Waarom Path Talk te vroeg piekt
Het zal best wat mensen ontgaan zijn. Vrijdagmiddag, precies tussen het uitzetten van de computer en de auto instappen op weg naar het weekend, bracht Path haar nieuwe losse chatapp uit. Maar het releasetijdstip is niet de grootste fout die Path Talk maakte. De applicatie heeft één belangrijke vernieuwing. Een vernieuwing waarvan ik denk dat we ze in veel toekomstige apps en in het bijzonder chatapps gaan zien – maar nu komt hij echt te vroeg.
Het is de grootste noviteit en gelijk de grootste achilleshiel. Path Talk verzoekt je om je locatiegegevens en informatie van de M7-bewegingsprocessor (van de iPhone 5s) te delen met anderen. Path heeft bewegingsapp Moves vermoedelijk goed in de smiezen gehad bij het ontwikkelen van de functionaliteit. De app weet wanneer je onderweg bent met de auto of het openbaar vervoer, herkent dat je hardloopt of fietst en deelt dat automatisch met je vrienden. Path heeft zoveel vertrouwen in de functie, dat ze het meteen tegen de nieuwsfeed van Facebook wil opnemen.
Het staat letterlijk in de App Store-omschrijving: ‘Vervang sms en Facebook‘.
Een nogal grote mond voor Path, dat in februari dit jaar net 20 miljoen gebruikers had. Een derde van Snapchat en een peulenschil in vergelijking met het netwerk van Zuckerberg, dat elke maand 1,3 miljard gebruikers bedient. De ambitie siert het kleine Path (dat zich altijd op compacte gebruikersgroepen heeft gericht tot vrijdag, ironisch genoeg) zonder meer, maar had het sociale netwerk er niet beter een half jaar kunnen wachten?
Dat lijkt me wel. Want wie deelt nou graag substantieel waar je bent, hoe je je voortbeweegt en of je al in de buurt bent? Heb je echt niks te verbergen voor vrienden?
Ik denk dat het met het laatste wel meevalt. Hele weekenddagen door zie ik foto’s van vrienden in hun tuin, ouders met koters in het bos en hobbyfietsers die natuurgebieden kieken.
We moeten vooral nog aan de gedachte wennen, dat we iets als een locatie als vanzelfsprekend delen. Kijk maar eens naar andere locatieapps: Zoek mijn Vrienden is nou niet echt wereldwijd aangeslagen, gevestigde chatapps als WhatsApp en LINE wagen zich nog altijd niet aan het langdurig delen van locaties en ook Moves brandt zijn vingers niet aan een openbare gebruikersgemeenschap. En voortrekker Foursquare, dat vond zichzelf recentelijk opnieuw uit om gebruikers meer betrokken te krijgen – waarna het vervolg Swarm in zowel de Verenigde Staten als Nederland hevige kritiek krijgt in de App Store. “Is dit alles? Wat saai. Dan ben ik weg.”
Over een tijdje, dan is het grootste obstakel voor het delen van je locatie weggenomen. Dat vreet het constante raadplegen van je GPS-gegevens niet langer de batterij van je iPhone leeg. Daar heb je dan een wondermiddel voor om je pols. De iWatch ontneemt de batterijzorgen van je telefoon en logt alles in Apple’s HealthKit zo vanzelfsprekend, dat locatie en beweging registreren geen big deal meer is. Het moet de drempel om de informatie in bijvoorbeeld Path Talk te delen welhaast wegnemen. In elke chatapp. Als anderen mogen zien dat je online bent in WhatsApp, dan mogen ze toch ook wel zien dat je op je werk bent? Natuurlijk zijn er situaties waarin het delen van je plek onwenselijk is, maar wat maakt het het grootste gedeelte van de tijd uit?
Het automatisch delen van je locatie en beweging, dat gaat omslaan. Het zal meer worden geaccepteerd. Path Talk, zal dan achteraf blijken, schoot vol in de roos met de automatische statusupdates. Maar het momentum van de iWatch, van de acceptatie, dat was er niet. En dus piekte Path Talk te vroeg.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 10 reacties