Review: Nieuwsuur 2.0, meer foto’s en video’s, minder notificaties
Een jaar geleden schreven we over de pas verschenen app van Nieuwsuur, het actualiteitenprogramma dat elke dag om 22:00 uur op de buis is. We vonden de app destijds vertrouwd, maar niet verrassend. Nu is er een update, die dankzij de nieuwe artikelopmaak zorgt voor een prettiger leeservaring.
Nieuwsuur-app: meer foto’s en video’s
De artikelen in de Nieuwsuur-app zijn verrijkt met meer informatie, grotere afbeeldingen en fotogalerijen, waardoor de app lekkerder wegleest. Als er in een artikel wordt verwezen naar een video, dan kun je deze ook meteen bekijken in de app.
Nieuwsuur is vooral een app voor mensen die meer willen weten over de onderwerpen die in het programma Nieuwsuur aan de orde zijn geweest. Er zitten ook artikelen in die als aanjager fungeren voor onderwerpen die ‘s avonds in het tv-programma zitten.
Nieuwsuur is vooral een app bij het tv-programma
Gisteren was bijvoorbeeld de fusie tussen Ahold en Delhaize aan de orde: je leest in de app een aantal cijfers, bijvoorbeeld in hoeverre Ahold en Delhaize in termen van omzet, aantal werknemers en beurskoers van elkaar verschillen. In Nieuwsuur waren ‘s avonds interviews met topmensen en analisten te zien. Je kunt dan het artikel er nog even bij pakken om de exacte cijfers bij de hand te hebben. En andersom kun je het tv-fragment nog even bekijken als je dat onverhoopt hebt gemist.
Selectie van groot nieuws
Nieuwsuur is dus niet een app om op de hoogte te blijven van al het nieuws. Het gaat meer om de onderwerpen die de redactie van het programma interessant genoeg vond voor tv. Dat levert een andere nieuwsselectie op, dan wanneer je in een doorsnee krantenapp kijkt. Logisch ook, want kijkers van Nieuwsuur willen liever 3 of 4 onderwerpen die goed uitgediept worden, dan een stroom aan ANP-achtig nieuws, dat lezers elders ook al kunnen vinden. Je kunt in de lijst met artikelen tot 7 dagen terug. In het uitzendingen-archief kun je de laatste 20 tv-programma’s bekijken. Nieuwsartikelen doorzoeken of bladeren op basis van tags of thema’s is niet mogelijk. Als je op de categorie ‘Buitenland’ of ‘Buitenland’ tikt, word je doorgestuurd naar de Safari-browser en krijg je de website van de NOS te zien. Zodra je op een linkje in een artikel klikt, word je ook meteen uit de app gegooid en kom je in een (soms niet-geoptimaliseerde) website terecht. Ik klikte in een artikel over klimaatbeleid bijvoorbeeld op het linkje ‘broeikasgas CO2’ en kwam op deze pagina bij het KNMI terecht, die door de kleine lettertjes niet leesbaar is op de iPhone. Gelukkig helpt Apple je uit de brand met Safari’s Reader-weergave, maar handig is het niet.
In de app vind je nog wat aanvullende informatie, zoals een reeks met 29 ‘achter de schermen’-foto’s en een lap tekst over de signatuur van Nieuwsuur en de journalistieke code die ze hanteren. Dat is meer een kwestie van ‘laten we dat er ook maar in zetten’, dan dat je het als gebruiker aandachtig gaat zitten lezen. Deze content zat er trouwens in Nieuwsuur 1.0 ook al in. De foto’s zijn iets aangepast, maar sommige redacteuren hebben nog steeds hetzelfde shirt of jasje aan.
Minder inhoud en notificaties
Wat ons opviel, is dat je de notificaties niet meer gedetailleerd kunt instellen. Zoals we in onze eerdere artikel schreven, kon je in Nieuwsuur 1.0 meerdere opties instellen voor notificaties. De app kon je informeren als er een nieuw artikel beschikbaar was, als de uitzending begint en bij grote nieuwsonderwerpen (breaking news). Die opties zijn nu niet meer te vinden: er is één knop om notificaties in en uit te schakelen.
Wat we ook niet meer terugvinden, zijn de weblogs van correspondenten. We schreven eerder, dat ze een beetje statisch aanvoelden omdat het lange lappen tekst waren, die niet uitnodigden om te lezen. De artikelen die in Nieuwsuur 2.0 staan, zijn soms geschreven door een anonieme redacteur en soms door verslaggevers die net naam worden genoemd, maar in beide gevallen zijn ze iets mooier opgemaakt met tussenkopjes, verwijzingen naar eerdere artikelen en videofragmenten, indien voorhanden.
Conclusie Nieuwsuur 2.0 review
We kregen vroegtijdig toegang tot de Nieuwsuur-app, zodat we alvast de vernieuwingen konden testen. Nieuwsuur 2.0 is een verbeterde versie van de app die we vorig jaar ook al bespraken. Qua functionaliteit is er niet veel veranderd; het aantal functies is juist iets minder geworden. Zo zijn er minder opties voor notificaties en zijn de weblogs van correspondenten verdwenen. Wel zijn de artikelen zelf verrijkt met meer foto’s, relevante video’s en gerelateerde artikelen. De artikelen in de app lezen iets prettiger. Nieuwsuur gaat niet jouw standaard nieuwsapp vervangen, maar is wel een mooie aanvulling voor wat meer achtergronden bij belangrijk nieuws. Het is nog steeds geen spannende app, eerder een beetje saai en simpel. Maar dat past ook wel bij zo’n serieus programma, waarbij het vooral om inhoud draait.
Pluspunten
- Achtergronden bij een selectie van het nieuws
- Verrijkte artikelen die nog prettiger zijn om te lezen
Minpunten
- Minder notificatie-opties dan in eerdere versie van de app
- Nieuwsarchief niet doorzoekbaar
- Categorieën en weblinkjes sturen je door naar Safari
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 2 reacties