OV Delay: nieuwe iPhone-app toont vertragingen en OV-saldo
Dat er nog steeds ruimte is voor nieuwe OV-apps op de iPhone, bewees de vorige introductie van een Nederlandse applicatie op dat vlak wel. SnelTrein zette bij sommige lezers kwaad bloed met zijn experimentele verdienmodel, maar wordt na de laatste update wel gewaardeerd in de App Store om zijn nieuwe aanpak: het tonen van de vertrektijden enkel naar de bestemming die je wilt hebben. OV Delay probeert een ander hoekje in de overvolle markt. Met de applicatie zie je zo simpel mogelijk of je bus of trein op tijd is. Bovendien kan je er je OV-saldo in checken.
In-app aankoop
OV Delay is ontwikkeld door Deviate met Rachid Finge, sociale media-coördinator bij de NOS. De applicatie is gratis te downloaden. Je veegt eenvoudig tussen vier pagina’s. Een met bus- en tramtijden van de dichtstbijzijnde haltes, een pagina met de eerstvolgende treintijden, een informatiepagina en een pagina die je op het hart drukt welke functies je erbij krijgt als je 1,79 euro neertelt voor een in-app aankoop die OV Delay Premium heet. Pas dan wordt de applicatie echt bruikbaar en krijg je bovendien een pagina waarop je kan inloggen met je OV-chipkaartgegevens. Je ziet er je saldo en laatste transacties staan.
Voor die 1,79 euro biedt OV Delay zowel op de bus- en trampagina als de treinpagina alle vertrektijden van het aankomende uur. Je komt de app binnen in het overzicht van bus- en tramtijden, die alle haltes onder elkaar toont. Je kan de tekstregel met de vermelding van haltes vastpakken en slepen om keuze te maken tussen de meest nabije haltes. De bijbehorende tijden worden meteen geladen. De treinpagina heeft dezelfde opzet, alleen tik je daar op de plaatsnaam om het vertrekpunt te veranderen. Helaas verversen de gegevens op beide pagina’s niet automatisch.
Routes van trams en bussen
Het is niet de enige informatie die de applicatie huist. Als je op zoek bent naar een routeplanner, ben je in OV Delay aan het verkeerde adres. Maar in de Premium-versie haal je er wel veel informatie over de reismogelijkheden uit. Druk op een trein en je ziet de tussenstops, de vertrektijd en het spoor uitgeschreven, de vervoerder, vertraging en opmerkingen. Bij de bus en tram is de detailpagina stukken handiger. Je ziet een op kaart aangegeven looproute naar de halte vanaf je eigen locatie. Onderin beeld zie je bovendien het traject met alle haltes en aankomsttijden. Dáár scoort OV Delay punten. Van de vlotte tekst onderaan het busnummer bovenin moet je houden. “Bus 6 vertrekt ongeveer nu. Spring ff achterop bij iemand!” Je kan wel makkelijk terugvegen naar het overzicht met vertrektijden.
Kunst van het weglaten
Het uiterlijk máákt OV Delay. De applicatie begrijpt de kunst van het weglaten. Dat is geprobeerd door meer Nederlandse apps voor het openbaar vervoer, maar vaak nét niet lekker uitgevoerd. Dan viel belangrijke informatie uit beeld of zag het er niet niet overzichtelijk uit. OV Delay laat links in een blokje de halte of het perron zien, de tijd en de bestemming. Stoptreinen worden gekenmerkt door de vermelding van tussenstops, in het rood onder de tijd zie je het aantal minuten vertraging en bij een vertraging kleurt ook het blokje links rood. Je ziet snel de informatie die je wilt hebben.
De letters zijn compact, maar niet te klein. Er past genoeg informatie op een schermregel. Door het minimalistische uiterlijk en de soepele veegbewegingen voelt de app snel en ís hij ook snel. Zo word je zelf in ieder geval niet opgehouden door het gebruik van OV Delay.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties