Path Input review Nederlands swipe toetsenbord iOS 8

Path Input voor iPhone: eerste Nederlandse swipe-toetsenbord

Vergeet het Engelse SwiftKey Keyboard en het wennen aan Fleksy. Path Input is het eerste Nederlandse swipe-toetsenbord voor iOS 8, en werkt uitstekend.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Path Input review Nederlands swipe toetsenbord iOS 8Het heeft welgeteld een week geduurd. Een week na de release van iOS 8 is het eerste Nederlandse swipe-toetsenbord onder iOS 8 een feit. We hoeven maar even te typen voor onze Path Input review en we zijn erover uit: de alternatieven iOS 8-toetsenborden SwiftKey (zonder Nederlandse taal) en Fleksy (wel Nederlands, geen vegen) kan je voorlopig weer van je iPhone verwijderen. Path Input Pro maakt indruk.

Path Input toetsenbord installeren

Path Input Nederlands installerenIn een simpel tekstscherm lees je hoe je Path Input moet installeren. Dat leggen we zelf ook uit in een uitgebreide tip alternatieve iOS 8-toetsenborden installeren en verwijderen.

Je hoeft Path Input niet persé volledige toegang te geven in de instellingen van de iPhone, wat betekent dat Path Input niet kan meelezen met je toetsaanslagen. Wel word je verzocht volledige toegang te verlenen als je het woordenboek zelf woorden wilt leren. Dat doe je in de Instellingen-app -> Algemeen -> Toetsenborden -> Toetsenborden -> Path Input -> Geef volledige toegang. De makers kunnen dan op papier wel meekijken met wat je schrijft. Daarover meer onder het kopje Privacy.

Let op: Path Input werkte niet goed op de iPhone 6 iPhone 6 Plus in apps die nog niet zijn geoptimaliseerd voor de grotere schermen. Dat is inmiddels door een update verholpen. Ook is er nu een iPad-versie, die we onderaan deze review linken.

Welke talen ondersteunt Path Input?

De reden dat Path Input wel eens een groot succes kan gaan worden, is omdat de app een Nederlands woordenboek heeft. Je kan de taal van je voorkeur meteen aangeven als je het toetsenbord installeert. Het schuifje bij ‘Nederlands’ omzetten is genoeg om Nederlands te kunnen typen. Het toetsenbord ondersteunt daarnaast nog veel meer talen, waaronder gangbare talen als Engels, Duits, Frans en Spaans.

Uiterlijk

Path Input blijft qua design dichtbij het originele toetsenbord dat Apple in iOS 8 gebruikt. De witte toetsen op de lichtgrijze achtergrond hebben kleine afrondingen en ook de actieknoppen er omheen blijven behoorlijk trouw aan de originele opzet. Zo heb je de bekende smileys van iOS nog steeds snel onder de knop met het wereldbolletje bijvoorbeeld.

Path Input review tekst voor je neus Path Input review zin beginnen

Onderin zijn net andere keuzes gemaakt. De dicteerknop (en functie) ontbreekt en maakte plaats voor een komma; rechts van de spatie heb je behalve een punt ook een vraagteken. Met lange drukken op die knoppen krijg je alternatieve leestekens in beeld, maar een uitroepteken roep je op met een lange druk op de Q. Voor cijfers druk je lang op de P. Die twee stappen zijn even wennen.

Het meest opvallende aan het uiterlijk van Path Input is de grijze balk die je altijd boven het toetsenbord ziet. Die laat de alternatieve woorden bij het schrijven duidelijk en groot zien, maar is op alle andere momenten leeg. Het moet even wennen, zullen we maar zeggen. Verder merk je aan alles dat Path Input op het originele toetsenbord wilde lijken. Dat maakt hem snel vertrouwd.

Hoe goed werkt Path Input?

Maar dat het uiterlijk punten scoort, ben je al snel weer vergeten als je begint met vegen. Dát is de reden om Path Input te gaan gebruiken. Als je ook maar één keer een veegtoetsenbord hebt gebruikt, kan je meteen uit de voeten met de app. We vegen van letter naar letter en zien de applicatie herhaaldelijk het juiste woord kiezen. Als dat niet meteen lukt, kan je met de grote suggesties bovenop het toetsenbord het alternatief kiezen. Dat staat er vaak meteen tussen. Slechts heel soms moeten we de suggesties naar links vegen om er nog meer te bekijken – en dan vinden we hem alsnog.

