Volkskrant voor iPhone en iPad volledig vernieuwd
De tijd dat de applicatie van de Volkskrant hetzelfde was als die van het Algemeen Dagblad, ligt definitief achter ons. Samen met een totaal vernieuwde website heeft de Volkskrant een totaal vernieuwde iPhone- en iPad-app uitgebracht. De nieuwe Volkskrant app ziet er strak en modern uit, maar geniet wel de uitstraling van de krant. De belofte is daarnaast goed: meer artikelen, zowel betaald als gratis.
De vernieuwde Volkskrant voor iPhone en iPad lijkt in niets meer op de oude applicatie. Er staan geen grote vierkante knoppen meer in en de donkerblauwe pagina is ook de deur gewezen. In de nieuwe app word je onthaald met een grote foto van het hoofdverhaal en scroll je daaronder eenvoudig naar andere belangrijke berichten. Het doet met zijn helder witte achtergrond wat denken aan de officiële NOS-app, maar de typografie zorgt ervoor dat de app wel de huisstijl van de krant honoreert. Daardoor is de app goed van de concurrentie te onderscheiden.
Verdrinken in artikelen
Maar wat vooral opvalt aan de nieuwe Volkskrant op iOS, is de grote hoeveelheid artikelen. Je kan er zowat in verdrinken. Zo bestaat de voorpagina en elke rubriekspagina uit liefst drie verschillende filters. Je komt binnen bij het belangrijke gratis nieuws, maar door de pagina naar beneden te trekken kan je ook kiezen voor het ‘net binnen’ overzicht. Daar zijn de foto’s vervangen door het tijdstip van plaatsing. Het schuifmenu geeft je direct toegang tot nieuwsartikelen in het donkerblauw of een grote groep lichtere artikelen in Cultuur & Leven.
Ook nieuw en ongetwijfeld spraakmakender is de Uitgelicht-sectie. Daarin zie bijzondere verhalen waaronder Plus-artikelen, die je pas kan lezen na betaling.
Wat kosten Plus-artikelen van de Volkskrant?
In tegenstelling tot (veel van de) gratis berichten, zijn uitgelichte verhalen vaak afkomstig van eigen redacteuren van de Volkskrant. Ze zijn over het algemeen langer, gaan meer in op de achtergrond, gaan dieper dat het gratis nieuws. Het zijn reportages, sfeerverslagen of analyses die je ook in de krant kan tegenkomen.
Verhalen die worden aangeduid met een blauwgroene Plusknop, schuilen achter een betaalmuur. Je kan ze lezen door passen aan te schaffen. Een dagpas kost 89 cent, een weekpas 2,69 euro en voor een maand lang de volledige Volkskrant-app lezen leg je 9,99 euro neer. De eerste week bij het kopen van een pas is gratis. Abonnees van de krant krijgen sowieso gratis toegang.
Screenshots rechts/ onder: de evenementenagenda van de Volkskrant is naast de recensies een van de belangrijkste eigenschappen van de Cultuurpagina’s.
Artikelen uit beeld vegen
In de uitstraling van de artikelen vond de Volkskrant een goede balans tussen formeel en modern. De schreefloze letter in de inleiding gaat over in een leesletter zoals je hem van de krant kent. De zinnen schurken niet te dicht tegen de schermranden aan, al is de tekst zeker vanaf de iPhone 6 erg groot uitgevallen. De optimalisatie voor de grotere schermen moet nog plaatsvinden. Artikelen zijn verder fraai opgemaakt, met tussenkoppen, quotes, foto’s en hun onderschriften. Net zoals in NRC Reader, kan je ze sluiten door ze aan de boven- of onderkant uit beeld te vegen. Het blijft een sjiek kunstje. Met een lipje rechts in beeld benader je relevante artikelen over hetzelfde onderwerp en daaronder de meest gelezen stukken. Onderaan artikelen lees je ander nieuws in dezelfde rubriek en vind je sterren waarmee je onderwerpen kan volgen.
Op de iPad worden foto’s en tekst naast elkaar gezet en zie je in de liggende houding rechts altijd de gerelateerde en meest gelezen artikelen. De scheiding tussen Nieuws en Cultuur & Leven is er veel natuurlijker: de laatste is echt opgezet als een magazine waar je doorheen bladert.
Volkskrant op iOS persoonlijk inrichten
Je kan de Volkskrant op de iPhone en iPad behoorlijk persoonlijk inrichten. Met de bladwijzerknop boven een nieuwsbericht, zet je hem klaar in de lees-later-lijst die je vindt bij je accountknop rechtsboven. Onder Ik Volg geef je aan wat je favoriete rubrieken zijn en of je daarbinnen favoriete onderwerpen (zoals bijvoorbeeld onderwijs, filmrecensies of Ebola) hebt. Daarna wordt het specifiek: je geeft aan welke columns je graag leest, welke specials je wilt lezen en zelfs van welke auteurs je geen werk wilt missen. Het resultaat heet Mijn nieuws en is de persoonlijkste Volkskrant-benadering die je tot nu toe hebt gezien. Direct onder de profielknop rechtsboven in de app.
Hoe goed is de nieuwe Volkskrant-app?
De nieuwe Volkskrant-app oogt modern en is persoonlijker in te richten dan ooit, maar blijft wel onmiskenbaar de Volkskrant. Het schuifmenu is met de scheiding Nieuws enerzijds en Cultuur & Leven anderzijds eigenlijk te druk. Dat is het gevolg van een krant die heel veel wil brengen in een applicatie. Maar er wórdt ook veel gebracht. Snel nieuws, uitgelicht nieuws, betaalde achtergrondartikelen, recensies en een cultuuragenda. Geheel naar je eigen smaak in te richten. Of je er nou voor besluit te betalen of niet: de Volkskrant heeft zijn zaakjes voor elkaar op iOS.
Pluspunten
- Grote hoeveelheid berichten
- Gratis nieuws en betaalde achtergrond slim geïntegreerd
Minpunten
- Cultuursectie maakt hoofdmenu druk
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties