We hebben inmiddels meer dan genoeg apps om een afspraak mee te maken of een leuk eettentje te vinden, maar eigenlijk pakken we er nog steeds het liefst iMessage of WhatsApp bij. In deze apps vinden immers de meeste gesprekken nu al plaats, waardoor het vrij natuurlijk voelt om daar ook iets af te spreken. Daar wil het nieuwe iOS-toetsenbord PorterKey een handje bij gaan helpen. Dit toetsenbord bevat suggesties voor leuke horeca-gelegenheden in de buurt, waar je meteen in een chat naar kunt linken.
Omdat PorterKey zijn suggesties in het toetsenbord toont, hoef je nooit de huidige chat-app af te sluiten. Je drukt in een gesprek simpelweg op de ‘Explore’ knop, waarna je op basis van gps-locatie de dichtstbijzijnde bars, restaurants en andere locaties te zien krijgt. Naast iedere locatie staat een sterrenscore, zodat je waar je het beste heen kunt. Door er op te tappen lees je meer informatie, waarna je met een druk op de knop een informatielink in het tekstveld van een app zet. Dat dus allemaal vanuit WhatsApp, iMessage of welke andere app dan ook.
PorterKey wordt steeds slimmer naarmate je het toetsenbord gebruikt. De app registreert ieder woord dat je invoert, waardoor het toetsenbord de chattekst kan analyseren om te zien wat je wilt. Op basis daarvan worden slimme suggesties getoond. Handig, maar: deze functie scant alleen Engelstalige woorden. In onze Nederlandse chats kregen we met de suggestieknop nooit iets te zien. Gelukkig kun je met Explore alsnog tentjes bij jou in de buurt zien.
PorterKey gebruikt Yelp
De suggesties in PorterKey zijn afkomstig van Yelp – een locatiedienst waarmee je gebruikersrecensies kunt achterlaten. Hierdoor krijg je flink wat mogelijke eetplekken te zien in de Randstad, maar daarbuiten staat lang niet alles nog op Yelp. Woon je in een iets minder dichtbevolkt gebied? Dan krijg je wellicht minder locaties op het toetsenbord te zien.
Geen bijzonder toetsenbord
Hoewel de Yelp-functionaliteit van PorterKey reuze handig is, vinden we het toetsenbord zelf niet heel bijzonder. Ja, PorterKey werkt prima voor het invoeren van teksten, maar buiten deze basisfunctionaliteit is er weinig te benoemen. Omdat de app enkel Engelstalig is, kun je hier ook geen Nederlandse autocorrectie verwachten. Wij gebruikten PorterKey eigenlijk alleen om even snel een locatie te prikken, waarna we snel terugwisselden naar ons standaard toetsenbord.
Dat maakt PorterKey echter wel wat logger dan je zou denken. Was het toetsenbord op zichzelf interessant, dan zouden we PorterKey altijd gebruiken en met een druk op de knop snel iets op te zoeken. Nu moeten we door onze andere toetsenborden bladeren, PorterKey vinden en daar gaan zoeken. Dat duurt even, al helemaal bij toetsenborden waarbij de wisselknop verborgen zit.
Volledige toegang vereist
PorterKey werkt als volledig toetsenbord, zonder dat je de app extra toegang geeft tot je toetsaanslagen. Wil je echter gebruikmaken van de locatiefunctie van de app, waarbij je horecagelegenheden te zien krijgt? Dan zal je het toetsenbord wel volledige toegang moeten geven. Dat is enerzijds logisch: dit is de enige manier waarop het toetsenbord met de bijbehorende app kan communiceren, om zo de benodigde informatie te downloaden en tonen.
Dit brengt echter tegelijkertijd een risico met zich mee. De app heeft hierdoor namelijk toegang tot je toetsaanslagen, waar in theorie misbruikt van gemaakt kan worden. We hebben geen reden om te geloven dat de ontwikkelaar dit ook van plan is – maar we adviseren om voorzichtig te zijn met dit soort toetsenborden.
Thema’s op komst
PorterKey staat gratis in de App Store en het toetsenbord toont geen advertenties. Er wordt echter wel druk gewerkt aan een verdienmodel. Het toetsenbord zal in een latere update extra thema’s krijgen, waarmee je de kleur en letters kunt veranderen. Deze thema’s krijgen vermoedelijk een prijskaartje. Op deze manier verdienen populaire toetsenborden zoals SwiftKey op het moment ook geld.
Conclusie PorterKey review
Laten we voorop stellen: PorterKey is een ontwijs handige manier om een leuke ontmoetingsplek te prikken met vrienden. Je hoeft je gebruikelijke chatapp nooit te verlaten, waardoor PorterKey veel logischer aanvoelt dan veel zelfstandige apps. Het is alleen jammer dat het standaard toetsenbord niet heel bijzonder is. Zonder Nederlandse autocorrectie zul je nog steeds tussen meerdere keyboards schuiven.
Pluspunten
- Horeca vinden zonder een app te verlaten.
Minpunten
- Geen Nederlandse autocorrectie.
- Suggesties werken niet in het Nederlands.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties