Photobook+: digitaal fotoalbum op de iPad maken
Een reeks vakantiefoto’s doorsturen per e-mail of naar je Facebook-account? Leuk. Het uploaden als digitaal vakantieboek met naast de foto’s eigen teksten, kaartjes en tekeningen? Misschien nog wel leuker. Photobook+ is een nieuwe app voor de iPad die het in zijn mars heeft. Je kan er een fotoboek in aanmaken waarin je je op elke pagina opnieuw kan uitleven met fotocollages, teksten, kaders en simpele eigen tekeningen.
Een nieuw fotoalbum aanmaken is een fluitje van een cent. Je selecteert er een foto voor en geeft hem en naam, dan tik je erop en begin je met de binnenzijde. Je ziet op het scherm altijd twee pagina’s uit het album naast elkaar. Op de linkerpagina staat linksboven altijd een kader waarin je de titel van de twee pagina’s kan bepalen, voorzien van een datum links en het weer rechts. Niet echt essentiële informatie en je kan het helaas niet weghalen – maar gelukkig zijn er voor de rest genoeg opties om het geheel persoonlijk te maken.
Zie kies je uit fotoframes om de compositie van de pagina te bekijken, en je kan er nogal uit wat kiezen. Er zijn maar liefst 47 frames waaruit je op elke pagina weer kan kiezen, met minimaal ruimte voor één foto en maximaal voor zes. In stroken onder en naast elkaar, springerig naast elkaar, of zelfs opgestapeld als een hamburger. Als je een paar van dit soort pagina’s in het album wilt hebben, kan je maar beter heel veel foto’s geschoten hebben.
Óf je foto’s zijn zo rijk dat je ze verschillende keren kan gebruiken. Dat kan namelijk makkelijk in Photobook+. Als je een foto hebt geselecteerd, druk je er even op voor een optiebalk. Je kan dan met de Edit-knop de selectie van de foto bepalen die wordt uitgelicht in het frame dat je hebt geselecteerd. Met een slider onderin geef je aan hoe groot je foto wilt hebben, zodat je zowel zoveel mogelijk foto kan laten zien, als een klein detail kan uitlichten. Andere opties voor foto’s zijn het vervangen voor een ander en een rand erom heen stoppen. Je kan er kiezen uit vijf, zoals een optisch plakbandje en een fotolijst, maar helaas is er geen mogelijkheid om een rand om een foto helemaal te schrappen.
De kaders zijn leidend voor de indeling van de pagina en je kan dus ook alleen in de kaders schrijven en tekenen. Dat betekent dat je soms wat moet stoeien om een tekst goed uit te laten komen en dat je in het kader moet kunnen tekenen. Daar heb je trouwens maar één standaardkwast voor, maar wel een dozijn kleuren. Als laatste kan je ook een locatie op een kaart zoeken en die erbij zetten. Daarvoor maakt de app gebruik van Google Maps-kaarten.
Aan de afspeelkant kan Photobook+ de fotoboeken handmatig laten bedienen door de kijker, met veegbewegingen om te bladeren, of automatisch met instelbare seconden wanneer naar de volgende pagina wordt gebladerd. Helaas benut het fotoboek niet de volledige schermgrootte en kan je de foto’s erin ook niet vergroten tot volledig scherm. Dat is wel verklaarbaar: niet veel mailboxen gaan vrolijk worden van een fotoboek in PDF-vorm mét grote foto’s meegestuurd.
Downloaden: Photobook+ (€1,59, introductieprijs)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties