Reacties voor: Outread: sneller lezen door van woord naar woord te springen
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik ben geen boekenverslinder maar wat ik me afvraag bij dat ‘snellezen’ is, aangezien je zo snel door de text loopt, weet je dan na een aantal pagina’s nog wel wat je gelezen heb ? Ik doe bv. 2 à 3 weken over een boek (zo’n 20-tal pag. per avond). Ik weet wel nog alle details van de boeken die ik gelezen heb, kunnen die snellezers dat ook nog of hebben zijn enkel de grote lijnen uit een verhaal en ‘that’s it’ ?
Een snellezers hier die mij verduidelijking kan geven ?
Mijn oude Nederlands leraar op de middelbare school las dikke boeken op een dag uit. Zijn truc was om van iedere alinea de eerste zin te lezen. Zo wist hij ongeveer het verhaal wel te herkennen en als bij het niet begreep las hij wat meer zinnen per alinea totdat hij weer wist waar het over ging.
Maar of dit ook een plezierige manier van lezen is? Mij lijkt het van niet
Ik lees zeer snel, een dikke pil van 400 pagina’s lees ik makkelijk op een dag uit. En ik lees echt elke zin en weet waar het over ging. Ook details. Makkelijk hoor 😉 Alleen een dure hobby om boeken te kopen, maar de bieb is dan weer ideaal.
Hebben jullie andere apps ook geprobeerd? Volgens mij was een aantal jaar geleden Fast Reading een keertje gratis, en genoemd in jullie deals (downloaden jullie die allemaal zelf ook?), die app beviel me op zich wel. UI was niet geweldig, maar de meerdere manieren van leren en oogtraining vond ik wel interessant en ‘oog-vermoeiend’ (= goed) 🙂
@Yoeri: Eén wijze om te snellezen is door in je hoofd 1,2,3,4 te tellen totdat je je inwendige stem afleert (die we als kind zijnde juist permanent aangeleerd hebben), langzaamaan moet je dan ook stoppen met tellen. In het begin gebruik je een wijsvinger als leidraad om gauw je zin door te komen (de markering in dit soort apps). Dat gaat samen met/wordt opgevolgd door proberen alinea’s schuin te lezen, van hoek tot hoek, zodat je daarmee binnen enkele seconden door de tekst komt. Op een gegeven ga je dus van woorden naar zinsdelen naar regels lezen.
Het idee erachter is dat je dit biologisch gezien wel kunt, maar dat je het moet aanwennen. Als je dit echt onder de knie hebt, zal je evenveel meekrijgen met snellezen. Tenzij je dit echt snel oppakt of een (heel) goed kortetermijngeheugen hebt, zal dat in het begin wel tegenvallen. In mijn ervaring is dit vooral lastig als je een (anderstalige en/of anderstalige) academische tekst leest met woorden die je niet of nauwelijks kent en die niet in je vocabulaire voorkomen. Simpele tekstjes kun je al gauw doorlezen.
@klaas2333: Dat is skimmen, niet snellezen. Kun je net zo goed een uitgebreide samenvatting kopen in plaats van een boek. Is ook gelijk veel samenhangender (deels afhankelijk van schrijfstijl).
En bestaat zoiets ook voor bijv. iBooks? Dat zou fijn zijn…