Onavo Protect: app wil veilig internetten op iPhone mogelijk maken

Onavo Protect voor iPhone en iPad is een app die je tegen onbeveiligde internetverbindingen en spyware moet beschermen. Nodig?

Onavo Protect veilig surfen op iPhone en iPadOnavo heeft met Onavo Protect een nieuwe app uitgebracht die je veilig moet laten internetten op de iPhone. De ontwikkelaar kwam eerder al met de opzienbarende gratis app Onavo Extend: een applicatie waarbij je dataverbruik kan terugdringen door al je internetverkeer door te sturen naar een server in Israël die ervoor moet zorgen dat je data wordt gecomprimeerd zodat je minder verbruikt. Onavo Protect is opnieuw gratis te downloaden en wil je nu een veilige omgeving bieden voor mobiel surfgedrag. Phishing sites worden aangeduid, onveilige sites geblokkeerd en je wachtwoorden en andere gevoelige informatie worden beschermd.


Onavo Protect iPhone wifi-verbindingOnavo Protect is geen browserapp, maar een beveiligingsextensie voor je browser. Je activeert de applicatie na eenmalige instructies als een VPN-sleutel voor je internettoegang op je iPhone. Daarna moet je kunnen rekenen op pop-ups in Safari. Die moeten je beschermen tegen sites met kwade bedoelingen, maar kunnen je ook naar een veilige, besloten omgeving leiden als je op het punt staat een wachtwoord in te typen op een site bijvoorbeeld.

Voordat je akkoord gaat met Onavo Protect, krijg je twee lappen met tekst te lezen met de algemene voorwaarden en de privacy policy van de app. De privacytekst heeft vreemd genoeg betrekking tot de andere Onavo-apps en niet zozeer Protect. Er valt bovendien in te lezen dat Onavo anoniem gebruikersinformatie verzamelt (die niet terug te linken is naar een account of je identiteit) en dat Onavo de verkregen informatie mag doorverkopen aan andere partijen. Ook wordt niet uitgesloten dat data wordt opgeslagen op de servers van Onavo. De data wordt SSL-versleuteld verzonden. Als je akkoord gaat, kan je een profiel op je iPhone installeren die de de VPN-instellingen van Onavo Protect moet activeren.

Na het activeren van Onavo Protect zie je aan het VPN-logo bovenin beeld naast de batterij op de iPhone, dat je verbonden bent via de servers van Onavo. Daarna krijg je dus meldingen als je bijvoorbeeld een onbeveiligde website bezoekt of als je verbonden bent met een onbeveiligd Wi-Fi-netwerk.

Voor het gebruik van Onavo Protect, moet je je afvragen of internetten op de iPhone zo onveilig is. Als je telefoon niet is gejailbreakt, is er geen spyware bekend die je telefoon schade kan aanrichten. Van virussen is helemaal geen sprake. Bovendien zijn inlogformulieren van de meeste grote sociale netwerken en banken al versleuteld van zichzelf. Ook moet je enig vertrouwen in Onavo hebben. In de redactiemail van iPhoneclub ontvingen we eerder dit jaar twee op zichzelf staande lezersklachten die het vermeende dataverbruik van Onavo Extend niet konden verklaren. Een lezer zag 200 MB ‘bespaard’ worden op een app die niet was geïnstalleerd, een andere lezer achterhaalde door goed naar tijdstippen te kijken (en een externe tool te gebruiken) dat Onavo data via een 3G-netwerk verstuurt terwijl de iPhone is verbonden met Wi-Fi. We kunnen deze klachten niet bevestigen of reproduceren, maar het zijn e-mails die spontaan zijn binnengekomen en we raden je aan ze in het achterhoofd te houden voordat je Onavo Protect je internetgedrag toevertrouwt.

Downloaden: Onavo Protect (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Reacties: 5 reacties

  1. Een van de concurrenten is er duidelijk over: “As we like to say here at Cloak HQ, if you’re not the customer, you’re probably the product.” (niet specifiek over Onavo, wel over “gratis” diensten).

    Deze dienst is vooral bedoeld voor als je gebruik maakt van publieke Wi-Fi netwerken (bijvoorbeeld in NS treinen), om je te beschermen tegen packet sniffers als Firesheep. Als de diensten die jij gebruikt allemaal al versleuteld zijn is het inderdaad minder relevant.

  2. Ja, en de Mossad kijkt ondertussen ook even mee in je berichtenverkeer. Wat dat betreft is het ook maar de vraag welke VPN-aanbieder echt te vertrouwen is of vanuit een ‘safe’ land opereert? Is een VPN-aanbieder uit de VS safe als ie elk moment (vanuit de Patriot Act) gedwongen kan worden om zijn opgeslagen gegevens of sleutels beschikbaar te stellen aan de FBI? Kan iPhoneclub hier niet eens een keer een heel uitgebreid verhaal aan wijden? Zou voor veel lezers erg welkom zijn.

  3. Als het je lukt kan je altijd nog steeds beter je eigen VPN verbinding opzetten.

  4. Origineel geplaatst door OhNaNee
    Ja, en de Mossad kijkt ondertussen ook even mee in je berichtenverkeer. Wat dat betreft is het ook maar de vraag welke VPN-aanbieder echt te vertrouwen is of vanuit een ‘safe’ land opereert? Is een VPN-aanbieder uit de VS safe als ie elk moment (vanuit de Patriot Act) gedwongen kan worden om zijn opgeslagen gegevens of sleutels beschikbaar te stellen aan de FBI? Kan iPhoneclub hier niet eens een keer een heel uitgebreid verhaal aan wijden? Zou voor veel lezers erg welkom zijn.

    Spoel jij Zeitgeist anders nog een keertje terug…

  5. Sure, wees zeer Welkom to the carefree Onavo-servers, “temporarily” installed at the combined HQ of the Israeli Intelligence Services. Naturally, we tend to monitor worldwide 24/7 for certain “interesting subjects”, but do feel free to use your smartphn/tablet to engage in personal smalltalk/chat/zapp. We, on the other hand, will not guarantee that (the ad verbatim contents of) your private conversation cannot be recorded, analyzed, distributed, or shared with other jurisdictions. All, of course, in the name of (our definition of) (y)our security.