Notion-app

Review: Notion, alles-in-een-app voor notities, takenlijsten en meer

Notion is een notitie-, herinneringen- en agenda-app. Wat kun je er allemaal mee en wat zijn de voor- en nadelen ervan? Je leest het in deze review van Notion, die geschreven is door gastauteur Ron de Kooter.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Ik heb er een soort hobby van gemaakt om apps uit de App Store uit te proberen. Met name productiviteitapps vind ik interessant. Hoewel ik meestal toch gewoon weer terugval op de standaard apps van Apple, kom ik soms echt hele mooie apps tegen. Eén daarvan is Notion. Deze app laat zich moeilijk in een hokje duwen: het is te gebruiken voor notities, je kunt herinneringen instellen en afspraken noteren. In deze review lees je alles over mijn ervaringen met Notion. Notion is beschikbaar voor de Mac, Windows, Android en uiteraard iOS. In deze bespreking richt ik mij op de versie voor iOS.

Deze app-review is geschreven door gastauteur en iCulture-lezer Ron de Kooter. Een soortgelijke app die ook notities en taken combineert is Agenda.

Wat is Notion?

Agenda’s en takenlijstjes kunnen prima samengaan in één app. Datzelfde geldt voor notities en takenlijstjes. Notion gaat een paar stappen verder en is een alles-in-een-oplossing voor al deze toepassingen. Flexibiliteit is daarbij dé kracht van de app, maar misschien is dat tegelijkertijd ook wel de valkuil. De app biedt namelijk zeer uitgebreide en aanpasbare databases aan. Databases zijn blokken met informatie die je in je pagina’s kunt zetten.

Notion screenshots 1

Als je een nieuwe pagina aanmaakt kun je de pagina een naam, een eigen icoontje en een omslag geven. Zo geef je de pagina gelijk een persoonlijk tintje. Vervolgens kun je uit de zeer uitgebreide lijst van standaardtemplates van Notion kiezen. Deze templates zijn gesorteerd op categorie. Het is zeker de moeite waard om deze eens te bekijken. Zo zie je snel hoe uitgebreid de mogelijkheden van Notion zijn om een pagina helemaal in te delen zoals jij dat wilt. Ben je net niet helemaal tevreden over een template, dan kun je deze zelf wijzigen.

Na het kiezen van een template verschijnt een taakbalk boven het toetsenbord. Hiermee kun je de opmaak van de pagina gemakkelijk bewerken. Denk aan verschillende soorten tekstblokken zoals een to-do lijst, verschillende koppen en dividers. Je kunt hier zelfs media invoegen zoals een tweet, Google Drive-document of een heel PDF-bestand. Bij het selecteren van tekst verandert de taakbalk. Zo pas je onder andere de kleur van de tekst aan. De taakbalk van Notion is slim ingericht en doordacht, want je ziet alleen wat je nodig hebt. Hierdoor is een pagina sneller naar eigen wens op te maken.

Notion screenshots 2

De kracht van Notion is ook de valkuil

De kracht van Notion zijn de databases. Databases zijn blokken met informatie die je in je pagina’s kunt zetten. Wil je een pagina als agenda gebruiken? Dat is een eitje. Kies voor Calendar-inline en de pagina verandert in een eenvoudige, maar bruikbare agenda. Er zijn ook verschillende tabellen en lijsten in te voegen. Iedere database is ook weer aan te passen naar wens.

Al met al is de app zo uitgebreid dat zelf uitproberen eigenlijk de beste methode is om alle mogelijkheden te bevatten. Dit is de kracht, maar ook de valkuil van Notion. Je moet toch wel behoorlijk ervaren zijn om alles eruit te kunnen halen.

Zelf heb ik Notion gebruikt voor een stedentrip. Ik wilde een lijst met dingen die ik wilde zien en een lijst met dingen die ik al had gezien. De lijsten moesten een foto, locatie en een opmerking tonen. En uiteraard moest ik een item makkelijk van de ene naar de andere lijst kunnen verplaatsen. Ik heb toen behoorlijk zitten stoeien met de mogelijkheden van alle databases. Een nadeel is dat de ondersteuning voor Apple Kaarten veel minder uitgebreid is dan Google Maps. Je kunt bijvoorbeeld geen kaartje van Apple Kaarten invoegen door de beperkingen van Apple.

Niet alleen voor uitgebreide bestanden
Goed, Notion biedt dus bijzonder veel en zeer uitgebreide mogelijkheden voor het aanmaken van databases. Gelukkig werkt de app ook voor minder hoogdravende pagina’s. Een pagina gebruiken als een notitie gaat zonder slag of stoot en is vergelijkbaar met andere notitie-apps. Een afbeelding, link of PDF aan een pagina koppelen is een fluitje van een cent. En met het gebruik van covers, icoontjes en titels blijft het lekker overzichtelijk.

Een voordeel ten opzichte van andere notitie-apps is dat een pagina in Notion ook subpagina’s kan hebben. Voor een stedentrip, om dat voorbeeld maar even aan te houden, kun je op de hoofdpagina algemene informatie over de stad zetten, met linkjes naar subpagina’s voor verschillende wijken.

Als to-do-lijst is Notion door de databases erg uitgebreid en veelzijdig, maar heb je dat dan altijd nodig? Ik denk het niet. Een simpele checkbox-lijst op een pagina voldoet in de meeste gevallen prima. Aan elk item op die lijst kun je een deadline koppelen. Notion geeft keurig een reminder op het gekozen moment. Handig en eenvoudig! Helaas kun je nog geen herinnering krijgen als je op een bepaalde locatie komt. Dat kan de standaard Herinneringen-app van Apple wel.

Een leuke manier om met de app te experimenteren is simpelweg een pagina aanmaken en kijken wat er mogelijk is.

Notion is gratis te gebruiken tot 1000 bestanden. Met de gratis versie zijn uploads beperkt tot 5 MB. Mijn ervaring is dat 1000 bestanden wel een behoorlijk aantal is. Betaalde abonnementen beginnen bij 4 euro per maand en lopen op tot 20 euro per maand.

Score

8

Notion

Notion

Gratis (met eventueel abonnement)

Voordelen +

  • Alles-in-een-oplossing voor notities, takenlijsten en agenda's
  • Databases zijn erg uitgebreid
  • Subpagina's toevoegen voor overzicht
  • Rustig ogende interface

Nadelen -

  • Werkt niet goed met Apple Maps
  • Databases kunnen overweldigend zijn
  • Databases vergen kennis

Conclusie Notion review

Notion is een veelzijdige app met heel veel mogelijkheden. Niet alleen beginners, maar ook gebruikers die graag zelf kiezen hoe ze hun notities opmaken, kunnen er goed mee uit de voeten. Voor gevorderde gebruikers zit er ook nog genoeg in. De kracht van Notion zijn de databases, die erg uitgebreid en flexibel zijn en dat je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om subpagina’s te maken. Het mooiste van Notion vind ik dat alles overzichtelijk gepresenteerd wordt.

Notion is ook te vinden in onze lijst met de beste notitie-apps voor iPhone en iPad.

Bekijk ook
Beste notitie-apps voor iPhone en iPad

Beste notitie-apps voor iPhone en iPad

De beste iPhone- en iPad-apps voor notities, aantekeningen maken en annoteren. Notability, Evernote, PDF Expert 5 en meer: welke moet je hebben?

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.