Nuance spraakherkenning Dragon Dictation voor iPhone nu in het Nederlands
Nuance Communications heeft de Dragon Dictation- en Dragon Search-apps eindelijk ook in de Nederlandse App Store beschikbaar gesteld. Dat heeft ermee te maken dat de software voortaan ook Nederlandse teksten verstaat. Je kunt nu sms’jes en e-mails opstellen met je stem, je status op sociale netwerksites bijwerken of zoekopdrachten uitvoeren, in je eigen taal. Volgens Nuance gaat het tot vijfmaal sneller dan intypen. Beide apps maken gebruik van de Dragon NaturallySpeaking-software van Nuance, die al geruime tijd op de pc verkrijgbaar is. Nederlands is de 15e taal die door de Dragon-apps wordt ondersteund. Dragon Search en Dragon Dictation zijn sinds 2009 al in het Engels verkrijgbaar. Natuurlijk vraagt zo’n app om een praktijktest.
Het handige van spraakherkenning is dat je handsfree allerlei teksten kunt inspreken. Je zit in de auto en moet het adres weten van een bedrijf, waar je naartoe moet. Met de hand een zoekopdracht intikken in je browser is onveilig en bovendien niet echt praktisch, vanwege de kleine knopjes van het iPhone-toetsenbord. Met je stem zoeken vergt maar één of twee schermtaps, de rest kun je met je stem doen. Maar dat werkt natuurlijk alleen als de app de teksten goed herkent.
Dragon Dictation
Bij het installeren van de Dragon Dictation-app krijg je meteen de vraag of je de namen uit je adresboek wilt uploaden naar de server. Dit is geen slinkse manier van Nuance om een leuk adressenbestand aan te leggen, maar is alleen bedoeld om de namen van jouw contactpersonen te herkennen, wanneer je ze uitspreekt. Klik je op ‘ja’ dan moet je een seconde of twee wachten en kunt daarna meteen beginnen met de eerste opname.
De app stuurt alle spraakopnames naar een server van Nuance voor verdere verwerking. Je hebt dus altijd een internetverbinding nodig om deze app te kunnen gebruiken. De app heeft drie knoppen: een rode opnameknop, een toetsenbordknop om correcties te maken en een soort menuknop om aan te geven of de tekst op Facebook, Twitter, op het klembord of in een sms- of e-mailbericht moet worden geplaatst. De app bevat een Auto Save-functie die de gedicteerde tekst onthoudt als je tijdens het spreken wordt onderbroken door een binnenkomend telefoontje. Wisselen tussen verschillende talen kan ook. Standaard staat de app ingesteld op Nederlands, maar zoals je hieronder op het instellingenscherm kunt zien, kun je ook naar één van de andere 15 ondersteunde talen.
Dragon Search
Dragon Search is een zoekapplicatie, waarbij je met je stem kunt zoeken in Google, iTunes, Twitter, Wikipedia en YouTube. Het handige is dat je met één zoekopdracht meerdere bronnen kunt doorzoeken. Nadat je een zoekopdracht hebt ingevoerd, zie je bovenin beeld een carrousel met de beschikbare zoekdiensten en zoekmachines. Standaard is Google geselecteerd, maar dit kun je eventueel vervangen door Yahoo Search. Door aan de carrousel bovenin beeld te draaien zie je de resultaten bij andere zoekdiensten. Als je duidelijk spreekt, is de herkenning prima om bijvoorbeeld een adres op te zoeken.
Downloaden: Dragon Dictation (gratis) en Dragon Search (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 39 reacties