
Prattle: Nederlandse tieners maken ‘Snapchat voor spraakberichten’
De neven werkten er maanden aan, voerden om de haverklap Skypegesprekken om de voortgang te bespreken en maakten hun huiswerk tussendoor. Maar nu staat hij in de App Store: de app Prattle van Arthur de Voogd en Thomas Boersma, 15 en 18 jaar oud. De applicatie is makkelijk te omschrijven: het is Snapchat voor spraakberichten. Je maakt een audio-opname, verstuurt hem naar vrienden met de app en zodra hij is beluisterd, is ie weer verdwenen.
Omdat Prattle nog in de kinderschoenen staat en nog geen gebruikersbestand heeft, mag je geluidsfragmenten trouwens ook e-mailen naar anderen. Hoe lang het duurt voordat Prattle wel allerlei gebruikers heeft, is moeilijk te zeggen. Hoe vaak verstuur je een stemgeluid in WhatsApp, ten opzichte van tekstberichten en foto’s?
Prattle zelf doet echter niks fout. De applicatie werkt vanaf de eerste keer opstarten goed en verwelkomt je met een spierwit inlogscherm. De applicatie blijft die kleur voeren: veel wit, grijze knoppen en blauwe tekst. Helemaal in de lijn met iOS 7. De app ziet er zakelijk uit naast de bonte kleuren van Snapchat.
Lees ook: Pubers in de App Store: de bijzondere opkomst van jonge appmakers
Qua indeling kan het ook niet eenvoudiger: links een tabblad voor de ingekomen berichten met handig een volumeschuif meteen in beeld, centraal staat een knop om zelf je volgende bericht op te nemen en de derde pagina laat je vrienden toevoegen in de app, simpel door ze op hun gebruikersnaam te zoeken. Integratie met sociale netwerken ontbreekt en in de app kom je zelfs geen profielfoto’s tegen. Wat belangrijk is, is in ieder geval goed uitgevoerd: aan de geluidskwaliteit van de opnames mankeert niks. Vergeet alleen niet het volume van tevoren hard genoeg te zetten.
De jongens zijn er nog niet aan toegekomen om een privacybeleid over de app te schrijven, maar de belofte van Arthur is hard: audioberichten worden direct van de servers verwijderd als ze zijn aangekomen bij de ontvanger. Niet alleen is de app dus lekker simpel, ook de privacy is een stuk helderder dan bij de meeste chatapps.
Pluspunten
- Lekker simpele app
- Volumeknop in beeld
- Opnames worden na verzending van servers verwijderd
Minpunten
- Zonder profielfoto's wel wat kaal
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Snapchat
Snapchat is een populair sociaal netwerk voor jongeren, waarbij je vooral foto's en video's deelt. Snapchat kwam ook als eerste met verdwijnende verhalen, die later populair werden als Instagram Stories. Ook andere sociale media-apps namen het idee over. Hieronder vind je onze tips om meer uit Snapchat op de iPhone te halen, alles over functies zoals de Snap Kaart, lenzen, filters en emoji gebruiken en gezichten wisselen.

- Alles over Snapchat
- Betere foto's maken voor Snapchat
- Verborgen Snapchat-functies voor betere Snaps
- Snapchat lenzen, filters en emoji
- Snapchat Herinneringen: zo werkt het
- Snapchat Face Swap: gezichten verwisselen met vrienden
- Alles over Snapchat Verhalen
- Dit kun je doen als je Snapchat Score zomaar verdwenen is
- Zo kun je Snapchat-foto's opslaan
- Snapchat-gebruikersnaam wijzigen
- Zo gebruik je Shazam in Snapchat
- Zo voorkom je dat Snapchat je batterij leegtrekt
- Snapchat-account verwijderen
Het logo is gejat van Siri. Dat dat mag?
https://www.iconfinder.com/search/?q=microphone&price=free
Om dergelijke jonge app-makers te steunen heb ik de app gedownload om eens uit te testen. Veel succes aan de makers.
Wat betreft de opmerking ivm logo. Het logo is niet de essentie van deze app / deze jongens. Het gaat om een het in de markt dat goed ingevuld wordt. De mensen letten tegenwoordig enkel op zaken waar ze opmerkingen kunnen over geven ipv even verder te kijken en de app een kans te geven.
En nee, ik ken de ontwikkelaars helemaal niet, maar feliciteer hen toch met deze prestatie.
Nou nou, een rip-off van Voxer dus….
@ASN: Hoi ASN, spijtig dat je er zo over denkt want eigenlijk zijn we helemaal anders dan Voxer. Voxer is een chat applicatie waar niet alle focus op spraakberichten ligt. Bij Voxer is het ook mogelijk om tekst of foto’s achter te laten. Om alle functionaliteiten te gebruiken moet je ook betalen. Bij Prattle ligt de focus echter wel helemaal op spraakberichten, en het is ook niet in een chat formaat. Prattle is ook helemaal gratis. Misschien kun je de app is downloaden en zelf kijken of je dezelfde mening nog steeds hebt.
Arthur de Voogd
Een walkie talkie dus. Over… 🙂
Super leuk initiatief en succes!!
@Arthur de Voogd: kijk, dat is nog eens support 🙂 Heel goed.
Wat betreft privacy; je kunt zeggen dat de berichten na lezen/horen verwijderd worden, maar dat betekent niet dat ze bij ontvangst op de server niet gebackupt worden naar een andere schijf. Dat kun je nooit garanderen, tenzij je je code open-source maakt en op bijvoorbeeld github publiceert (hoef je niet voor mij te doen hoor, geen interesse).
Dus nu op je woord geloven en dan hopen dat je geen backdoor hebt gemaakt. Tja…