Van alle spelers die het iPad-spel Gasketball downloadde, kocht slechts 0,67 procent de betaalde versie vanuit de game. Dat is zodanig laag dat ontwikkelaar Mikengreg er niet rond van kan komen, ook al werd het spel 200.000 keer gedownload. Dat terwijl ze met hun betaalde game Solipskier een tijdje prima konden leven. De cijfers zijn opmerkelijk, omdat het iOS-spel CSR Racing eerder vandaag juist flinke omzet bleek te maken met in-app aankopen.
Gasketball is gratis in de App Store te downloaden, maar dan kun je slechts een paar levels spelen. Om met alles in de game aan de slag te gaan moet je eenmalig vanuit de app €2,39 betalen. Voor €0,79 per stuk kun je de hoofdstukken in het spel apart kopen. Veel spelers lijken echter niet bereid om dat te doen. De kans dat dit gewoon aan de kwaliteit van de game ligt is tegelijkertijd klein: meer dan 400 spelers gaven Gasketball in de Amerikaanse App Store een gemiddelde waardering van 4,5 sterren.
Op het moment is Gasketball volgens de ontwikkelaar 200.000 keer gedownload. Dit zou betekenen dat 1.340 spelers vanuit de app een in-app aankoop hebben gedaan. Zouden al deze spelers hebben gekozen voor de duurste in-app aankoop, dan leverde dit in totaal zo’n 3200 euro op. Een bedrag waar Apple’s 30 procent nog van afgehaald moet worden. Omdat de ontwikkelaar zegt niet goed rond te komen, lijkt de kans groot dat het bedrag uiteindelijk veel lager ligt.
Mikengreg verdiende twee jaar lang 20.000 à 25.000 dollar per jaar aan Solipskier. Met het kleine aantal kopers van Gasketball slaagt de studio er niet in om deze bedragen te evenaren. Inmiddels moeten de ontwikkelaars op de bank bij vrienden slapen totdat hun financiële situatie verbetert.
Veel ontwikkelaars kiezen er de laatste tijd voor om spellen gratis in de App Store aan te bieden, om vervolgens levels, power-ups of extra spelvoorwerpen vanuit de app te verkopen. Dat is niet zonder reden: uit meerdere onderzoeken blijkt dat spellen met een freemium-model vaak meer opleveren. CSR Racing zou hier 12 miljoen dollar per maand mee verdienen. Het gestrande Gasketball laat alleen zien dat het ook mis kan gaan. Biedt een gratis spel te weinig reden om een in-app aankoop te maken, dan is de kans kleiner dat je uiteindelijk geld verdient. Daarnaast wijzen de cijfers er op dat je een grote poel aan spelers moet hebben om aan een freemium-spel te spelen. Zelfs als je 200.000 spelers hebt is minder dan 1 procent relatief weinig.
Downloaden: Gasketball (gratis, met in-app aankopen)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Tja, de gratis versie is leuk, maar niet leuk genoeg om meer levels te kopen, zo simpel is het eigenlijk.
“Ontwikkelaar dakloos door te weinig betalende Gasketball-spelers”?
Ik denk toch echt dat het andere oorzaken zijn. Bijvoorbeeld geen goed financiele plan, geen applicatie die mensen willen, geen marktonderzoek etc etc etc. Daarnaast ben je sowieso al een ezel als je geen vaste inkomsten hebt en alles op een app gooit, die ook nog eens gratis te downloaden is.
Titel hoort dan ook te zijn: Ontwikkelaar dakloos door domme acties.
Mee eens. Ik maak spellen en verdien er bijna niks aan, maar ga er echt niet zo ver in dat ik bij vrienden op de bank moet slapen. Dus investeer maximaal wat je hebt, maar hou genoeg reserve over om gewoon te kunnen blijven leven. Spellen maken is voor mij echt het leukste beroep ter wereld, maar zolang ik er niet van kan leven blijft het een machtige hobby.