Apple probeert op steeds meer manieren je Mac en iPhone met elkaar te verbinden. iCloud zorgt ervoor dat je Notitie-apps elkaar synchroniseren, met Berichten kun je iMessages op je Mac versturen en de Kaarten-app op OS X kan een locatie naar je iPhone sturen. Maar ondanks dit alles zijn onze iPhone-pushberichten nog steeds niet op de Mac te bekijken. Daar brengt iOS-app Notifyr van Nederlander Joost van Dijk verandering in. Via Bluetooth worden alle notificaties naar je iPhone verstuurd, zelfs als je iPhone op Niet Storen staat.
Het idee achter Notifyr kennen we eigenlijk al: smartwatches zoals de Pebble kunnen ook al langer pushberichten van je iPhone via Bluetooth ontvangen. Notifyr gebruikt een vergelijkbaar systeem om de notificaties naar het Berichtencentrum van je Mac te sturen. iPhone-pushberichten worden hierdoor op OS X getoond. Je kunt ze uiteraard alleen bekijken: wil je reageren op een binnengekomen iPhone-push, dan moet je nog steeds de desbetreffende iOS-app starten.
Notifyr vereist zowel een iOS-app als een Mac-applicatie. Heb je beide opgestart, dan krijg krijg je in het Mac-programma de vraag of je via Bluetooth de iPhone wil verbinden. Heb je deze connectie eenmaal gelegd, dan worden pushberichten naar OS X verstuurd en omgezet naar notificaties voor het OS X-berichtencentrum. De berichten zien er hierdoor hetzelfde uit als pushnotificaties van Mac-apps. Ze komen dan ook op dezelfde manier terecht in het Berichtencentrum, mocht je ze op de Mac hebben gemist. Je kunt op de berichten klikken, maar dan wordt alleen het instellingenscherm van Notifyr geopend.
Wij hebben Notifyr tot nu toe gebruikt met Niet Storen op de iPhone ingeschakeld. Hierdoor verschijnen pushberichten wel op de Mac, maar trilt de iPhone niet en licht het scherm niet op. Je wordt hierdoor niet afgeleid door de iPhone. Wil je graag alle berichten uitschakelen, dan kun je later altijd Niet Storen op de Mac activeren vanuit het OS X-berichtencentrum.
Uitzonderingen instellen
iPhone-notificaties op een Mac lijken handig, maar ervaring leert dat er nogal wat ‘dubbele’ apps zijn. Een privébericht verstuurd via Twitter arriveert bijvoorbeeld in zowel Tweetbot voor iPhone als in Tweetbot voor Mac. Hier heeft Notifyr een oplossing voor: open je de Notifyr-applicatie in je systeemvoorkeuren, dan kun je iOS-apps uitzetten. De pushberichten hiervan komen dan niet langer binnen op de Mac. Je kunt in Notifyr enkel pushberichten uitzetten van apps die eerder naar iOS hebben gepusht.
Bluetooth 4.0
Je kunt Notifyr enkel gebruiken op een Mac met Bluetooth 4.0. Hierdoor is het gebruik van de app op oudere Macs uitgesloten: Apple gebruikt Bluetooth 4.0 pas sinds 2011 actief, en het is per model verschillend wanneer de nieuwe Bluetooth-standaard werd ingevoerd. Je Mac moet minstens uit de volgende periode komen, wil je Notifyr gebruiken:
- iMac van eind 2012 of nieuwer
- Mac mini van midden 2011 of nieuwer
- Mac Pro van eind 2013 of nieuwer
- MacBook Air van midden 2011 of nieuwer
- MacBook Pro van midden 2012 of nieuwer
Je hebt ook een iDevice nodig dat Bluetooth 4.0 ondersteunt. Je bent hierdoor beperkt tot de volgende modellen:
- iPhone 4s of nieuwer
- iPod touch vijfde generatie of nieuwer
- iPad derde generatie of nieuwer
Koppelingsproblemen
Notifyr zit slim in elkaar, maar lijkt nog te kampen met flink wat Bluetooth-gerelateerde bugs. Als de iPhone goed gekoppeld was aan Notifyr werkte de app zoals gewenst, maar eens in de zoveel tijd raakten we ineens de verbinding kwijt. Het was dan een karwei om de connectie weer te herstellen. Enkel door Notifyr en Bluetooth op de Mac en iPhone aan en uit te zetten, konden we soms de verbinding weer herstellen. Het zijn connectieproblemen die we vooral kennen van Bluetooth-apparaten. Van incidentele problemen kunnen we echter niet spreken: op twee Macs en twee iPhones zorgde de connectie voor issues.
Het zijn deze verbindingsproblemen waardoor Notifyr geen blinde aanschaf is. We kregen de app na wat geklooi met de Bluetooth-instellingen uiteindelijk altijd weer aan de praat, maar soms was hier enig geduld voor nodig. Prima als je ondanks de complicaties met Notifyr aan de slag wil gaan, maar voor een gemiddeld iPhone- en Mac-gebruiker zijn deze problemen wellicht minder aanlokkelijk.
In de dagen na het publiceren van onze eerste review verschenen er meerdere updates voor de Mac-app van Notifyr, met daarin technische oplossingen voor specifieke verbindingsproblemen. Omdat de koppelingsproblemen per persoon lijken te verschillen, is het echter lastig in te schatten op hoeveel Macs Notifyr op het moment werkt.
Dialogue
Notifyr is de tweede app van Nederlandse bodem die je iPhone naar de Mac haalt. Eerder schreven we ook over Dialogue, een Mac-applicatie waarmee je telefoongesprekken van je iPhone kunt beantwoorden en opnemen. Dialogue werkt net als Notifyr via Bluetooth.
Downloaden: Notifyr (€3,99)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 30 reacties