Preview: De Nieuwe Pers onthult nieuwe iPhone-app

De Pers komt binnenkort met de iOS-app DNP voor iPhone en iPad, met daarin het nieuws anders gepresenteerd en een bijzonder betaalmodel.

DNP De Nieuwe Pers iPhone iPad previewDe gratis krant De Pers komt terug. Op de iPhone en iPad met een splinternieuwe applicatie en een ronduit experimenteel verdienmodel. iPhoneclub.nl werpt een exclusieve vroege blik op de iOS-app De Nieuwe Pers. Die geeft je gratis toegang tot een selectie van uitgediepte actuele berichten en opiniestukken – maar laat je betalen voor per auteur waar je graag alles van wil lezen. Daarnaast komt er een abonnement voor alle artikelen van geselecteerde auteurs. We voelen de binnenkort te verschijnen app alvast aan de tand.


De afkorting DNP voor De Nieuwe Pers komt niet uit de lucht vallen. Net nadat De Pers voor het laatst verscheen op 31 maart vorig jaar, werd de iPhone-app DNP uitgebracht. Die applicatie leende de interface van de nieuws-app Taptu en verwerkte daarin haar wat visieloze allegaartje van artikelen en rubrieken die nog stonden na het vergaan van de krant. Die applicatie bestaat niet meer. Als DNP volgens de planning volgende week uitkomt, staat er een totaal nieuwe applicatie die vanaf de grond is opgebouwd.

In onderstaand filmpje geeft iPhoneclub de eerste Nederlandse preview van de app:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Selectie van artikelen

DNP refereert naar het uiterlijk van de krant met grijze vlakken die artikelen aankondigen en groene en blauwe interface-elementen, maar is anderzijds echt op de iPhone is ingericht. De Nieuwe Pers maakte daarvoor gebruik van het imgZine-platform, waarop ook bijvoorbeeld NLinBusiness en Medzine gemaakt zijn. De voorpagina of het hoofdmenu verwelkomt met een fotocarrousel met daarin belangrijke verhalen uitgelicht. Daaronder zie je links naar de vijf rubrieken die DNP gratis zal voeren, met daarin steeds de kop van het nieuwste verhaal als eerst. Geknipt voor u is een selectie van artikelen van die DNP zo interessant vindt, dat ze die presenteren in de app. De Groene Pers heeft artikelen over duurzaamheid, Podium een keur van verhalen uit boeken en andere media. Aan de rubriek Opinie kan iedereen meewerken. Je wordt er in de inleiding uitgenodigd eigen meningen in te sturen.

DNP iPhone voorpagina DNP groene pers artikel

Live-onderwerpen: een week lang nieuws

Maar de belangrijkste nieuwsrubriek is Live. Die rubriek verwijst net als de andere subpagina’s naar een krant-achtige layout met foto’s en inleidingen die als lokkertje van een artikel dienen. De artikelen in Live zelf zijn echter onvergelijkbaar met die van andere nieuws-apps. Je opent eigenlijk zelfs geen artikel, maar een onderwerp. Elk onderwerp wordt een week lang bijgehouden en voorzien van nieuwe artikelen met nieuwe inzichten, nieuwsfeiten of belichtingen van het nieuws. In de proefversie van DNP die we testen, is het laatste Live-onderwerp De Graaicultuur. Je kan het zien als een dossier. In de inleiding (in de stijl van De Pers geopend met een #hashtag) zie je wat je er aan inhoud kan verwachten: bonussen bij de genationaliseerde SNS-bank, een vermeend zwart geld-schandaal rond de Spaanse premier en 3000 EU-ambtenaren die meer verdienen dan Rutte. De onderwerpen zijn samengevoegd tot het onderwerp De Graaicultuur. En daaronder tref je alle artikelen die erin zijn meegenomen, voluit onder elkaar. De oudste eerst.

Wennen

Het is even wennen. Geen kort nieuwsbericht met daaronder vijf links naar relevante verhalen, maar een enorme pagina waar je doorheen scrollt met steeds nieuwe verhalen. Elk aangekondigd met een een vetgedrukte tussenkop. Hier en daar zie je een updatetijd staan dat laat de actualiteit van het geschrevene laat zien. Wij missen daar nog wel een datum bij, omdat alleen een tijd desoriënterend werkt. Bovendien staan er zelfs nog andere belangrijke nieuwsonderwerpen dwars tussen het onderwerp door. Die zijn duidelijk gemarkeerd in een lichtblauw kader, maar het is aanvankelijk verwarrend dat ander nieuws zomaar tussen een dossier-achtige artikelcollectie staat.

DNP Live de Graaicultuur iPhone DNP Live-artikel met nieuws tussendoor

Artikelen zelf zijn lang en in de testonderwerpen die we zien, uniek. Ze zijn afkomstig van verschillende auteurs en bevatten achtergronden, opinies en korte stukjes op basis van tweets. De content is zo wezenlijk anders dan de ANP-gebaseerde berichten die je vaak in andere nieuws-apps treft, dat je kan stellen dat DNP een hoek inslaat die andere nieuws-apps completeert. Behalve data van updates zien we ook graag een inhoudsopgave van een Live-onderwerp bovenin terug. Als je terugkomt in een onderwerp, wil je snel de laatste toevoeging zien.

