegevoegd.
Narrato is ook offline te gebruiken, zodat je in de app een vakantiedagboek kunt bijhouden, zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. De makers beloven ook dat de app zelflerend is en slimmer inspeelt op de dingen die je doet, naarmate je het langer gebruikt. Erg ‘slim’ is dit overigens nog niet: de app concludeert op basis van de dingen die je gedaan hebt en de stemmingsmeldingen die je invoert, dat je blijkbaar iets leuk vindt.
In Narrato kun je inchecken op locaties en vertellen wat je daar aan het doen bent. Ook kun je je stemming vastleggen, een tekstje invoeren of een foto maken. Aan de hand van de weergave ‘Day by Day’ zie je achteraf wat je op een bepaalde dag zoal gedaan hebt. Volgens de makers helpt dat om te ontdekken wanneer je het meest productief bent, het meest actief beweegt of het beste slaapt. Op termijn komen er meer opties in, zoals data vastleggen over je slaap, beluisterde muziek, reizen en activiteiten. Via een API moeten ontwikkelaar straks in staat zijn om allerlei aanvullende diensten te bouwen.
Naast de ‘Day by Day’-weergave is er ook een ‘lifestream’ van je sociale netwerken, bijvoorbeeld tweets en Foursquare-checkins. Je bepaalt zelf of je die toevoegt aan je dagboek.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties