Openbaar Vervoer: bustijden van haltes in de buurt op iPhone
Niet alle openbaar vervoer-apps van Nederlandse komaf worden populair. Het is zelfs behoorlijk lastig jezelf een plek te verwerven in dit overvolle genre aan apps. Openbaar Vervoer mag zichzelf wel een succesje noemen. De in februari dit jaar uitgebrachte iPhone-app scoorde met het tonen van live-informatie van ruim 3000 Nederlandse bus- en tramlijnen. Pas vanaf de nieuwe update 2.0 is de Openbaar Vervoer-app echt handig. Nu zie je haltes op de kaart en krijg je meteen overzicht of jouw bus nog op tijd rijdt.
Nieuwe aanpak
Met de nieuwe aanpak verschuift de insteek van de iPhone-app Openbaar Vervoer wat. Voorheen tikte je eerst op een vervoersmaatschappij en zocht je daarna je lijn op om te zien of je bus of tram op tijd rijdt. Dat overzicht is nog steeds aanwezig, maar heeft een rol op de achtergrond. Met de nieuwe aanpak opent de app met een kaart en zie je ogenblikkelijk haltes in de buurt. Als je daarop tikt, zie je handig meteen de eerstvolgende bussen (of trams) in een overzicht. Je ziet in één oogopslag de vertrektijd, lijnnummer, bestemming en de eventuele vertraging van een lijn.
Route, tijden en locatie zien
Druk dan nog eens op een lijn en je hebt keuze uit drie menu-opties. Je bekijkt de exacte locatie ingezoomd op de kaart of je kiest voor ‘huidige locatie en route’, een vage omschrijving van de eerstvolgende haltes die de bus aflegt. Hetzelfde overzicht van lijnen kan je daarnaast ook bekijken op de kaart. Op de pagina Lijnoverzicht worden haltes aangegeven en zie je de richting met blauwe pijltjes. Helaas ontbreekt er een tijdsindicatie bij haltes. Jammer: dat zou een ideale combinatie zijn van de tijden en het overzicht op kaart.
Alleen GVB en RET niet live
Het halte-overzicht wordt realtime bijgewerkt en dus zijn de tijden van Arriva, Qbuzz, Connexxion, Veolia, Syntus, Hermes, EBS en HTM live. RET en metro’s van GVB laten vooralsnog statische informatie zien: geplande tijden in plaats van live tijden dus. Ontwikkelaar Erik Romijn zegt de informatie zo snel mogelijk om te zetten naar live informatie. Optioneel kan je overigens ook ritnummers weergeven voor de lijnen, een optie die vooral handig is als je in het openbaar vervoer werkzaam bent. Als laatste aspect van de update is het uiterlijk van Openbaar Vervoer aangepast voor iOS 7. De applicatie is echter ook nog onder iOS 6.0 bruikbaar. Helaas stuitten we bij het heropenen van de app nadat de iPhone in standby valt, wel op een vastloper in onze test.
Alternatieve apps voor Openbaar Vervoer op iPhone
Het aanbod van iPhone-apps voor openbaar vervoer in Nederland is echter groot – en de concurrentie heeft ook niet stilgezeten. Live OV doet zichtbaar langer over het inladen van haltes, maar is wel gratis. OV Status oogt achterhaald maar heeft wel een duidelijk halte-overzicht van lijnen. Haltes biedt dezelfde informatie als Openbaar Vervoer, maar dan wel nadat je de lijnen hebt opgezocht via een zoekopdracht die niet altijd gehoor geeft.
De grootste concurrent voor Openbaar Vervoer lijkt OV Delay. Die heeft een iOS 7-passende uitstraling en biedt wel de combinatie routekaart en haltetijden op één scherm. Bovendien zie je vertragingen bij haltes in de buurt meteen bij het openen van de app. De volledige functionaliteit van OV Delay ontgrendel je via een in-app aankoop van 1,79, waardoor Openbaar Vervoer de duurste applicatie in zijn soort is. Het is wel een prettige app als je vaak op vreemde plekken komt in Nederland waarvan je snel de bustijden en routes in de buurt wilt zien.
Downloaden: Openbaar Vervoer (€2,69, iPhone, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties