Nieuwe weerapps: Wthr is prachtig en Klyme maakt het weer ‘sociaal’

Klyme en Wthr zijn twee nieuwe weer-apps voor iPhone. Wthr scoort punten met de prachtige interface, Klyme gooit het over de sociale boeg.

wthr temperaturenOm de zoveel tijd verschijnen er een aantal strakke nieuwe weer-apps met ieder een eigen actieplan om de markt te bestormen. Bij het nieuwe Wthr draait alles om de handige en simpele interface met veegbwegingen, terwijl Klyme (‘weather for humans’) het over de sociale boeg gooit. Bij die laatste app zie je bijvoorbeeld niet alleen het weer en de weersverwachtingen, maar ook wat anderen momenteel ervan vinden en welke kledingstukken en activiteiten bij dit weer passen. Beide apps zijn gratis, maar Wthr werkt met in-app aankopen voor extra functies en informatie.

Wthr

Wie Wthr opent wordt begroet met een tutorial, waarin wordt uiteengezet hoe de app zich laat bedienen. In het hoofdscherm staat de temperatuur in een overzichtelijke cirkel, met het minimum en maximum eronder. Schuif met het wolkje met de tijd erin om de cirkel heen om de weersverwachting voor de komende 24 uur te bekijken. Het is ook mogelijk om schermen in hun geheel omhoog te schuiven, waarna je een ander weerpaneel van de weerkubus te zien krijgt. Bijvoorbeeld de weersverwachtingen voor de komende week of een paneel met extra informatie als de zonsondergang, vochtigheidsgraad en windkracht.

hoofdscherm wthrjakarta weer wthr

Met een in-app aankoop van €1,79 kun je meer dan twee favoriete steden toevoegen, het aantal graden in aparte dag- en nachtgrafieken zien en op een kaart de neerslag rondom jouw locatie bekijken. Uiteindelijk is Wthr een prachtige applicatie met mooi kleurverloop, die alle gegevens op een prettige manier weergeeft. Een kleine bug is het feit dat het laatste paneel, met de neerslagkaart die bij de premium-versie hoort, geen toegang meer geeft tot vorige panelen. De enige oplossing is dan om de app hard af te sluiten en opnieuw te openen. Hopelijk wordt dat foutje snel verholpen, want Wthr heeft goed gekeken naar fijne functie in andere apps – de veegbare ‘weerklok’ van AccuWeather, de panelen van het Nederlandse Weathercube– en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Om te voorkomen dat je al te lang zoekt naar het plusje om extra locaties toe te voegen: die is er niet. In plaats daarvan moet je het scherm pinchen.

Downloaden: Wthr (gratis, in-app-aankopen €1,79, iPhone, iOS 7.0+)

Klyme

Net als Wthr maakt Klyme gebruik van kleurige, semi-transparante achtergronden, die afhankelijk van de weerscondities verkleuren. Maar daar houden de overeenkomsten eigenlijk meteen op. En dat merk je al wanneer je Klyme na het installeren opstart. Als gebruiker wordt je namelijk meteen uitgenodigd om een account aan te maken, danwel via Facebook, Google+ of e-mail, maar wordt je ook gevraagd of je een vrouw of man bent en welke leeftijd je ongeveer bent. Daar zal lang niet iedereen zin in hebben, maar dit is dan ook een sociale weer-app, die gebruikers reacties over het weer laat plaatsen, maar ook tips geeft en meningen van anderen over het weer laat bekijken.

klyme hoofdschermweerfilters klyme

Klyme heeft een aantal leuke functies waarmee het zich van andere weer-apps probeert te onderscheiden. Een daarvan zijn de kledingadviezen en activiteiten-aanraders die de app geeft, op basis van de huidige weersomstandigheden. Iets anders nieuws is het feit dat je reacties op het weer kunt delen via Facebook of Twitter, vergezeld van een persoonlijke weerfoto die je zelf weer van een ingebouwde filter kunt voorzien. Denk hierbij aan filters met zonnestralen, regendruppels of ijskristallen. Tot slot kun je in het hoofdscherm de zon naar links of rechts ‘verslepen’ om de temperatuur in de komende uren te zien. Het scherm erachter verandert mee. Om het weerbericht voor 7 dagen te bekijken kun je je iPhone draaien, net zoals bij WeerOnline.

Downloaden: Klyme (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Conclusie

Uiteindelijk zijn er veel opties die Klyme unieker dan veel soortgenoten maken, maar onze vrees is wel dat niet iedereen zin heeft om een account voor een weer-app aan te maken. Die vraag naar informatie begint al met de activatiecode die je in het begin naar je e-mailadres moet laten sturen om aan de app te beginnen. Voor mensen die daar geen moeite mee hebben is Klyme absoluut het ontdekken waard, anderen moeten vooral eens naar Wthr kijken, want ook die stijlvolle app voegt iets toe aan het bestaande aanbod.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.