Nieuwe NRC-app: lees de papieren krant op de iPad

NRC Handelsblad heeft haar papieren krant uitgebracht op de iPad. Elke dag kun je voor 1,59 euro het laatste nummer van de krant downloaden - maar abonnees hebben gratis toegang.
Bart Breij -

NRC krant voor de iPad nieuwe appNRC Handelsblad heeft een nieuwe applicatie voor de iPad uitgebracht waarin de papieren editie van de krant op de iPad is te lezen. Elke dag kan de krant er voor 1,59 euro gedownload worden. De al langer bestaande iPad-app van NRC is met de komst van deze nieuwe app verdwenen. Mensen die al een abonnement op de papieren editie hebben, krijgen gratis toegang tot de versie op Apple’s tablet. In de applicatie is voor iedereen het laatste nieuws wel gratis te lezen.


De krant ziet er op de iPad precies zo uit als op papier. Omdat de layout hetzelfde is, moet je naar beneden scrollen voor de onderkant van de pagina en moet je handmatig inzoomen totdat een artikel voor jou op de gewenste grootte is. Je kan echter ook langer drukken op een stuk. Dan verschijnt het in een aparte pop-up en wordt de rest van de krant donkerder gemaakt. De pop-up is broodnodig, want het blijkt dat de broodletter van het NRC met de letterdichtheid van de krant, maar lastig leest op het scherm van de iPad. In het pop-up venster is de leesbaarheid beter.

Door een ster in te drukken in de pop-up, sla je een artikel op in een map met favoriete artikelen of artikelen die je er later nog eens op wil naslaan. In de pop-up kun je ook op fullscreen drukken, waarna het artikel de hoofdmoot van het beeld vormt. In de horizontale houding van de iPad verschijnt dan aan de linkerkant een inhoudsopgave van de gehele krant in beeld. Op die manier is de krant makkelijker te lezen, maar ziet ze er een stuk oninteressanter uit. In de traditionele krantenlayout is het jammer dat de pagina’s van een spread, met foto’s die over het midden van de pagina gaan, niet altijd goed naast elkaar staan. Als je naar onderen bent gescrold op een pagina, kun je de volgende maar weer zomaar bovenaan beginnen – terwijl een artikel of foto doorloopt.

De app is universeel en werkt ook op de iPhone, maar de artikelen synchroniseren niet onderling. Van tevoren is het dus raadzaam om te bedenken op welke van de twee platforms je de krant wilt downloaden.

In de eerste App Store-recensies wordt flink afgerekend met de applicatie, met name vanwege de enorme prijsverhoging die NRC recent doorvoerde in de digitale abonnementskosten. Door drie 1-ster recensies staat het gemiddelde zo na 9 recensies op 3 sterren. Dat is een stuk lager dan de applicatie NRC In Beeld, waarmee gratis fraaie nieuwsfoto’s kunnen worden bekeken. Die telt maar liefst 110 5-sterren recensies en een gemiddelde van 4 sterren.

Downloaden: NRC (gratis)

Reacties: 14 reacties

  1. Een losse krant is inderdaad aan de prijs, in ogenschouw nemend dat NRC niet meer als serieuze kwaliteitskrant kan worden beschouwd.

  2. Ik moet zeggen dat je, als je gewend bent om Zite en/of Flipboard te gebruiken toch een armzalige leeservaring krijgt bij dit soort apps.
    Volgens mij heeft Time Warner het goed gezien met de overname van Zite. Als je op de tabletmarkt een vuist wil maken moet je echt meer bieden dan een aangeklede PDF reader met een abbonnementmechanisme.

  3. …nergens op de NRC site, of in de app, wordt het expliciet verboden om een NRC account (uid+pw) te sharen.
    Dus waarom zoveel mensen zich druk maken om de prijs…

  4. Werkt de oude versie eigenlijk nog wel?
    Als ik zo de recentie lees word ik niet blij van deze app.
    1) hij was voorheen misschien niet gelikt maar wel heel goed lees waar.
    2) een verdubbeling van prijs!

  5. Waarom is de NRC volgens jou geen kwaliteitskrant?

    Origineel geplaatst door Swasmahammad Dandradhsaping
    Een losse krant is inderdaad aan de prijs, in ogenschouw nemend dat NRC niet meer als serieuze kwaliteitskrant kan worden beschouwd.

  6. Prima, je leest de krant net als bij de volkskrant. Geen verwarring meer, gewoon zelfde beweging om artikel te vergroten en weer terug te brengen. Voor goede journalistiek moet je betalen, simpel zat, anders succes met NU.NL

  7. Origineel geplaatst door Swasmahammad Dandradhsaping
    Een losse krant is inderdaad aan de prijs, in ogenschouw nemend dat NRC niet meer als serieuze kwaliteitskrant kan worden beschouwd.

    Hoezo, geen kwaliteitskrant!?

  8. Origineel geplaatst door Stevie J
    Ik moet zeggen dat je, als je gewend bent om Zite en/of Flipboard te gebruiken.

    Een krant op de iPad moet eruit zien als een krant, vanwege marketing redenen 🙂

    Voor een krant betaal je. Voor een website, voor een content in een app als Flipboard niet. Zo denken veel mensen onbewust. Dat is de reden waarom kranten er als kranten uitzien in de apps op de iPad.

  9. @Guuz:
    Oppervlakkige artikelen, kritiekloze en luie “journalistiek” (Mariko Peters), vooringenomen politieke agenda en een totaal mislukte en geforceerd-moderne uitstraling.

    De NYT, Welt, Frankfurter Allgemeine en de Washington Post. DĂ t zijn kwaliteitskranten. Om de NRC daarmee te vergelijken is gĂȘnant.

  10. Ja en Shakespeare met Joost van den Vondel vergelijken slaat ook nergens op!

  11. Origineel geplaatst door Swasmahammad Dandradhsaping
    @Guuz: Oppervlakkige artikelen, kritiekloze en luie “journalistiek” (Mariko Peters), vooringenomen politieke agenda en een totaal mislukte en geforceerd-moderne uitstraling.De NYT, Welt, Frankfurter Allgemeine en de Washington Post. DĂ t zijn kwaliteitskranten. Om de NRC daarmee te vergelijken is gĂȘnant.

    Ik vind Prince beter dan Thomas Berge. Met andere woorden, wat een onzin vergelijking. Laten we deze app vergelijken met andere Nederlandse kranten apps. Of de content aanspreekt is een heel andere discussie lijkt me?

  12. De digitale abonnee (6x digipaper en een ECHTE zaterdag courant) wordt hier niet heel blij van! De vorige app had ook makkes, maar was toch nog een beetje mijn krant…

    Eck Almere

  13. Origineel geplaatst door

    Dus jouw motivatie om iets wel of niet te doen is louter extern: “als iemand het niet verboden heeft mag het”?
    Je kunt je ook afvragen wat je zelf vindt: is het ok om producten of diensten waar andere hard voor gewerkt hebben en waar er mensen hen best voor gedaan hebben om jouw iets moois te leveren te waarderen met… het stelen of kopiĂ«ren van hun werk?

  14. Origineel geplaatst door

    Dus jouw motivatie om iets wel of niet te doen is louter extern: “als iemand het niet verboden heeft mag het”?

    Je kunt je ook afvragen wat je zelf vindt: is het ok om producten of diensten waar andere hard voor gewerkt hebben en waar er mensen hen best voor gedaan hebben om jouw iets moois te leveren te waarderen met… het stelen of kopiĂ«ren van hun werk?