Path Input review iPhone alternatieve woorden Path Input review iPhone P schrijven

Het Nederlandse woordenboek van Path Input is gelukkig ook niet op zijn mondje gevallen. In onze test gebruiken we gangbare, maar langere woorden en zinsnedes als ondersteuning, hooggespannen verwachtingen, hunkering, vertegenwoordigd, beamen, ironisch, alternatieve en samenstellingen. Ze gaan allemaal goed. Voor vaktaal zal je hoogstwaarschijnlijk zelf woorden moeten toevoegen aan het toetsenbord, maar gangbare Nederlandse taal is geen probleem voor de app. Wel heeft hij een beetje moeite met het aanvoelen wanneer bijvoorbeeld ‘worden’ moet worden gebruikt en wanneer ‘woorden’. Zo werkt ‘en’ of ‘een’ ook niet altijd goed en wordt ‘we’ soms ‘weer’ en ‘het’ soms ‘heeft’. Lees je tekst dus nog wel even door.

Als je een woord moet schrijven dat niet in het woordenboek staat, dien je dat wel erg langzaam te doen. Anders probeert de het toetsenbord van elke aanraking alsnog een woord te maken. Dat werkt niet. En één keer tijdens het testen verloor het toetsenbord zijn veegmogelijkheid. Die deed het pas weer toen we teruggingen in de app en daarna het toetsenbord opnieuw in beeld riepen.

Privacy van Path Input

Path Input tweet schrijven Met de privacy van Path Input voor iPhone is het beter gesteld dan met concurrenten SwiftKey Keyboard en Fleksy Keyboard. Bij die apps ben je namelijk verplicht de optie ‘geef volledige toegang’ te activeren. Dat hoeft bij Path Input niet. En dat betekent weer dat je toetsaanslagen je toestel niet verlaten. Ontwikkelaar TopApp krijgt zo geen inzicht in je toetsaanslagen, en dus per definitie niet in wachtwoorden, gebruikersnamen en andere persoonlijke informatie.

Als je ‘geef volledige toegang’ aanzet, kan je zelf woorden toevoegen aan het woordenboek en kan je die woorden de volgende keer ook weer gebruiken. We adviseren voorlopig om dat niet te doen. Path Input heeft op dit moment nog geen website en ook in de applicatie vind je geen uitgeschreven privacybeleid. Wat er dan dus met je toetsaanslagen gebeurt, is dus niet te achterhalen.

Lees ook: Dit zijn de eerste alternatieve iOS 8-toetsenborden

Path Input review voor iOS: conclusie

Path Input is niet alleen het eerste Nederlandse veegtoetsenbord voor iOS 8, het is ook serieus een goed toetsenbord. Vegen voelt meteen vertrouwd door het bekende uiterlijk van het toetsenbord. Daarnaast gaat het ook écht goed. De app voelt vaak de juiste woorden aan, en lukt dat niet dan kan je snel schakelen tussen woorden met de grote suggesties boven het toetsenbord. Leestekens en emoji zitten op een logische plek en het Nederlandse woordenboek is ook nog eens indrukwekkend. Zelfs de privacyvoorwaarden zijn goed: je toetsaanslagen hoeven je iPhone niet te verlaten.

Reacties: 44 reacties

  1. Gaan we installeren!

  2. Te gek!!! dit bericht is gesweept!!! 😀

  3. Werkt mooi, alleen toetsenbord komt niet goed in beeld binnen WhatsApp (Iphone6)

  4. Zit er ook een azerty lay-out in bij het Nederlands?

  5. Een iPhone 6 64GB wit&zilver herHeb het gekocht.. Werkt redelijk..Alleen Heb ik een vervelende bug ontdekt bij whatsapp.. Zal hem via Twitter even sturen in een foto!

  6. Super, maar voort mij wel even wennen dat vegen. Voor mijn vrouw een noodzakelijke voorwaarde om over te willen stappen van Android naar de iPhone.

