Het gebeurt meer dan eens voor de iPhone en iPad: een vlaag van nieuwe apps binnen één genre. Deze week lijken nieuwe muziekapps aan de beurt. We maken meteen kennis met drie nieuwe applicaties voor de iPhone, nadat we maandag al Beat.FM bespraken. HomesickFM wil online radio een ouderwets ether-gevoel geven, MusicTube laat afspeellijsten maken aan de hand van YouTube-video’s en Beat – Music Player wordt door een lezer getipt als ‘de Mailbox onder de muziekapps’.
Beat – Music Player
Beat – Music Player maakt gebruik van de afspeellijst van muziek die je al op de iPhone hebt staan. De applicatie is eigenlijk vooral een andere aankleding voor de standaard Muziek-app op de iPhone.
De grootste troefkaart is dat je simpel naar een volgend of vorig nummer gaat met een horizontale veeg tijdens het afspelen, en dat je de volume omhoog of omlaag gooit met een verticale veeg in beeld. Daarbij kan je kiezen tussen elf verschillende thema’s voor je eigen favoriete uiterlijk. In de app bepaal je zelf welke weergaven van muziek je wilt zien: liedjes, artiesten, albums, afspeellijsten: het is aan jou. Ook bepaal je welke actie een schudbeweging van de telefoon uitvoert in de app. Je kan Beat – Music Player dus redelijk naar je eigen hand zetten, maar de grote opties komen pas in een volgende update. Daar kondigt ontwikkelaar Monkey Bits nu al voor aan dat je een thema zelf kan maken, dat muziek van iTunes Match ook ondersteund wordt en je zelf afspeellijsten kan maken. Ten slotte zal er dan sprake zijn van AirPlay-functionaliteit.
Downloaden: Beat – Music Player (€0,89 ter introductie, normaal €1,79, iPhone, iOS 5.0+)
MusicTube
De nieuwe iPhone-app MusicTube lijkt qua intentie op de Nederlandse applicatie Tunecast, waarin je ook YouTube-muziekvideo’s opzoekt om te downloaden zodat je daarna offline de nummers terug kan horen.
Je kan nummers handmatig in afspeellijsten zetten, maar MusicTube laat er eigenhandig ook een slim trucje op los. Het leest van nummers uit op welk album ze staan, van welke artiest ze zijn en hoe het nummer heet. Zo vind je de gedownloadde nummers op die drie parameters in verschillende tabbladen terug. Download je een half album van je favoriete artiest; dan kan je die ook echt als het album beluisteren in MusicTube. Waar de applicatie er op onderstaande promoshots aardig uitziet, is dat vooral vanwege de effecten om de screenshots heen: MusicTube is zeker in vergelijking met het Nederlandse alternatief, een gortdroog en simpel vormgegeven applicatie.
Let op: er zijn meerdere apps met deze naam in de App Store.
Downloaden: MusicTube (gratis, iPhone, iOS 6.0+)
homesickFM
Bij homesickFM ben je als enige app van het stel niet beperkt tot de muziekcollectie die je zelf bij elkaar hebt gesprokkeld: dit is een echte radio-app.
Je geeft je locatie aan en aan de hand daarvan zoekt de toepassing op Nederlandstalige zenders (als je Nederlander bent althans). Die krijg je vervolgens niet in een lijst te zien, nee, homesickFM grijpt terug naar een analoog verleden. Alsof je afstemt op de ether, veeg je door de frequentiebalk bovenin beeld en zo krijg je steeds andere Nederlandse zenders te horen. Het zijn er zoveel dat er eigenlijk geen plaats is voor ruis, en zo hoef je maar iets verder te geven om het volgende radiostation te vinden. De naam van de zender staat gelukkig meteen in beeld, zodat het giswerk van vroeger je wel bespaard blijft. Je kan één locatie gratis invoeren in homesickFM. Mocht je (terug)verlangen naar radiostations van een ander land, dan betaal je eenmalig 89 cent voor het complete zenderpakket.
Downloaden: homesickFM (gratis, universeel, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties