Pixter: behoud zelf de fotorechten in nieuw Instagram-alternatief

Pixter for iOS is een iPhone-app als Instagram die waakt over de controle en privacy van je rechten op de foto's. Wel tegen een prijs...

Pixter for iOS app-icoonPixter is een nieuwe foto-app voor de iPhone waarin je foto’s kan oppoetsen met een kleurenfilter en kan delen in een intern sociaal netwerk. Dat is op zich geen nieuws, maar de bestaansreden van de app is wel bijzonder. Pixter for iOS ageert tegen fotonetwerken als Instagram en Flickr en wil punten scoren op de gebruikersrechten. De applicatie zegt dat de rechten van de foto’s volledig in je eigen beheer blijven én dat de app ook geen licenties voor je foto’s aan anderen zal verstrekken. De app wil je ook behoeden voor adverteerders en advertenties.


Dat de gebruikersrechten een punt van belang kunnen zijn, zie je bijvoorbeeld al aan punt één van de Instagram Terms of Use. Daarin staat dat Instagram geen aanspraak doet op het eigendom van je foto’s, maar wel dat ze het beeld vergoedingsloos mogen gebruiken en ‘sub-licenseren’. Trucjes waar Pixter for iOS genoeg van heeft: in deze app blijven je foto en je accountinformatie echt van jou, luidt de belofte.

Geen gat in het dak

Spring niet meteen een gat in het dak, want er staat iets tegenover. Pixter is wel een betaalde abonnementsdienst. Je betaalt 2,69 euro voor twee maanden, 5,49 euro voor een half jaar en voor 7,99 euro gebruik je Pixter een jaar. Het gaat daarbij om de uploadvrijheid in de dienst. Als je niet betaalt voor de app, geldt er een limiet van twaalf uploads en daarmee houdt het op. Je kan foto’s overigens wel delen naar de gebruikelijke sociale netwerken: de rechtenkwestie geldt binnen de app.

Pixter for iOS timeline met foto's Pixter for iOS kleurenfilters in app

Fraai

Pixter for iOS is een fraaie app. De subtiele menubalk onderin beeld verdwijnt zodra je door de timeline met foto’s veegt, en de app ziet er met ronde accenten ook onderscheidend uit ten opzichte van de vele concurrentie. Het mooiste trucje is het tikken op een profielfoto: dan komt er een link naar iemands profielpagina en ‘als vriend toevoegen’ uit zetten, vergelijkbaar met de App.net-app Felix. Er is geen reactiemogelijkheid op foto’s, wel kan je hartjes uitdelen als je aangemeld bent via Facebook, Twitter, Google of een nieuw account. De app is lekker overzichtelijk gehouden, met links een timeline, rechts een zoekfunctie en centraal de optie een foto te maken.

Wat mag het kosten?

Nu is de applicatie al een tikkeltje langzamer dan de concurrentie met het laden van foto’s in de timeline; op het gebied van foto’s maken, valt Pixter echt door de mand. De toepassing blinkt nergens in uit. Je bent verplicht foto’s vierkant uit te snijden, kan alleen met een ronde selectie een diepte-effect aanbrengen en de kleurenfilters lijken op elkaar en missen karakter. Je kan een grid aan of uit zetten en bij het schieten van een foto, kan schakelen tussen de voor- en achtercamera en de flits bepalen. Daar houden de mogelijkheden op. Als je Pixter wilt gebruiken als hèt platform voor mooie kleurenfilterfoto’s, dien je die foto’s eigenlijk in een andere app te bewerken. Wat mag het totaalrecht op je eigen foto’s dan kosten?

Downloaden: Pixter for iOS (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.