  7. Gaat prima, top toetsen bord !!

  8. @Erwin Puijnen: Het klopt helaas. Path Input werkt nog niet goed op de iPhone 6 in apps die het beeld ‘opblazen’. Ik heb het in een vetgedrukte tekst bovenaan en in de conclusie verwerkt. Dankjewel.

  9. Als ik het nederlandse toetsenbord installeer, moet ik per se toestemming geven wil hij pas verschijnen in een app. Hoe kan ik het toetsenbord wel laten verschijnen, zónder dat ik volledige toestemming geef?

  10. Tja… Ik wacht wel op de Apple versie in het Nederlands. Zo “veel” betalen voor een toetsenbord …. Op Android kon ik ze altijd gratis krijgen. Met deze privacy instellingen is het wachten op keyloggers en dat wordt nog gevaarlijker als we allemaal iOS 8 kunnen jailbreaken

  11. Bravo! Eindelijk swipen zonder dat er een derde partij mee kan lezen.
    Ga ik meteen installeren.
    Byebye Fleksy.

  12. Kan je Apple toetsenbord ook uitschakelen? Als je externe gebruikt en dan emoji wil doen en weer terug wil krijg je eerst Apple toetsenbord en daarna pas weer extern toetsenbord.

  13. Werkt top!!!

  14. @Dick de wit: dat kan ook!!

  15. Als iemand mij kan vertellen of dit toetsenbord in AZERTY indeling beschikbaar is (ben een Belg) dan koop ik het meteen?

  16. Was weer eenste snelnadezegoede review: App werk niet goed op de iPad. Jammer.

  17. @Jeffrey: Dat heb ik inmiddels uitgezocht samen met een Twitteraar. Zowel de app als de instellingen van het Path Input-toetsenbord, herbergen helaas geen AZERTY-mogelijkheid.

  18. AZERTY-vraag al opgelost blijkbaar, maar heb het toch gekocht. En, als Belg, werkt het toch wel super hoor.

  19. Gekocht. Bevalt op zich wel al is het ook wat wennen. Hoe voeg je bijvoorbeeld een spatie in? En is er een snelle manier om te zien welk woord je schrijft, voordat het er staat? Al merk ik wel dat er meestal wel komt te staan wat ik wil schrijven.

  20. Kan ie ook zonder swipe suggesties? Dat Swipen is toch niet zo relaxt..

  21. Jammer is wel dat de sneltoetsen niet meer werken.

  22. @Ewout: hoe dan?

  23. @Dick de wit: Als je naar je toetsenbord instellingen gaat en dan op Wijzig klikken. Kan je ze sorteren en verwijderen.

  24. @Niels: o ja klopt. Stom zeg. Bedankt voor de info.

  25. Net geïnstalleerd. Fantastisch zeg! Het werkt als een tierelier. Briljante manier van invoeren en super snel! Eindelijk zijn we van dat geklooi op dat toetsenbord van Apple af. Zeker als je van die dikke vingers hebt 😉

    De komende tijd zullen wel meer van dit soort toetsenborden verschijnen.

    Iemand had het over het feit dat dit toetsenbord niet op een iPad werkt. Ik zie daar niet zo de meerwaarde van eerlijk gezegd. Tenzij je het toetsenbord op een iPad juist kleiner maakt. Anders Swype je je een ongeluk.

  26. @frank: Path Input Pro heeft een afzonderlijke iPad app echter is die (nog niet) geupdate naar een iOS8 toetsenbord, maar dit gaat wel gebeuren.

  27. Origineel geplaatst door Jeroen
    Als ik het nederlandse toetsenbord installeer, moet ik per se toestemming geven wil hij pas verschijnen in een app. Hoe kan ik het toetsenbord wel laten verschijnen, zónder dat ik volledige toestemming geef?

    Hier precies hetzelfde. Zonder volledige toegang werkt het niet.

  28. @Vincent: Bij mij heeft dit artikel het opgelost

  29. wéér een betaalde variant. Ik ben wel klaar met al die krakkemikkige toetsenborden. Heb er 1 gekocht (fleksy geloof ik). Wat een ramp.
    Nu weer eerst betalen om te test, dacht het niet.