Het uiterlijk van een nieuwsbericht is erg strak in DNP. Je kan de lettergrootte meteen aanpassen met een knop en het maakt eigenlijk nauwelijks wat uit voor de layout: die blijft er rustig en sjiek uitzien. Met knoppen bovenaan het artikel kan je een stuk delen op Twitter, Facebook, LinkedIn en via e-mail. Je kan hem ook toevoegen aan favorieten en er is een reactiemogelijkheid. Met horizontale veegbewegingen ga je naar het volgende artikel (of onderwerp) binnen een rubriek. En dan is er nog de lijstknop die een in beeld schuivend koppenoverzicht van de artikelen binnen de rubriek laat zien. De hele app animeert fraai en werkt in de portret- en landscape-stand van zowel de iPhone als iPad.

DNP Book of Spells artikel DNP artikel delen

Verdienmodel: betalen voor auteurs

Het meest in het oog springende onderdeel van de DNP is de muur van zwart-donkergrijze vlakken waar je op stuit bij het openen van de app, onder de eerder beschreven rubrieken. Elk vlak bevat een portretfoto en is gereserveerd voor één auteur. Bij een ieder zie je de de naam en specialisatie – en zonder te betalen kan je er niks mee. Per auteur betaal je 1,79 euro per maand om diens artikelen te lezen, maar je kan ook 4,49 euro per maand neerleggen om de door DNP geselecteerde auteurs te lezen. Dat zijn vooralsnog de auteurs die gespecialiseerd zijn op de onderwerpen games, oorlog, cultuur, duurzaamheid en eerlijk consumeren, Oost-Europa, economie, wetenschap, justitie, filosofie, Duitsland en Berlijn en ten slotte is er columniste Roos Schlikker die telkens andere onderwerpen aansnijdt. Je ziet hun laatste verhalen samen in de rubriek Collectie.

DNP preview paywall DNP rubriek met foto's iPhone

Gaat het verdienmodel werken? Dat is de grote vraag. De game-artikelen van Arjan Terpstra treffen we bijvoorbeeld ook allemaal op dezelfde gamessite. Elders zien we een herpublicatie vanuit De Volkskrant. Jan-Jaap Heij van DNP zegt tegenover iPhoneclub.nl dat hij geen enkel probleem heeft met doorplaatsingen:

We hebben geen enkel bezwaar tegen herpublicaties als het er netjes bij staat en de auteursrechten goed geregeld zijn. Bij ons volgen mensen journalisten als persoonlijk merk, niet als onderdeel van een krant of medium in de klassieke zin van het woord. Zo gaan we dat ook vermarkten. Ze mogen dus gerust naar hun publicaties elders verwijzen. Of ze herpubliceren. Of ze samenvatten. Graag zelfs, zo krijgen lezers het beste aanbod in het kanaal. Er werken ook een aantal mensen exclusief voor ons. Arnold Karskens bijvoorbeeld. Dat is zijn eigen wens, ook daar zijn we blij mee, maar het hoeft van ons beslist niet.

Voor het toetreden van deelnemers hebben we, ruwweg, twee criteria. We geloven nog steeds in het redactionele concept van De Pers: bijzondere mensen die in grote vrijheid bijzondere journalistiek bedrijven. Journalisten die we graag op de redactie van de krant hadden gehad (of die we hadden), kunnen dus meedoen. Of je bekend bent, veel hits scoort op internet: het zal ons een zorg zijn. Tweede criterium: goede ideeën over het beheer en de marketing van je kanaal en de interactie met je abonnees, en de bereidheid om die ideeën ook daadwerkelijk uit te voeren. We behouden ons het recht voor om deelnemers die zich niet inspannen om van hun kanaal een succes te maken, die hun kanaal niet goed beheren of die hun abonnees verwaarlozen van de deelnemerslijst te schrappen.

Een abonnement op een of meerdere auteurs lijkt geen garantie voor de continuïteit van artikelen zolang DNP er geen harde eisen aan stelt. Kort gezegd weet je niet of je elke dag, elke week of minder een artikel van iemands hand hoeft te verwachten. Dat is misschien minder opvallend als je je abonneert op alle auteurs voor 4,49 euro per maand, maar we moeten nog zien hoe het uitpakt bij het volgen van individuele auteurs. Bij groot vertrouwen kan je ook een jaarabonnement nemen voor 37,99 euro.

DNP Opinie iPhone DNP Lijstweergave binnen rubriek

Release aanstaande

Jan-Jaap Heij deelt iPhoneclub.nl mee dat DNP is inmiddels is ingediend bij Apple, maar dat het nog wachten is op het groene licht om de app te mogen uitbrengen. Voorlopig houdt De Nieuwe Pers volgende week aan om live te gaan op de iPhone en iPad.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.