iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

Pijndagboek: iPhone-app om bij te houden waar je last van hebt

De Pijndagboek-app voor de iPhone en iPod touch laat je eenvoudig pijn registreren en beoordelen als in een dagboek. De gegevens worden verwerkt in overzichtelijke grafieken die je zelf kan mailen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Pijndagboek iPhone iPod touch headerMSD is in principe een fabrikant van geneesmiddelen, maar Merck Sharp & Dohme manifesteert zich inmiddels ook aardig als producent van apps. Na de Buikbuddy voor personen met chronische darmziekten en de Herinneringsservice om de pil niet te vergeten (App Store-links), heeft MSD nu ook een Pijndagboek uitgebracht. Met de app voor de iPhone en iPod touch markeer je waar je pijn hebt en kan je de informatie terugzien in je dagverslagen en in een grafiek. De app is al even uit, maar MSD communiceert hem nu pas.


Pijndagboek grafiekOf je nou last hebt van een blessure, in een revalidatieproces zit of chronische pijn hebt door een ziekte. Het zijn geen prettige ervaringen, maar dankzij Pijndagboek kunnen ze in ieder geval inzichtelijk worden gemaakt. Dat is niet alleen handig voor jezelf, maar ook als ondersteuning van je klachten tegenover de huisarts of – liever niet natuurlijk – misschien wel de verzekering. Met de plus voeg je een nieuwe pijn toe, dateer je die en geef je op een tekening aan waar de pijn zich bevindt. Daarna geef je met een soort temperatuurmeter aan hoe intensief de pijn was. De graadmeter bepaal je zelf: cijfers van 1-10, smileys van vrolijk naar grafstemming of cijfers van 1-10 met cijfers achter de komma. Je kan aangeven of je een pijnmedicatie gebruikt en als die afwijkt van je normale receptuur, word je verzocht die in te vullen bij notities.

Dat verzoek is puur voor jezelf of degene aan wie je het zelf wil laten lezen. Op de informatiepagina in de app lees je dat MSD zelf geen toegang heeft of verleent tot de gegevens die je invoert in de applicatie. Die blijven enkel opgeslagen op jouw toestel. Ook is de database van medicijnen die je kan toevoegen volgens de maker niet verbonden aan de datase van de geneesmiddelen van MSD. De applicatie lijkt dus rekening te houden met je privacy en niet voor eigen gewin gemaakt. De enige manier waarop je de gegevens kan delen, is door ze zelf te mailen vanuit de app. Met het tabblad Delen kan je de gegevens van de dag, de week, maand of drie maanden versturen per e-mail. In die mail is de informatie verwerkt in de grafiek die je zelf ook kan bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=Cpnz0GmM-WI

Het zijn handige grafieken die je kan raadplegen in MSD. Gesorteerd op dag, week of maand, zie je in één oogopslag de datum en jouw oordeel van de intensiteit van de pijn. Druk op een oordeel en je ziet waar de pijn optrad. Zelfs als je dagelijks kampt met meerdere soorten pijn, is de app zo een klein lichtpuntje.

Downloaden: Pijndagboek (gratis)

Reacties: 13 reacties

  1. Hoop dat ik ook een portemonnee kan aanwijzen want daar zit mijn pijn. Maar ongelooflijk dat er voor zoiets een app gemaakt wordt. Stel dat je vergeet waar je ook alweer pijn had…. Lijkt me juist uitstekend om te vergeten…

  2. Lijkt me een goede app voor langdurige pijnen.

  3. @Rens: voor die pijn is ie niet bedoeld.
    Uitstekend idee, deze app! Zal veel mensen ondersteunen in het vastleggen en visueel maken van pijn (bijv aan anderen om uit te leggen of te vertellen)

  4. Ook enorm handig voor cliënten van een triggerpoint therapeut om zichzelf voor, tijdens en na behandeling beter te kunnen monitoren, een mogelijke (onbekende) oorzaak van een overbelasting te vinden en de progressie te bewaken. Ik ga deze App eens nader bestuderen op mogelijkheden in de praktijk… interessant!

  5. En dan is het wachten op medicinale aanbiedingen voor kwalen waarvan je niet eens wist dat je ze had; zoals de ‘restless feet’ nonsens!

    Aangeboden door… MSD… 😉

  6. @deepfunky: Je hebt helemaal gelijk. Dit is niet anders dan uiteindelijk medicijnen te kopen van MSD voor niet bestaande kwaaltjes. Hier moet iphoneclub niet aan willen meedoen!

  7. Ik vindt dit briljant. Ik ben zelf gehandicapt en ik heb het soms moeilijk om te beschrijven met wat pijn en wanneer. Dit is echt een uitkomst voor mij.

    @iedereen die tegen dit is: Je blijft gewoon mensen hebben die een handicap hebben en wat hulp kunnen gebruiken. Ik wil niet hier MSD (wat het ook mag zijn) gaan promoten, maar dit is wel een handig hulpmiddel daarbij.

  8. Vanwege m’n zware hersenschudding moet ik een hoofdpijn dagboek bij gaan houden. Deze app lijkt me prima daarvoor!!

  9. Voor de behandeling van reuma heb ik zoiets maanden bij moeten houden, op papier. Daardoor was een behandeling mogelijk waardoor ik nu weer veel meer kan. In zúlke gevallen is een app als deze echt wel fijn hoor. Natuurlijk moet je het niet gaan zitten bijhouden als je er niks aan hebt. Maar een arts kan er veel aan hebben.

  10. Blijlbaar zijn er in Nederland geen mensen met chronische pijn. Voor deze mensen is deze app een zeer goed instrument om hun pijn bij te houden en zo medicatie eventueel aan te passen.

  11. Dankjewel voor deze app, hoef nu tenminste niet met papieren lijsten en pen te slepen….

  12. Kan het pijndagboek ook worden gebruikt op de iPod nano?

  13. @Corrie: Nee helaas, die draait niet op iOS dus je kunt er geen apps op installeren.