  30. @Mark: Als je na een woord een spatie wilt dus kun je gewoon een nieuw woord vegen dan zet ie automatische een spatie tussen de beide woorden. Althans dat is mijn ervaring met de iOS7 app van Path Input. Deze app bestaan namelijk al flink wat jaren alleen niet als volwaardig keyboard uiteraard. Tikt heerlijk snel en Nederlandse taal ondersteuning is top.

    @Vincent: Misschien moet je het Path Input toetsenbord boven je standaard Apple toetsenbord zetten.

  31. Ik heb alleen gemerkt dat je vanuit de notificatie wil antwoorden het toetsenbord niet tevoorschijn komt. oa bij imessages. ook vanuit een gesloten scherm. dus naar links swipen en dan antwoorden. Verder een top app.

    Iemand die dit ook heeft?

  32. Het swypen werkt super! Ideaal
    En de volledige toegang kan gewoon uit

  33. Ik was de topper Swype op de Samsung gewend, maar er is helaas nog geen Nederlandse versie hiervoor beschikbaar. Daarom Path Input geïnstalleerd en het werkt prima. Maar jammer dat het nog niet werkt op iphone 6 in Whatsapp.Is bekend wanneer whatsapp wordt aangepast, zodat het daarin ook werkt?

  34. Weet iemand of het wel met Telegram werkt?

  35. @MrDries: Voor zover ik weet niet in Path Input. Je zou echter wel Adaptxt kunnen proberen die 90+ talen waaronder Nederlands ondersteund en ook AZERTY in de iOS app zou ondersteunen. Een nadeel is wel dat deze volledige toegang moet hebben (volgens hun site).

  36. Messenger en whatsapp beta werken nu ook goed. Nu de iculture-app nog!

  37. Oh mijn god, wat een domme mensen bij de recensie van deze App in de app store.

    Man man man.
    Mensen die deze app maar 1 ster geven omdat hij niet goed werkt bij Whatsapp!
    Ze vragen vervolgens om een update van Path input zodat hij goed werkt bij Whatsapp.

    Die mensen snappen dus niet dat het ligt aan whatsapp. Daar is Path input dus de dupe van.

    Man man man, wat een trieste mensen.

  38. Wel jammer dat ze ervoor kiezen de dicteerfunctie eruit te halen. Nu wissel ik nog vaak met het standaard toetsenbord. En dan is het afwachten welke de overhand gaat krijgen.

  39. Is heb de app na lang twijfelen toch maar aanschaft.
    Eerst vond ik het maar lastig, dat swipen. Tot ik ontdekte dat een stylus het swipen een stuk makkelijker maakt 🙂
    Ik ben zeer onder de indruk dat ie telkens weet welk woord ik bedoel
    Heel bijzonder

  40. @Robin: De iPad app is enige tijd geleden ook geupdate naar een iOS8 geschikt toetsenbord. De iPad app kost normaal 3,59 euro maar is nu tijdelijk 1,79 euro.

    Het iPad keyboard heeft nog een extra blok met toetsen (cijfers e.d zoals je ook op een desktop toetsenbord gewend bent).

    @Jeroen: Even voor de duidelijkheid. Apple staat het niet toe dat de dicteerfunctie gebruikt mag worden in een 3rd party toetsenbord zoals Path Input.

  41. Voor de liefhebber van swypen op je iPad: Path Input is vanaf vandaag t/m 11 oktober gratis i.p.v. 3,59 euro.

    Daarnaast is vandaag de iPhone app van een update voorzien zodat de iPhone 6 (Plus) ook ondersteund zou moeten zijn. Nu maar hopen dat apps als WhatsApp snel 3rd party toetsenborden gaan ondersteunen.

  42. Ik heb de gratis versie voor ipad geïnstalleerd. Werkt als en tierelier. Wat is het verschil met Pro? … Laat maar, staat er al boven. Had net wel een vastloper.

  43. Zojuist het toetsenbord gekocht, maar ik moet toch volledig rechten geven. Daar baal ik wel van. Hoe zit dat bij andere?

  44. @Joh: Ook geprobeerd, maar het Nederlands toetsenbord in azerty kan alleen met volledige toegang. Azerty behoort tot de layout settings en daarvoor moet je volgens de app volledige toegang voor verlenen.