Nationale Politie-app voor iPhone maakt alle eerdere apps overbodig

De Nationale Politie heeft een officiële app uitgebracht, waarmee je nieuws leest, contactinformatie opvraagt en vermiste personen bekijkt.

politie-app-kaartjeTwee jaar geleden verscheen voor het eerst een officiële Politie-app op de iPhone. Die bevatte het laatste politienieuws, acties van BurgerNet en foto’s van vermiste personen. Maar de app was de afgelopen tijd behoorlijk verouderd geraakt en bovendien waren er nog twee andere apps (DePolitieZoekt en Politiebureau) waardoor de informatie wat versnipperd was. Vandaar dat de Nationale Politie vandaag één totaal nieuwe app uitbrengt, die iCulture al een paar dagen kon testen. We spraken ook met Adrian Proos, die als business consultant deze nieuwe app naar de App Store loodste. De nieuwe Nationale Politie-app bevat nieuws, informatie over vermiste personen, oproepen voor mensen die gezocht worden en allerlei handige informatie over de politie.


Zo kun je op een kaart zien waar het dichtstbijzijnde politiebureau is en heb je alle relevante telefoonnummers op een rijtje. Niet alleen 112, maar ook alarmnummers voor dieren in nood, de opsporingslijn of de tiplijn om misdaad anoniem te melden.

Eigenlijk kan er in theorie nog nauwelijks iets misgaan bij de release van deze nieuwe app, want de Nationale Politie heeft de app door maar liefst 250 agenten laten testen. Een oproep op het intranet van de politiedienst leverde ruim 500 reacties van geïnteresseerde agenten op, waarvan de helft een week of drie aan het testen ging. Het leverde enorm veel feedback op, waarvan een deel al in de app is verwerkt. Er waren ook talloze suggesties om de app nog verder uit te breiden, maar die zullen pas in de volgende release in januari 2014 worden bekeken. Wensen voor toekomstige functies zijn bijvoorbeeld live video, meldkamerfuncties en informatie over de dienstdoende wijkagent. Maar niet alles is mogelijk. Adrian Proos: “Een aantal dingen kunnen we niet, omdat daarvoor de backend nog niet klaar is. Als we een functie toevoegen om live video te streamen, moeten we wel kunnen garanderen dat het aankomt.” Vandaar dat gekozen is voor een app, waarin de belangrijkste functies al aanwezig zijn: nieuws, gezochte personen en contactinformatie. Je kunt het nieuws eventueel filteren op woonplaats en via de instellingen aangeven of je daarbij op 5, 10, 15 of 20 kilometer rondom je locatie wilt filteren. Ook kun je de categorieën Vermist, Gezocht en Nieuws eventueel uitschakelen.

politie-app-4 politie-app-3

Natuurlijk vind je in de app de hooggewaardeerde informatie over vermiste kinderen. BurgerNet ontbreekt echter, maar wie dat wil kon al de officiële Burgernet-app of de alternatieve BurgernetNL-app downloaden. Deze nieuwe Politie.nl-app vervang de al eerder uitgebrachte apps Politie.nl, DePolitieZoekt (ook besproken op iPhoneclub) en Politiebureaus. Naast de huidige iOS-versie komen er ook versies voor Android en Windows Phone.

politie-app-2 politie-app-1

Constante doorontwikkeling

Mis je nog functies in de app? Dat kan kloppen, want de app bevat nu de eerste functies die goed genoeg werkten voor voor de eerste release. Er ligt nog een flinke berg aan functionele wensen voor de doorontwikkeling van de app, maar dat komt later. Via een ‘hamburgermenu’ in de nieuwe Politie-app kom je bij de drie grote onderdelen: Actueel, Politie en Overig. Actueel bevat een overzicht van nieuws, vermiste en gezochte personen. Politie geeft je (contact)informatie rondom de politie-organisatie en Overig leidt naar schermen met helpteksten, instellingen en colofon. Proos verwacht dat de nieuwe Politie-app begin volgend jaar zo’n 400.000 tot 500.000 keer gedownload is. “De huidige app had ook zoveel downloads en heeft nog tussen de 100.000 en 150.000 gebruikers. Die app is straks niet meer te gebruiken: je krijgt een wit scherm te zien en een waarschuwing om over te stappen naar de nieuwe app.”

Downloaden: Nationale Politie (gratis, iPhone, iOS 4.3)

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 december 2013 om 10:34
Onderwerp
Categorie
Diensten

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.